Izašla je nova verzija GTA Srbija moda, dostupan je i link za preuzimanje

Mnogi gejmeri se sećaju GTA Srbija moda iz ranih 2000-tih koji je donekle uspeo da prenese tadašnju atmosferu iz Srbije u San Andreas. Najupečatljiviji detalji ove modifikacije za Rockstarovu popularnu igru su bile bande koje su zamenjene navijačima raznih timova, kao i policija koja je vozila “Stojadina”. Primorani smo bili da čekamo čitavu deceniju kako bismo dobili noviju i upotpunjeniju verziju ovog moda, a čekanje se izgleda isplatilo.

Sve zasluge za sprovođenje ove ideje u delo pripadaju Borisu Dojčinoviću i njegovom timu, a za razliku od prethodne verzije dosta stvari je promenjeno iz korena. Boris i njegov tim su preko dve godine radili na ovom projektu, prvobitni datum izlaska je bio zakazan za kraj 2020. godine, zatim pomeren za leto 2021. godine, ali očigledno je bilo potrebno još malo vremena tako da je konačan datum izlaska 30. jun ove godine. Od najznačajnijih noviteta i izmena ističu se zgrade, prodavnice i bilbordi izlozi koji su zamenjeni onima iz Srbije, a najviše inspiracije je uzeto sa područja Beograda. Vozni park ima mnogo sličnosti sa onim što trenutno možete videti na ulicama Beograda, pa tako na primer policija više ne vozi “Stojadina” već Škodu Oktaviju, a za građanstvo su prisutni automobili od Golfa 2, pa sve do ekskluzivnijih automobila poput Audi R8. Na vozilima su srpske tablice iz različitih gradova, a na nekima čak imate i registracione nalepnice.

Količina uloženog truda se primećuje i kada uključite radio pošto su određene stanice kompletno izmenjene kako bi bile nalik onima koje možete uhvatiti po Srbiji. Neke javne ličnosti su se odazvale pozivu da budu i radio spikeri na ovim fiktivnim radio stanicama, tako da se nemojte čuditi kada umesto standardnih spikera iz San Andreasa čujete neke poznate glasove sa naše estrade ili mim scene. Još jedna zanimljivost u vezi ovog moda je da je ceo interfejs preveden na srpski, što znači da je sve tekstualno u igri (uključujući i titlove) na srpskom jeziku, dok su glasovi i dalje na engleskom.

Postoje određeni bagovi sa misijama gde ne možete da prođete kroz nevidljivi zid, pa vam preporučujem preuzimanje NoClip moda, ali da li je neophodno fokusirati se na kampanju i da li će bagovi ograničiti uživanje u GTA Srbija Modu? Sa količinom šifara koje San Andreas poseduje, nije ni neophodno igrati kampanju kako biste istražili dobar deo sadržaja koji je pristupan u ovoj modifikaciji i dobro se zabavili. GTA Srbija mod možete preuzeti ovde, a možete se pridružiti i GTA Srbija discord serveru za prijavljivanje bagova i preuzimanje budućih verzija ove modifikacije. Još jednom upućujem veliku zahvalnost Borisu i njegovom timu na uloženom vremenu i trudu!

Pogledajte i klip “Srbija u video igrama” – Grand Theft Auto IV:

Najviše smo ponosni na ovaj serijal: Saznajte u kojim igrama se sve spominje Srbija i u kom kontekstu. Video klipovi koje treba svaki gejming domaćin da pogleda!