Metro Exodus – Brzi pregled

Prva dva dela Metro serijala bila su fokusirana na podzemni život post-apokaliptične zajednice moskovskog metroa, dok Metro Exodus otvara prostor za istraživanje Rusije razrušene nuklearnim napadom. Igra zadržava mračnu atmosferu prljavih i jezivih tunela, ali ide i korak dalje, tako što pored otvorenog sveta pruža i znatno bolji i dinamičniji sistem igranja.

Metro Exodus nastavlja priču dve godine nakon događaja iz prethodnog dela, gde mladi Artyom, pripadnik odreda SPARTA ima želju da izađe napolje. Jednog dana uspeva da detektuje nepoznati radio signal, što ga upušta    u seriju intriga, posle kojih saznaje da njegova frakcija nije bila baš iskrena prema njegovoj zajednici. Zajedno sa svojom ženom, njenim ocem i grupom vojnika napušta Metro u nadi da će preživeti.

Otvoreni svet nije ni malo prijateljski nastrojen, pa se ni od od samog Aryoma ne može očekivati civilizovano ponašanje. Igraču je dat izbor između pažljivog i manje nasilnog pristupa i ubilačkog ponašanja. Često je prvi izbor bolja varijanta, pošto glavni lik ima limitiran inventory u koji ne staje puno stvari. Takođe treba voditi dosta računa i o broju metkova jer se vrlo lako istroše.

Izvan borbe, pred vas će biti postavljeno mnoštvo odluka koje mogu da utiču na sam tok igre, zahvaljujući dobro odrađenom morality sistemu. Ukoliko se odlučite za nečastan potez dobićete narandžasti indikator, dok u suprotnom, za dobre i moralne odluke sledi nagrada u vidu plavog indikatora.

Metro Exodus je fantastičan korak napred za serijal jer sadrži vizuelno detaljne predele post-apokaliptične Rusije, kao i bogate i prepoznatljive likove. Tehnički igra radi savršeno na PS4 verziji, a prema utiscima ljudi sa interneta i na PC-u se pokreće lepo. U priču mogu da se upuste i oni koji nisu igrali prethodna dva dela i da se tako kroz 30 i više sati dobro pripreme i za prethodne delove.

Autor teksta: Filip Kojić