Kingdom Hearts 3 – Brzi pregled

Kingdom Hearts 3 je jedna od najočekivanijih igara današnjice, a razlog za to je vrlo jednostavan. Od 2006. godine se pojavilo mnoštvo nastavaka, ali nijedan nije nosio status i ime onog pravog, trećeg dela kojeg su fanovi zdušno očekivali. Igra donosi novu priču koja se vrti oko poznatih starih likova – Sore, Šilje i Paje, a dostupna je od 29. januara za PlayStation 4 i Xbox One.

Ono što ovu franšizu čini netipičnom jeste partnerstvo između Disneya i Square Enixa, izdavača zaslužnog za Final Fantasy serijal RPG igara. Koristeći mehanike Final Fantasya kao temelj svog novog serijala, Square Enix je na zaista impresivan način stvorio akcionu-avantura koja je uključivala pored klasičnih anime likova i dobro poznate glave iz popularnih Disneyevih crtaća.

Kingdom Hearts 3 vraća igrače u stare avanture, a priča se pretežno vrti oko mladog pustolova Sore koji ima magični mač po imenu keyblade. Njegovo društvo čine stari prijatelji Šilja i Paja. Njih trojica zajedno su prepoznatljiv i glavni tim još od izlaska prve Kingdom Hearts igre. Uz pomoć keybladea, ovaj trio je u mogućnosti da putuje kroz različite svetove, a glavni zadatak im je da se bore protiv zlih sila koje traže Kingdom Hearts – izvor velike moći i mudrosti.

Od izlaska prvog dela, Kingdom Hearts je u svoj svet uključio preko 30 Disney filmova. Kada god stigne u neki Disney svet, Sora je ubačen u kratku priču vezanu za neki od poznatih crtaća, pa tako npr. u Toy Story univerzumu, igrač mora da pomogne glavnim likovima da pronađu svoje prijatelje. Svaki svet, pored specifične priče sadrži i neki nov način igranja, što igru čini svežom. Kingdom Hearts 3 žanrovski ne može jasno da se definiše, a stil igranja je vrlo različit i zavisi od sveta, pa je u nekim delovima igrač aktivan iz prvog lica. Postoje i različite mini igre inspirisane starim naslovima iz osamdesetih koje su vrlo zabavne.

Glavni zadatak je da Sora postane jači, a data mu je mogućnost da koristi veliki izbor veština. Pošto je i delimično RPG, Kingdom Hearts 3 zahteva od igrača da posveti neko vreme u odabiru različitih predmeta i moći, kako za Soru, tako i za svoj tim koji ovoga puta može da ima čak pet članova.

Da biste uživali u trećem delu nije potrebno da ste veteran serijala jer je na lep način predstavljena celokupna priča. Dijalozi između likova su čudni i ponekad dosadni zbog dugačkih pauza tipičnih za neke anime serijale. Ako to zanemarimo, Kingdom Hearts 3 je jako prijatan naslov za sve generacije koji treba probati.

Autor teksta: Petar Jovanović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs