Najlegendarnije video igre svih vremena

Postoji mnogo načina na koje možemo da rangiramo video igre. Postoje klasici, igre koje su se najbolje prodavale, kao i najbolje igre po kritikama. Takođe, gotovo svaki gejmer može napraviti listu svojih favorite, ali ipak mišljenja su uvek podeljena kada se govori o ovakvim listama. Na ovoj listi pokušali smo da napravimo izbor igara koje su u svoje vreme napravile revoluciju u gejmerskom sektoru.

Bez daljeg odlaganja, evo liste 10 najboljih igara svih vremena:

10. Tony Hawk’s Pro Skater 4
Datum izdavanja: 2002.
Izdavač: Activision O2

Ovaj naslov i sama franšiza se smatraju najboljima kada je reč o igrama sa tematikom ekstremnih sportova, kao i samog skejtbordinga. Kada je izašla, ova video igra je ponudila korisnicima Xboxa neverovatan game-play i za to vreme zaista impresivnu grafiku. Iako je izašla samo šest meseci nakon Tony Hawk’s Pro Skater 3, ova igra je napravila neizbrisiv trag u svetu video igara.

9. The Last of Us
Datum izdavanja: 2013.
Izdavač: Sony Computer Entertainment

Ova neverovatna akciona avantura u kojoj se cilj preživeti post apokaliptični svet, napravljena od strane kompanije Naughty Dog i izdata od strane Sony Computer Entertainmenta je za kratko vreme dobila status legendarne igre. Stvar koja je u ovoj igri neverovatna je zapravo sama priča, koja igrača drži prikovanog za ekran satima. Teško je opisati koliko slojeva ova igra ima. Ona je jedan neodoljivi miks akcije, horora preživljavanja i šunjanja i ako je nikad niste igrali, sigurno je morate probati.

8. Grand Theft Auto: Vice City
Datum izdavanja: 2002.
Izdavač: Rock Star Games

Momenta kada je igra izašla bilo je evidentno da će biti ogroman hit. Vice City je ponudio igračima po prvi put nešto revolucionarno. Mogli ste da vozite auto, motor, brod, čak i električne automobile za golf. Takođe, avioni i helikopteri su bili mogući za vožnju, što je sve sa neverovatnim sountrekom i game-playem činilo ovu igru jezivo zaraznom. Sam saundtrek čini ogroman broj pesama legendarnih izvođača kao što su Majkl Džekson, Herbi Henkok, Judas Preists i mnogih drugih. Sve u svemu, ovo je jedna od najzabavnijih video igara svih vremena.

7. Hitman: Codename 47
Datum izdavanja: 2000.
Izdavač: IO Interactive

Sada već davne 2000. godine, ova igra je automatski pomerila granice čim je izašla. Igra je kombinacija šunjanja, sa vrlo razvijenim AI i korišćenjem vrlo realističnih oružja, od kojih je najlegendarnija žica za klavir. Originalna igra je bila toliko popularna da su ubrzo nastali na nastavci: Silent Assassin 2002. godine, Contract 2004. godine, Blood Money 2006. godine, Absolution 2012. godine i Sniper 2014. godine. Takođe, snimljen je i film sa ovim naslovom 2015. godine, a ovaj naslov je dobio čak i slot mašinu koju je napravio poznati proizvođač Microgaming. Sveobuhvatno, ako nikada niste igrali neku igru iz ove franšize propustili ste mnogo zabave.

6. Tekken 3
Datum izdavanja: 1997.
Izdavač: Namco

Tekken 3 je borilačka igra, treća po redu u Tekken seriji. Izašla je u martu mesecu davne 1997. godine, a za PlayStation 1998. godine. Fantastično kod ovog naslova je bilo to što je gejmplej bio identičan kao i u arkadnoj verziji igre, što je činilo ovu igru neverovatno zaraznom. Svaki potez, kombinacija i lik iz igre su bili identični kao i u arkadnoj verziji. Ova igra je i dalje jedan od omiljenih naslova kada je reč o borilačkim igrama.

5. BioShock
Datum izdavanja: 2007.
Izdavač: 2K Games

Pucačina iz prvog lica, ali takođe i mnogo više od toga. Glavni fokus ove igre je na priči koja je fantastična. Naučno fantastična misterija koja u sebi ima miks retro i futurističkog u isto vreme. Ova igra je još jedna u nizu koja se mora igrati ako je niste nikada igrali.

4. Super Mario Galaxy
Datum izdavanja: 2007.
Izdavač: Nintendo Entertainment

2007. godina je bila fantastična godina za gejmere. Mnogo fantastičnih igara je došlo te godine i Super Mario Galaxy je jedna od njih. Klasična platformska video igra koja je napravljena od strane Nintenda za njihovu konzolu Wii. Ovo je bila treća 3D igra u Super Mario franšizi, a priča se naravno vrti oko glavnog lika Maria, koji ima zadatak da oslobodi svoju Princezu Breskvicu, dok takođe spasava galaksiju od nevaljalaca. Igra je super zabavna i držaće vas zalepljenim za stolicu dugo vremena. Ako je ikada postojala igra koju ste morali imati za Wii konzolu, onda je to ova.

3. SoulCalibur
Datum izdavanja: 1998.
Izdavač: Namco

Soulcalibur je 3D borilačka igra sa oružjem. U svoje vreme Soul Calibur je bio najbolja 3D borilačka igra bez pogovora. Bolja od Virtua Fightera 3, čak bolja i od Tekkena 3, koji je takođe na ovoj listi. Ukratko ako nikada niste igrali ovu igru, morate je probati. Danas, 20 godina kasnije Soul Calibur je i dalje kralj među borilačkim igrama. Esencijalna igra u svakoj respektabilnoj kolekciji igara.

2. Half-Life 2
Datum izdavanja: 2004.
Izdavač: Valve Corp.

Half-Life 2 je pucačina iz prvog lica koju je napravio i izdao Valve Corporation. Ovo je nastavak igre iz 1998. godine. Interesantna stvar oko ove igre je to da je bio ukraden i pušten na internet pre nego je igra oficijalno bila izašla, što je tada bio zaista veliki propust i oko toga se podigla ogromna prašina. Teško je biti objektivan kada je ova igra u pitanju, jer je to po nama najbolja pucačina iz prvog lica koja je ikada napravljena. Ova igra je podigla granicu i promenila standard u industriji video igara.

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Datum izdavanja: 1998.
Izdavač: Nintendo
Šta zapravo reći o ovoj igri? Ova igra se nalazi na prvom mestu zato što je toliko uticala na industriju da je to zapanjujuće. Ne postoji respektabilni gejmer koji nije igrao ovu ili neku igru iz ovog serijala. Grafika je bila neverovatno inovativna za svoje vreme i sveobuhvatno The Legend Of Zelda: Ocarina of Time je remek delo bez mana. Igra naprosto ima moć da vam se uvuče pod kožu i da vas drži hipnotisanim za ekran satima i danima. Nema mnogo igara koje su u mogućnosti da urade tako nešto, te je ova igra zasluženo na prvom mestu naše liste.