Warhammer: Vermintide 2

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:08. Mar. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7.8

Iza popularnijih naslova, pored zanimljivog načina igranja i kvalitetne grafike, kao potpora stoji ideja. Ideja je srž i ono što zapravo čini igru interesantnom. Ona se dalje širi i daje inspiraciju drugim razvojnim timovima da naprave nešto novo. Prepisati nečiju ideju i očekivati uspeh je besmisleno. Desetine, a možda i stotine igara je bilo inspirisano Left 4 Dead serijalom, a mali broj od njih je zaista vredan pomena. Prvo mi na pamet padaju Killing Floor i No More Room in Hell, a od skoro i novi Warhammer: Vermintide 2, kao primeri vredni pomena. Prvi deo nije bilo loš, ali se nije ni po čemu posebno isticao jer su i dalje to bili zombiji (iz L4D-a) u koži pacova. Tek sa drugim delom igra postaje posebna i dosta zanimljivija.

Vermintide 2 opis

Za razliku od krčme iz prethodnog dela, ovo je sada mesto na kom se odvijaju sve pripremne aktivnosti pre početka partije

Za one neupućene, Vermintide 2 je smešten u apokaliptičan period Warhammer univerzuma. Razvojni tim Fat Shark je preuzeo gotovo ceo kostur Left 4 Dead serijala i impelemntirao ga Vermintide 2. To uključuje koncept od 4 igrača u kooperativnom režimu, interfejs, oružja i opremu, pa čak i osnovnu zamisao “preživeti put od tačke A do tačke B”. Međutim igra se ističe po nešto drugačijem načinu igranja. Postoji pet klasa, a svaka je drugačija i nudi igraču različit pristup “čišćenju” neprijatelja. U okviru klase postoji tri potklasa, a one nude različit tip veština i magija. Svaka klasa, pored različitog tipa seckanja i prženja neprijatelja, nudi i svoja karakteristična oružja. Misije su odlično urađene i zaista je lepo dočaran svet, a građevine pored kojih prolazite su fenomenalno osmišljene, a nivo detalja je izuzetan. To se isto može reći i za likove kojima upravljate, pa i neprijatelje koji su raznovrsni i upečatljivi, od sasvim malih i slabih pacova, pa sve do opakih vitezova i pacova na steroidima. U okviru jedne misije igrač obično mora da očisti određeno mesto od neprijatelja ili da se odbrani od navale istog. Takođe javljaju se i nešto teži izazovi, kao što su npr. premeštanje eksplozivnih burića sa jedne strane na drugu radi detonacije nekog objekta ili rešavanje jednostavnih zagonetki, dok vam neprijatelji sa leđa sisaju krv.

Borbe sa neprijateljima su zabavne, ali ponekad i zahtevne. Obične neprijatelje je lako ubiti i za njih vam nije potrebna saradnja među igračima. Kako protiče vreme, misija postaje sve teža, a od igrača se zahteva da međusobno sarađuju i na značaju dobijaju dobro manevrisanje i tempirani napadi. Tu su i različite magije, pa i veštine koje likovi mogu da iskoriste i time pomognu svojim saigračima, pa i sebi. Posle svake uspešno završene misije slede nagrade. Naime, igrač dobija experience poene i sa njima se leveluje, a to mu omogućava da otključa u okviru svoje klase novu potklasu. Takođe tu su i nagradni loot boxovi koji daju nova jača oružja i bolju opremu od početno raspoloživih. Postoji i sistem pravljenja oružja uz pomoć starih, pa i same opreme, a to vam sve otvara mogućnost da se oprobate sa vašim jačim likom u misiji na većoj težini. Igra ima 13 nivoa, što je zaista velik broj s obzirom da nisu kratki, a nakon završetka jednog nivoa dobijate istu tu misiju sa nešto izmenjenim pravilima. Primera radi u tom drugačijem nivou možete da trpite štetu tokom vremena ili da se borite protiv specijalnih neprijatelja koji nanose duplo veću štetu, ali su i duplo izdržljiviji

Krvoproliće

Što se tiče optimizovanosti, igra radi i na konfiguracijama srednje jačine, a postoji lep broj grafičkih podešavanja. Zvuk u igri je fenomenalan, a posebno se ističe sjajno uklopljena muzika koja čini atmosferu uzbudljivijom. Takođe igra ima i dobru glasovnu glumu, što dodatno pozitivno utiče na celokupni užitak. Dakle, sa tehničke strane možete da očekujete igru koja solidno radi i sjajno izgleda.

Seča pacova

Na internetu je izneto dosta pohvala na račun Vermintide 2, a neki su igru čak opisali rečima “šta će nam Left 4 Dead 3 kada imamo Vermintide 2“. Ne bih se baš složio sa konstatacijom da nam nakon ove igre nije potreban novi Left 4 Dead, već je moje mišljenje je da je Vermintide 2 kvalitetna igra i pravo osveženje, dok čekamo na mogući izlazak novog L4D-a.

Autor teksta: Filip Kojić

 

 

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:64-bit Windows 7, 64-bit Windows 8 (8.1) ili 64-bit Windows 10
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 460 ili AMD Radeon HD 5870
RAM:6 GB RAM
HDD:45 GB prostora
OS:64-bit Windows 7, 64-bit Windows 8 (8.1) ili 64-bit Windows 10
DirectX:Verzija 11

Preporučena

CPU:Intel Core i7- 3770 @ 3.5 GHz or AMD FX-8350 @ 4 GH
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 970/1060 ili ATI Radeon R9 series
RAM:8 GB RAM
HDD:45 GB prostora
OS:64-bit Windows 7, 64-bit Windows 8 (8.1) ili 64-bit Windows 10
DirectX:Verzija 12
7.8
Pozitivno:
  • Uzbudljiv način igranja
  • Neizvesnost i izazovnost
  • Dobra atmosfera
  • Pregršt oružja i neprijatelja
Negativno:
  • Loot boxovi
  • Ako ste solo igrač, slab matchmaking