NBA 2K21 – Brzi pregled

Trenutno je jako čudan period za video igre – javila se tranzicija sa stare na novu generaciju konzola, a tada izlaze najlošija godišnja izdanja sportskih igara . Konami je odradio zaista šmekerski potez izbacivanjem PES 2021 Season Update, dok je 2K Games odlučio da naplati punu cenu, iako nova igra ne donosi ništa impresivno. Sumnjam da će i next-gen verzije (edicije za PS5 i Xbox Series) izgledati nešto bolje, pa prema tome ovo ne može da se smatra igrom naredne (napredne) generacije.

Teško je priznati, ali i pored svih mana, NBA 2K franšiza je najbolja opcija za igranje u žanru košarkaških igara. Situacija za serijal je u poslednjih par godina loša, a korona virus je napravio još veću zbrku. Pandemija se uvukla u sve pore društva, a ni gejming nije ostao “imun” na njeno negativno delovanje. U normalnim oklonostima, po izlasku igre, završena je prethodna sezona, zna se ko je šampion, odrađen je draft, potpisani su različiti ugovori… Ali, ove sezone to nije slučaj – u Americi se i dalje igra sezona 2019-2020, a mi treba da igramo naslov baziran na budućoj sezoni 2020-2021.

U osnovi, NBA 2K21 je grafički ostao sličan prethodnicima, a ono što se promenilo jeste sistem šutiranja. Nova mehanika se pokazala kao teška za učenje, a dosta se oslanja na precizan tajming. Kako bi se lepo izbacila lopta, potrebno je desnom pečurkicom inicirati šut, a zatim i u pravo vreme “nanišaniti”. Po izlasku igre, bilo je nemoguće pogoditi koš sa neke veće distance, ali 2K je uspeo da hotfixom popravi sistem.

Kada je reč o MyCareer modu, dostupna je nova lokacija zvana The Neighborhood, a način igranja je ostao sličan prošlogodišnjem naslovu. Nova lokacija je pravo osveženje, i poznata je kao 2K Beach. MyTeam, mod prepoznatljiv po jakim mikrotransakcijama, dobio je određene izmene po pitanju nedeljnih izazova i dodatnih aktivnosti. Ostali modovi, poput My Leaguea su ostali isti, pa nisu vredni pominjanja. Ženski timovi su i ove godine prisutni, dok se Evroliga nije vratila, a sumnjam i da će se vraćati. Ako uzmemo sve u obzir, smatram da ovogodišnje izdanje nije trebalo ni da izlazi, barem ne u ovakvoj formi, a kamoli po ceni bezobraznoj ceni od 60 evra.

Autor teksta: Filip Kojić