Two Point Hospital

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:25. Feb. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:,
Žanr:
Endžin:
7.5

Davno je prošlo vreme kada su igre poput Zoo Tycoon i Rollercoaster Tycoon bile veoma popularne. Trenutno stanje tycoon žanra je poprilično loše, pošto razvojni timovi retko kad biraju da započnu rad na ovakvim naslovima, a oni koji se odluče za takav poduhvat uglavnom ne odrade dovoljno dobar posao. Koncept upravljanja bolnicom ne zvuči preterano primamljivo, ali prvi utisak može da zavara.

Two Point Hospital 4

Two Point Hospital je igra u kojoj imate ulogu upravnika bolnice. Ovo je veoma težak posao u kojem je neophodno pratiti veliki broj parametara kako bi bolnica mogla da opstane. Potrebno je graditi različite sobe za dijagnostiku, zapošljavati osoblje i voditi računa o njima, održavati bolnicu i paziti na novac kojim ona raspolaže. Pored toga, potrebno je zadovoljiti i sve potrebe pacijenata.

Two Point Hospital 5

Glavna mapa u igri sadrži sve bolnice, a svaka od njih čini jedan nivo u igri. Svaki nivo ima tri zvezdice, od kojih svaka otključava različita poboljšanja za bolnicu. Za svaku od zvezdica postoji određeni kriterijum koji treba ispuniti od kojih je svaki teži od prethodnog. To može da podrazumeva da se izleči određeni broj pacijenata, održava određeni nivo zadovoljstva ili ostvariti određenu vrednost same bolnice.

Two Point Hospital 1

Na samom početku igre je na raspolaganju mali broj predmeta i soba za dijagnostiku. Svaka soba zahteva određeni prostor i određene stvari i mašine koje su neophodne za njen rad. Kako bi svi bili zadovoljni potrebno je imati veliki nivo prestiža u sobama. Ovo se postiže tako što se u svakoj prostoriji, pored elementarnih stvari, postavi što veći broj dekoracija.

Osoblje je veoma bitno za opstanak i razvoj bolnice. Postoji četiri tipa osoblja: doktori (čija je primarna uloga da daju dijagnozu i upravljaju nekim od komplikovanijih soba za lečenje), medicinske sestre (koje u bolnici upravljaju većinom soba), asistenti (koji služe da na recepciji primaju pacijente, dok kasnije mogu raditi na različitim štandovima) i domari (koji služe da čiste bolnicu, popravljaju i unapređuju razne aparate i ako neko od pacijenata umre, usisaju njihov duh u stilu Ghostbustersa). Zaposlene je potrebno stalno trenirati i unapređivati kako bi svoj posao radili što efikasnije, međutim svakim unapređenjem oni će tražiti mnogo više novca. Postoji pet nivoa stručnosti koje oni mogu da dostignu, a svaki nivo otključava jedno prazno mesto za specijalizaciju.

Sve se vrti oko novca, a glavna stvar koja će vam zahtevati novac su zaposleni. Igra u vama budi najgori oblik kapitalizma, neophodno je zaposlenima davati minimalan novac koji će ih činiti dovoljno srećnim kako ne bi dali otkaz. Najefikasniji način da se pare sačuvaju je da se od početka zaposli manje kvalifikovano osoblje i zatim da se naknadno trenira, jer će tražiti mnogo manje para nego kvalifikovanije osoblje.

Two Point Hospital 3

Nakon što se postave sve potrebne sobe i zaposli neophodno osoblje malo toga ostaje da se aktivno radi u igri. Ako se uspostavi pozitivan balans zarade i dobro zadovoljstvo svih pacijenata, igra će sama moći o sebi da vodi računa. Najveći problem koji Two Point Hospital poseduje je veštačka inteligencija. U većini slučajeva dešavaće se bizarnosti, poput pacijenata koji će se žaliti kako im je potreban toalet ili hrana dok gledaju u njih.

Two Point Hospital je veoma zarazna igra koja u igraču budi onaj poznati mentalitet “još samo jedan potez” ili u ovom slučaju “još samo jedan mesec”. U pitanju je veoma šarmantna i duhovita igra koja u navratima može biti veoma frustrirajuća zbog nekoliko sitnih mana. Ako ste ljubitelj igara poput Roler Coaster Tycoon ili nekih sličnih naslova, ova igra će biti definitivno odličan dodatak žanru.

*Treba napomenuti da je ovaj tip igara veoma teško igrati na kontroleru, tako da nabavite miš i tastaturu ako igrate na konzolama

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i3 6100 ili AMD FX-4350
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 460 ili AMD Radeon HD 6850
RAM:4 GB
HDD:6 GB
OS:Windows 7 64-bit
DirectX:11

Preporučena

CPU:Intel Core i5 6600 ili AMD Ryzen 1600x
Grafička:NVIDIA Geforce GTX 780 ili AMD R9 290X
RAM:8 GB
HDD:6 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:11
7.5
Pozitivno:
  • Šarmantna igra sa puno humora i zaraznim gameplay-om
  • Finansijski aspekt igre je veoma dobro razrađen
Negativno:
  • AI je u nekim trenucima veoma loš
  • Kontrole na kontroleru su jako teške za navikavanje