World War Z

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:16. Apr. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
7.3

World War Z se prvobitno pojavio kao knjiga pisca Maksa Bruksa, a u 2013. godini i u formi filma, gde je glavnu ulogu tumačio Bred Pit. Istoimena igra nije bila medijski lepo ispraćena, pa se za nju nije znalo u toku samog razvoja. Odmah po izlasku, ovaj naslov je privukao pažnju publike zbog specifičnog načina igranja koji se svodi na ubijanje stotina i hiljada zombija u samo jednom nivou. Posebno se ističe vizuelni aspekt igre koji podseća na film i verno dočarava velike horde zombija koje ludački jurišaju.

Ako se zađe dublje u analizu igre, odmah je primetan veliki i snažan uticaj Left 4 Dead serijala, dok je jedina velika razlika u tome što je perspektiva stavljena u treće lice. Radnja igre se odvija u Njujorku, Moskvi, Jerusalimu i Tokiju, a u svakom gradu postoji zaseban tim od četiri lika koji ima svoju sopstvenu priču. Potrebno je oko pet sati igranja da bi se prešli svi nivoi, ali nije poenta u tome da se igra pređe i ostavi, već da se sa prijateljima prelaze misije na većim težinama po nekoliko puta na različite načine.

Izgled menija i inferfejsa podseća na Left 4 Dead, kao i ponašanje glavnih likova koji u razgovoru daju slične komentare. Takođe, zombiji su identično kategorisani na obične i specijalne. Obični su veoma tupavi i lako umiru, dok specijalni nanose veću štetu, mogu da privuku druge zombije i da vas onesposobe za trenutno delovanje.

Oružja su različita, a mogu da se unaprede igranjem, odnosno skupljanjem poena preko kojih se kupuju raznovrsna poboljšanja. Postoji i sistem klasa koji daje priliku za taktičko igranje, a same klase se međusobno razlikuju po oružju i perkovima. Način igranja je veoma linearan i svodi se na rešavanje nekoliko mini zadataka, a u okviru nivoa obavezno se javlja i sekcija koja transformiše igru u “tower defense”. Tada igrači treba da odbrane određeno područje od enormne količine zombija, a u tome im pomažu raznorazne naprave, kao što su mitraljezi i minobacači. Upravo to je najzabavniji segment igre jer vam je data velika količina municije i ozbiljan arsenal oružja, ali i nesvakidašnji izazov u vidu velikog broja neprijateljski nastrojenih zombija koji vizuelno podsećaju na cunami. Igra pored koopeartivne akcije ima i takmičarski multiplejer mod koji je interensatan po tom što na mapi mogu da se pojave zombiji, ali se osim toga bitno ne razlikuje od drugih PvP naslova.

Tehnički World War Z radi besprekorno na kompjuteru i konzolama, što je veoma bitno kod igara koje zahtevaju brzu reakciju. Za očekivati je bilo da će igra ponekad zakucati na delovima gde se javlja prevelik broj zombija, ali to ovde nije bio slučaj, već je sve radilo gotovo besprekorno. Za današnje standarde ovaj naslov ne izgleda spektakularno, ali je prihvatljiv zbog dobrih animacija seckanja i ubijanja. Najveći problem kod igre je siromašan sadržaj koji treba da se popuni dodatnim nivoima, zabavnijim melee oružjima, ali i većim brojem specijalnih neprijatelja. World War Z ne predstavlja čistu kopiju Left 4 Dead serijala, kao što je to Warhammer: Vermintide, ali ni tako originalan naslov koji treba vredi 35 dolara.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Core i5-750 / Core i3-530 / AMD Phenom II X4-810
Grafička:AMD R7 240 GB / Nvidia GT 730 2GB / Intel HD 530
RAM:8 GB
HDD:20GB

Preporučena

CPU:Intel Core i7-3970 @ 3.50GHz
Grafička:GeForce GTX 960 / Radeon R9 280
RAM:16 GB
HDD:20GB
7.3
Pozitivno:
  • Enormne horde zombija
  • Dobre animacije
  • Optimizovanost
  • Vizuelno dobro odrađeni gradovi
Negativno:
  • Manjak nivoa i specijalnih zombija
  • Prikupljanje poena za kupovinu oružja zahteva grindovanje
  • Prevelika cena