XIII (2020)

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:10. Nov. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
3.5

Ova godina će u svetu video igara biti obeležena remasterima i remakeovima. Oni su fantastičan način da se stari klasici ponovo ožive i prikažu novoj publici, ali se sve češće dešava da to budu inferiornije verzije. Izgleda da ponestaje ideja za ponovno izdavanje igara, zato što sada sve opskurniji naslovi dobijaju drugu šansu, a XIII je pravi primer toga da neke igre treba da ostanu samo kao lepa sećanja.

XIII je bila šarmantna pucačina koja je izgledala kao interaktivni strip. Radnja je kliše svakog akcionog filma 90ih, što je bilo okej pre 20 godina, ali od kako su se poboljšale igre i napredovale njihove priče, to više nije dovoljno. U vreme kada je ova igra izašla, stvarno je bila jedinstvena na tržištu u pogledu grafike i scena između misija, ali danas postoji veliki broj naslova koje na mnogo bolji način adaptiraju izgled stripa u interaktivnu zabavu..

Gameplay jednostavno nije zabavan. Protivnici su previše glupi da bi predstavljali bilo kakvu opasnost. Svaka puška se ponaša kao “snajper”, odnosno ne postoji neprezicnost, niti trzaj oružja, pa je veoma lako svakog protivnika pogoditi u glavu. Kroz većinu igre šunjanje je stvar izbora, ali protivnici svakako ne čuju kada pucate nekoliko metara od njih, pa nije neophodno ulagati trud da ostanete neprimećeni.

Većina izmena u odnosu na original negativno utiču na XIII remake. Video klipovi između misija više nemaju taj strip šmek, već su sada generične in-game scene sa užasnim animacijama. Remake poseduje “točak naoružanja”, što značajno umanjuje arsenal u odnosu na original, pa imate manje opcija za rešavanje situacija.

XIII ima jedan od najsmešnijih načina na koji protivnici umiru – svaki put kada ubijete protivnika, treba im par sekundi da se sete da padnu na zemlju. Postoje momenti kada igra u krupnom planu prikaže onoga koga ste ubili, što izgleda urnebesno. Bagovi su još jedan veliki problem – animacije se često zakoče ili se pokrene pogrešna animacija; protivnici i pre nego što vas primete, pucaju, dok su okrenuti leđima; ponekad se promena šaržera ne registruje pa ostaje prazna puška… Ovo je stvarno nedopustivo kada je remake u pitanju.

Grafički je igra doživela veliki preobražaj, ali nikako na bolje. Soundtrack je užasan, a muzika se često prekida kad ne treba. Dešava se da ceo nivo prođe u tišini, kao da su se zvučni efekti potpuno izgubili. Remake bi trebalo da već postojeću igru unapredi ili da potpuno promeni i da na taj način privuče pažnju novih igrača, a ne da bude lošiji u skoro svakom pogledu od originala. Najveći greh koji igra može da počini je da bude dosadna, a XIII remake je sigurno najdosadniji naslov koji sam imao prilike da igram u proteklih nekoliko godina. Svakako treba zaobići ovaj naslov, a ako ste fan XIII bolje se držite originalne verzije, jer ona može da pruži mnogo više od remakea.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

3.5
Pozitivno:
  • Igra je kratka
Negativno:
  • Ogroman broj bagova
  • Sve što je izmenjeno u odnosu na original čini igru lošijom
  • Zvuk u igri je očajan
  • Gameplay je dosadan