Naši utisci sa Gamescon 2018 sajma

Gamescon sajam je ove godine postao najznačajnije mesto okupljanja gejmera na Balkanu. U periodu od 30. novembra, pa do 2. decembra u najvećim halama Beogradskog sajma bilo je predstavljeno mnoštvo novih video igara, ali i različitih uređaja namenjenih gejmingu. Svoje mesto su pronašle i kompanije koje predstavljaju druge moderne tehnologije, kao i ljubitelji popularne kulture. Prošla izdanja festivala su imala izložene i neke stare konzole povezane na CRT TV, ali se ovogodišnja tema potpuno okrenulo najsavremenijim stvarima.

Gamescon sajam

GS ekipa na okupu

Na festival se ulazilo iz hale “dva”, gde su posetioci imali prilike da isprobaju različite vrste uređaja i video igara, da odsviraju pesmu u okviru Guitar Hero benda, ali i da se takmiče u nekoj od Blizzardovih igara. Učesnici Blizzardovih turnira kažu da je ove godine bilo mnogo manje tehničkih problema nego prošle, ali da se vreme održavanja mečeva nije podudaralo sa zvaničnim rasporedom. Hala “dva” je bila mesto organizacije mačevalačkih turnira, što je bilo interesantno za pogledati. Između prve i druge hale bilo je dosta prodavaca majica, slika, stripova, kao i nekih suvenira. Na tom mestu su se okupljali i kosplejeri koji su imali svoje zasebno takmičenje, a pobednik za najbolji kostim je dobio put za Japan.

Gamescon sajam

Tuča kao za piletinu u Lidlu

Hala “jedan” je bila glavni deo na sajmu, pa su tu predstavljeni najznačajniji naslovi iz ove godine. Od novijih igara jedino nije mogao da se isproba Battlefield V, što donekle i ne čudi jer je EA uvek bio slabo zainteresovan za ovaj region. Mlađa publika se okupljala kod različitih igraonica, gde je Fortnite bio jedna od najigranijih igara. Takođe i u ovoj hali je bilo dosta turnira, a na dve velike bine bili su postavljeni turniri za League of Legends i Counter Strike: Global Offensive. Što se tiče modernih tehnologija, najinteresantiji su nam bili štandovi za VR, ali i poligon za trkanje dronova.

Gamescon sajam

Mesto trkanja dronova

Petak je bio nešto slabije posećen, ali je zato velika navala bila za vikend. Organizacija je bila na zadovoljavajućem nivou, ali mi se čini da je raspored štandova mogao da bude bolji. Organizatori bi trebali sledeće godine da obrate pažnju na bolje povezivanje hala jer je sadržaj iz hale 2 bio manje privlačan, pa se veliki deo publike koncentrisao u hali 1. Naš sajt daje pohvalu ovogodišnjem izdanju Gamescon sajma jer je evidentan napredak u organizaciji i privlačenju ljudi iz godine u godinu.