MXGP PRO – Brzi pregled

MXGP Pro, nazvana po svojoj novoj “pro fizici”, predstavlja pokušaj razvojnog tima da ovaj trkački naslov postane znatno realističniji. Igra sadrži sve trke iz sezone 2017, novi fotogrametrijski sistem za vizuelno bolje staze i free-roam sekciju za vežbanje.

Prilikom započinjanja igre, igrači se prvo osvrću na mod za karijeru, a on nudi dve opcije – klasičnu i ekstremnu. Standardna (klasična) je stvorena više za kežual igrače i nudi dosta pomoćnih opcija koje mogu da se prilagođavaju po porebi, odnosno prema veštinama igrača, dok je ekstremna za znatno naprednije igrače i blokira sve opcije, kao i mogućnost korišćenja “rewind” funkcije, što znatno otežava trku i ne preporučuje se početnicima. Ono što se njima preporučuje je prelaženje tutorijal sekcije i upoznavanje sa samim kontrolama. U odnosu na MotoGP 18, MXGP PRO ima lepše osmišljen i bolje predstavljen odeljak za uvežbavanje igrača. Tu je takođe i prethodno spomenut free-roam koji nudi treniranje kroz vožnju po kampu. Karijera je fokusirana na napredovanje igrača, a cilje je da se postane budući šampion, ali i da se potpišu važni ugovori i sponzorstva.

Pored karijere i trening moda, postoji i multiplejer, ali i nekoliko singlplejer modova. U multiplejeru je dostupno oko 20 staza, a kao host možete da prilagođavate opcije po svojim željama. Igra ne poseduje split-screen za igranje u lokalu, što je zaista loš trend novijih naslova ovog razvojnog studija. Singlplejer uključuje Time Attack, šampionat i Grand Pri. Prvi je, kao što i sam naziv upućuje, okrenut ka postizanju što boljeg vremena u trkama, dok je šampionat usmeren ka kreairanju sopstvenih serija trka, a Grand Pri ka kežualnim trkama.

Igra je vizuelno dosta naprednija u odnosu na prethodne igre Milestone razvojnog studija. Igru pokreće Unreal 4 endžin, ali uz dosta smešnih i čudnih grafičkih bagova. Uvođenje fotogrametrije u proces stvaranja trka je učinilo staze realističnijim, a doživljaj autentičnijim. Za razliku od MotoGP 18, veštačka inteligencija je dosta naprednija, a svaki trkač se ponaša drugačije i pravi različite odluke tokom vožnje.

Ako uzmemo u obzir grafički napredak, ali i dosta zabavniji način igranja, kao i da je igra prilagođena za različite tipove igrača, može se reći da je MXGP Pro dobra igra. U moru trkačkih igara, ovaj naslov svakako nije jedan od najboljih, ali je daleko od onih najgorih,      dakle prosek u ovom žanru. Najveća mana kod igre je nedostatak split-screen režima i loša optimizovanost, pa vam je moja lična preporuka da sačekate popust pre nego što se odlučite za kupovinu, naročito ukoliko posedujete neki od skorašnjih naslova razvojnog tima Milestone.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs