Kakva će biti PlayStation 5 konzola? – Predviđanja i analiza!

Iako se u Srbiji prvenstveno PC koristi za igranje, PlayStation najčešće obogaćuje police domaćih gejmera. U poslednje vreme dosta se spekuliše o datumu izlaska petog po redu PlayStation uređaja, a neki od datuma koji se spominju su 2020. i 2021. godina. Osnovna briga igrača je cena same konzole, ali i karakteristike hardvera.

Datum izlaska

Trenutno najbitnija stvar vezana za PS5 konzolu je potencijalni datum njenog izlaska. Za sada nema zvaničnih informacija o tome kada će Sony izbaciti ovu konzolu, ali možemo da pretpostavimo na osnovu prethodnih datuma za prošle generacije konzola. PS1 je u Evropi izašao 29. septembra 1995, zatim je izašao PS2 24. novembra 2000, PS3 u martu 2007, PS4 19. novembra 2013. godine, a PS4 Pro je postao dostupan 10. novembra 2016. godine. Prema ovim informacijama može se zaključiti da PS5 ne bi trebao da bude dostupan pre kraja 2020. godine ili početka 2021. godine.

Datum izlaska može da se posmatra iz očekivanog standarda koji treba da proiziđe iz nove generacije konzola. Taj standard bi uključivao igranje u 4K rezoluciji sa 60 FPS, HDR, a možda čak i Ray-Tracing tehnologiju koju je Nvidia već pokazala na tržištu sa svojim RTX grafičkim karticama. Trenutni hardver koji je dostupan prosečnom korisniku je daleko od ovog standarda i cenovno nije pristupačan. Zbog toga je možda čak i realniji scenario da će konzola izaći 2021. godine.

Ray-Tracing tehnologija doprinosi realnijem osvetljenju i refleksijama i svakako bi bila dobrodošla na PS5 konzoli

Hardver

PS4 generacija je prva koja je imala međugeneracijsko osveženje u vidu PS4 Pro konzole. Ako posmatramo PS4 konzolu kao osnovu nekog poređenja i ako uzmemo u obzir današnje grafičke kartice koje su trenutno dostupne, dolazi se do zaključka da bi PS5 trebao da bude 6-8 puta jači u odnosu na PS4. U brojkama to znači da bi PS5 trebao da poseduje najmanje 11 TFLOPS u odnosu na 1.8 TFLOPS u PS4 ili 4.2 TFLOPS u PS4 Pro konzoli. Grafička bi trebala da bude zasnovana na Navi arhitekturi koja tek treba da postane dostupna korisnicima i koju je nekoliko puta do sad AMD odlagao.

Procesor i grafička bi ponovo trebali da budu u APU obliku što znači da će biti na istom čipu, samo ovoga puta na daleko manjem od 7nm u odnosu na 16nm što omogućava veću snagu konzole sa manjim utroškom energije. Memorijski interfejs bi trebao da bude GDDR6 tipa, iako se može desiti da bude i HBM2 pošto AMD povremeno koristi i taj tip memorije u svojim grafičkim karticama, a očekuje se kapacitet do 16 GB memorije.

Ova kombinacija bi trebala da zadovolji prethodno pomenuti standard, uz dodatnu optimizaciju koju konzole dobijaju. Ipak, u slučaju da ne uspe da ispuni ovaj standard, kvalitet slike će biti daleko bolji zato što će konzola moći da pokreće veće rezolucije i da prikazuje više FPS-a nego prethodnik.

AMD bi ponovo trebao da se nađe u PlayStation konzoli, samo u efikasnijem obliku

Dodaci

Klasični Dualshock 5 kontroler najverovatnije neće doživeti veliki broj promena u odnosu na prethodnika, jer će fokus biti stavljen na VR tehnologiju. PSVR je postao dostupan uoči izlaska PS4 Pro i generalno je imao solidne kritike uz to što je HTC Vive i dalje lider na tržištu. Ipak, zbog veće hardverske snage koja će biti dostupna PS5 konzoli, možemo možda očekivati i PSVR2 ili bolji kvalitet za već postojeći PSVR. Pošto je u pitanju skuplja oprema, potencijalni datum izlaska PSVR2 može biti tek za nekoliko godina.

VR industrija raste iz dana u dan, tako da nije nemoguće očekivati PSVR 2

Izgled i servis

Na internetu kruže futuristički prikazi PS5 konzole koji su dosta nerealni i nemaštoviti. Sve su veći izgledi da će i ova konzola biti crne boje i od sličnog materijala kao PS3 slim, PS4 i PS4 Pro. Najbitnije od svega je da se promeni trend veoma bučne konzole što je naročito slučaj sa PS4 koji zvuči kao Boeing 747 pri uzletanju.

PS Network je poznat kao spor, nepregledan i veoma skup servis što treba da se promeni ukoliko Sony ne želi da prepusti dominaciju Steam platformi koja ima mnogo više opcija, kao i intuitivniji interfejs, a što je najbitnije, besplatna je za korišćenje.

Nadajmo se da će i problem sporih download brzina biti ispravljen

Backwards Compatibility

Iako se svi nadamo povratku backwards compatibility opcije koja omogućava igranje naslova sa prethodnih konzola, najverovatnije ćemo ostati uskraćeni za ovu mogućnost. Donekle je bio razumljiv izostanak ove opcije zbog arhitekturalnih razlika između PS4 i PS3, a sada će najverovatnije biti isti slučaj iako će razlike između PS4 i PS5 biti daleko manje. Naravno, isplativije je naplaćivati remaster edicije postojećih igara.

Da li ćemo imati prilike da vidimo Uncharted 4 Remaster?

Cena

PS1 je bio 300$, kao i PS2, zatim je PS3 podigao cenu na sumu između 500-600$ na izlasku, a PS4 i PS4 Pro su koštali 400$. Na osnovu potencijalnog hardvera, može se govoriti o ceni od oko 500$ za PS5. Za naše tržište, ukoliko kupujete u većim prodavnicama, cena će verovatno iznositi 80.000 dinara na izlasku. Znatno niže cene će biti na sajtovima poput kupujemprodajem i xboxrepublike što bi trebalo da znači da će koštati oko 500-550 evra.

Ovakav kocept je prilično nerealan, veće su šanse da Sony neće mnogo menjati postojeći dizajn

Kruže glasine da će prve zvanične informacije o PS5 konzoli biti iznete na ovogodišnjem E3 sajmu, tako da ćemo tada moći da uradimo direktno poređenje naših pretpostavki u odnosu na pravo stanje stvari.