NBA 2K20 – Brzi pregled

Kada je reč o košarkaškim simulacijama, NBA 2K franšiza je potpuno lišena konkurencije. Od 2011. godine serijal je stekao ogromnu popularnost, a svojom veličinom i značajem je potpuno bacio u senku NBA Live. Nažalost iz popularnosti se izrodio monopol, koji je najveći na kompjuteru, pošto NBA Live već dugi niz godina izlazi isključivo za konzole. A šta se to obično izrodi iz monopola? Pa logično, izrodi se pad kvaliteta.

Iako je kvalitet upitan, NBA 2K20 je trenutno najbolja košarkaška simulacija. Postoji mnoštvo interesantnih modova i opcija, koji uključuju pravljenje najboljeg tima, praćenje nečije karijere, takmičenje na internetu ili jednostavno igranje protiv drugara u lokalu. Kao i kod svake sportske igre, i NBA 2K20 zahteva vežbu. Posebno je vole hardkor fanovi, ali iz godine u godinu sve je više pristupačnija kežual publici.

Od noviteta u ovogodišnjem izadnju ističe se ženska NBA liga, takozvana WNBA, koja je na autentičan način predstavljena. Igrači lepše kontrolišu loptu, a pokreti su im prepoznatljiviji, za razliku od prošlogodišnjih naslova koji su imali dosta igrača sa jednoličnim potezima.

Od izlaska igre javilo se dosta uobičajenih problema sa konekcijom na server, a pošto mnoštvo modova zavisi upravo od internet veze, onda ovo predstavlja veliki problem. Kupci su poprilično isfrustrirani datom situacijom, a na Tviteru je, od izlaska igre, NBA 2K20 postao glavna tema.

Velika pažnja je pružena modu za karijeru, a za potrebe razvoja angažovani su holivudski glumci, među kojima su Idris Elba, Rosario Dawson i Thomas Middleditch. Nažalost, ovi glumci nisu dobili zapažene uloge u igri, iako su svoj posao odradili kvalitetno. Middletich je dobio ulogu sportskog agenta, dok su Elba i Dawson likovi koji daju motivacionu podršku glavnom liku.

Igrači najviše zameraju zbog velike prisutnosti mikrotransakcija. In-game valuta može da se koristi za unapređivanje veština likova, nabavku “kozmetike” i animacija, kao i za kupovinu novih igrača u MyTeamu. Problem je u tome što igra košta već 60 dolara, a za kupovinu dodatnih stvari treba izdvojiti dosta novca. Naročito vlada nezadovoljstvo zbog prisustva kockarskih aparata u košarkaškoj igri.

Nažalost NBA 2K20 i dalje ostaje jedan od najjačih košarkaških naslova, a mislim da NBA Live ima još dosta da napreduje da bi uopšte mogao da parira NBA 2K franšizi. 2K Sports je u stanju da radi šta hoće i kako hoće jer za razvoj konkurentskog naslova je potreban veliki novac i kapacitet. Igrači su tu da ispaštaju i da svake godine kupuju naslov koji u kontinutetu gubi na kvalitetu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.