Izlazak Windows 11 je zakazan za 5. oktobar

Microsoft je obelodanio da je do izlaska nove verzije operativnog sistema Windows ostalo nešto više od mesec dana, tj. da će zvanični datum izlaska biti 5. oktobar. U zvaničnom saopštenju su dodali da je to datum kada će računari koji su iznad minimalnih sistemskih zahteva, a imaju instaliran Windows 10, dobiti obaveštenje da mogu da pređu na Windows 11. Doduše, očekuje se da će zbog velike količine uređaja na Windows 10 ovaj proces potrajati sigurno do sredine 2022. godine, ali će korisnici imati mogućnost da preuzmu novi Windows sa zvaničnog sajta i instaliraju ga pravljenjem bootabilnog USB-a.

Postoji tvrdnja da će Windows 11 biti izuzetno dobar za gejming zbog tri funkcionialnosti koje će debitovati sa ovom verzijom operativnog sistema. Windows 10 je već napravio mali napredak za gejmere uvođenjem podrške za DirectX 12, Game Mode, kao i Hardware-Accelerated GPU Scheduling (HAGS), a noviteti u Windows 11 su AutoHDR, DirectStorage i puna integracija sa Xbox Game Pass.

AutoHDR omogućava HDR režim na svim DirectX 11 i 12 igrama koje ga ne podržavaju zvanično, ali će ova opcija biti dostupna samo onima koji poseduju ekran koji podržava HDR, pa samim tim neće imati značaj za sve korisnike. DirectStorage pruža efektivnije korišćenje brzine SSD-ova i smanjuje korišćenje procesora što će značajno smanjiti vreme učitavanja novih zona u igrama. Očekuje se da će najveću korist videti oni koji poseduju NVMe SSD uređaje, kao što je to slučaj i sa trenutnom generacijom konzola. Poslednja stavka na listi je integracija za Xbox Game Pass, što znači da će pomoću Xbox aplikacije biti moguće pristupiti svim dostupnim igrama u okviru Game Pass pretplate i lakše upravljati njihovim preuzimanjem.

Uz novu verziju Windowsa mora doći i novi izgled, koji za sad ima podeljene reakcije testera. Takođe, Microsoft je istakao da će 12. generacija Intelovih procesora imati bolje performanse na Windows 11, pa će najverovatnije svi koji planiraju kupovinu ovih procesora imati dodatan motiv da pređu na ovaj operativni sistem. Više zvaničnih i konkretnih detalja o svim ovim tvrdnjama ćemo najverovatnije dobiti tek kada Windows 11 postane dostupan široj publici, tako da ćemo tada saznati koliko će nove funkcionalnosti doprineti gejmerima.