PES 2019 – Brzi pregled

Prošlogodišnje izdanje je imalo vidan napredak u odnosu na prethodnike, pa je bilo za očekivati da PES 2019 reši pojedine probleme prošlog dela i da tako unapredi serijal. To se delimično i dogodilo, naročito po pitanju reakcija igrača i golmana, a uvedene su i neki dodaci koji gejmplej čine tečnijim, poput brzih izmena. Njihova uloga je, kao što sam naziv sugeriše, da se brzo vrše izmene bez ulaženja u glavni meni i prekidanja meča. Iako nije novitet u svetu sportskih igara, ova opcija je vrlo korisna, naročito kod onlajn igranja.

Grafika igre na običnom Play Station 4 izgleda kao i PES 2018. Doduše, animacije su malo tečnije, a to može naročito da se primeti kod golamana koji sada znaju da lepše odreaguju na protivničke šuteve. Takođe presecanje dodavanja suparničkog tima je interesantnije i vizuelno lepše. Što se tiče šuteva, oni izgledaju isto kao i ranije, možda je malo poboljšan osećaj pri pucanju iz veće daljine, ali se nisu javile značajne izmene. Ukoliko posedujete jači kompjuter i bolji monitor ili PS4 Pro/Xbox One X, igra će vam izgledati značajno bolje po pitanju osvetljenja, što pojačava utisak i atmosferu. Nažalost, retko ko u Srbiji ima pristup jačim uređajima, tako da ne očekujte na osrednjim konfiguracijama neki vidan napretak.

Najveći udarac za ovogodišnji PES je bio gubitak ekskluzivne desetogodišnje licence za Ligu Šampiona i Ligu Evrope. Izgleda da je FIFA uspela da plati više i da preuzme posle toliko dugo godina ta dva najznačajnija evropska, pa i svetska takmičenja. PES 2019 je doživeo ozbiljnu krizu po pitanju licenciranih klubova, što je primoralo Konami da licencira manje uspešne i ne baš tako popularne lige poput švajcarske, turske, danske ili škotske lige. Ubačena je i ruska, belgijska i portugalska liga, što je fin dodatak, a što se tiče domaćih klubova, oni nisu prisutni. Crvena Zvezda će se najverovatnije pojaviti u FIFA 19 jer je ušla u Ligu Šampiona, što je navodno jedan od uslova da se naš tim pojavi u toj igri.

Što se tiče čuvenog Master League moda, sličan je i kao prošlogodišnji, osim što sada postoji veći izbor klubova, što donekle menadžerisanje timova čini uzbudljivijim i realnijim. Nismo stigli da testiramo MyClub i onlajn igranje, ali očekuju se znatne promene na tom polju. PES 2019 je dostupan od 30. avgusta za PC (STEAM), PS4 i Xbox One i ima dva izdanja. Na omotu prvog je Filipe Kutinjo, dok je na drugom Dejvid Bekam. Pored ova dva klasična izdanja, izašlo je i još jedno posebno digitalno izdanje Legend koje ima dodatan myClub sadržaj.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs