Jump Force – Brzi pregled

Jump Force predstavlja jedinstvenu igru koja objedinjuje različite anime franšize iz popularnog časopisa “Weekly Shōnen Jump“. Koncept igre je zamišljen tako da igra bude vrlo nalik na novije 3D anime tabačine, poput Ultimate Ninja Storm i Xenoverse serijala.

Priča počinje poprilično jednostavno i glupo, tako što pomahnitala Friza na Tajms skveru počinje da ruši sve pred sobom, a različiti anime likovi pokušavaju da je zaustave u tome. U toj bici jedan od civila tragično gine, ali ga ubrzo nakon smrti oživljava Tranks. Upravo taj civil je lik kojeg će igrač koristiti tokom igre, a na samom početku je postavljen standardni meni za pravljenje karaktera koji je vrlo skroman po pitanju opcija. Naime, sve je tako oskudno, pa ne može da se napravi nikakva originalna faca, već nekakav hibrid različitih anime likova. To i nije takva retkost kod igara gde je izdavač Bandai Namco, pa je publika već odavno navikla na ovakav jednostavan sistem i ne pridaju mu neki značaj. Nažalost originalni likovi su još lošijeg izgleda, najčešće sa namrgođenim licima i tupim pogledima. Dijalozi su suvoparani i dosadni, što je verovatno odraz toga da likovi ne pružaju verne, već poznate emocije iz manga serijala.

Sistem je sličan skorašnjem Naruto naslovu po imenu Shinobi Striker. Posle menija za pravljenje lika, igrač ulazi u lobi gde može da se poveže na onaljn ili oflajn meč, ali i da posećuje prodavnice i mesta za poboljšavanje različith veština. Takođe jako bitan deo je odabir tima zbog skill setova, a svaki tim je sastavljen od originalnih faca, kao što je to naprimer Goku. Posle toga mogu da se prelaze raznovrsne misije koje su u početku koncipirana tako da vas upoznaju sa osnovnim kontrolama, dok su kasnije dosta izazovnije i zanimljivije. Posle nekog vremena borbe postanu monotone zbog lošeg ponašanja veštačke inteligencije. No, to ne znači da igra nije teška, naprotiv AI može da nanese ozbiljnu štetu i da prepolovi helte u poptuno čudnim situacijama. Igra nije izazovna na realnim osnovama jer ne uspeva da od vas napravi boljeg igrača, već pravi kontraefekat. Način igranja je vrlo sličan Ultimate Ninja Storm serijalu, što zapravo znači da se sve svodi na sličnu i jednostavnu kombinaciju dugmića. Borbe su isključivo fokusirane na model 1 na 1, a igra ima popriličan broj likova, što i odgovara ovakvoj tabačini.

Razvojni tim Spike Chunsoft nije uspeo da napravi kompletan naslov, zbog čega Jump Force ostavlja utisak nedovršene igre. Najveća mana kod ovakvih naslova je u tome što ne postoji kontinuitet u razvoju, već mnoštvo razvojnih timova je angažovano, a retko koji je poznat po ovakvom tipu tabačine. Ukoliko vam nije potrebna igra radi prelaženja, a niti radi same priče, onda Jump Force ipak može da posluži kao naslov za tabanje 1 na 1 sa ortacima. U suprotnom biste ovaj naslov trebali da zaobiđete.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs