Turmoil – The Heat Is On

Platforma: iOS PC
Datum izlaska:21. Mar. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
6.8

Na Steam prodavnici je od početka Greenlighta počela masovna preplavljenost igrama, pogotovo onim koje pripadaju žanru simulacija. Razvojni tim Gamious već nekoliko godina pokušava da se probije na tržište sa raznim manjim indie projektima, a njihov Turmoil sa preko 400 hiljada prodatih primeraka može da se okarakteriše kao uspešno osvajanje tržišta video igara.

Turmoil predstavlja simulaciju naftne groznice 19-og veka, jednostavnog grafičkog stila. Studio zaslužan za igru je osim olakšanog razvoja, očigledno razmišljao o tome kako da igraču dočara i na simpatičan način prikaže ovaj vremenski period. Ceo interfejs je napravljen tako da igrač može da prati dešavanja bez preteranih ometanja, što znači da postoji olakšano praćenje same mehanike igre. Kantri muzika je dobro usklađena sa dešavanjima u igri, upotpunjuje igru i daje joj pravi vestern šmek. Sve u svemu, ceo doživljaj igre je jako autentičan, što je verovatno i najbolja odlika ovog naslova.

Premisa igre je jednostavna, treba iskopavati naftu i prodati je, a uz pomoć novca kupiti akcije grada, tj. cilj je imati većinski udeo u gradu. Kupovina akcija se odvija na aukcijama po principu ko od učesnika prvi odluči da ih kupi. Kako vreme odmiče, cena za otkup akcija se smanjuje, ali postoji verovatnoća da će neki od igrača kupiti akcije pre vas, tako da morate dobro proceniti kada je najbolji trenutak za kupovinu. Paralelno se grad širi i tada se otvaraju razne mogućnosti unapređivanja alata koji su dostupni u objektima poput štale (koja služi za unapređivanje transporta), radionice (koja se koristi za poboljšanje nalaženja nafte), banke (koja sadrži razne informacije o finansijama, kao i mogućnost uzimanja pozajmice), fabrike (koja se koristi za poboljšanje naftne bušotine), salona (koji daje razne glasine i bonuse za narednu nedelju i  najbitnija zgrada) i gradske skupštine (koja se koristi za kupovinu zemlje i za kupovinu akcija).

Prvih nekoliko nivoa služe kao uvod igraču, a svaki nivo je prestavljen kao jedna godina. Postoje četiri vrste reljefa, plodno zemljište, pustinja, pašnjaci i planine. Na početku svakog nivoa na aukciji se kupuje zemljište posle čega se traži nafta na njemu. U zavisnosti od toga koju parcelu kupite, imaćete na raspolaganju više ili manje nafte. Za kopanje nafte koriste se naftne bušilice. One se uz pomoć cevi povezuju sa naftom u zemlji i ona automatski radi sve dok postoji nafte na tom mestu, ali ako se naftna bušotina previše vremena ostavi neposećenom dolazi do curenja nafte, što će vas skupo koštati. U slučaju da je sumnjiv kvalitet zemiljišta, na tom mestu se koriste naftni tragači (skeneri) koji pronalaze naftu po vertikali.

Postoje dve fabrike gde može da se proda nafta, jednostavno nazvane “leva” i “desna”. Cena nafte u njima se neprestano menja i daje taktičku komponentu igri. Kako vreme odmiče, uvode se nove mehanike – tako da se prvo uvodi kamenje, za koje su potrebne poboljšane bušilice za iskopavanje nafte, a zatim dijamanti koji se mogu kopati sa poboljšanim krticama koje nasumično kopaju nekoliko mesta, a zatim pronalaze dijamante.

Četiri lika su dostupna za igru, a svaki od njih je interesantan na svoj način – Rikardo je španski kapetan broda, Dejzi trgovac nekretninama, Blanš advokat, a Džošua kauboj. Kroz celu igru se takmičite sa preostala 3 lika. Svi likovi su jako živopisni, a njihovi komentari će vas na trenutke nasmejati. Tokom svog igranja sam primetio da protivnički igrači nisu balansirani. U nekim situacijama će kompjuterski igrači donositi veoma loše odluke i uložiti daleko više novca nego što treba na kupovinu zemljišta, dok će povremeno biti u mogućnosti da izvuku mnogo više nafte nego što je moguće. Naravno, AI nije toliko pametan, ali daju neku dozu izazova – pogotovo prvi put kada igrate kampanju.

Treba napomenuti da je veliki nedostatak izostavljanje mogućnosti promene nivoa težine. Od ostalih značajnih problema vezanih za igru je iznenadno gašenje iste prilikom pokretanja, kao i izbacivanje grešaka nakon gašenja. Takođe, veliki nedostatak je i to što igra nema multiplayer jer je kao stvorena za 4 igrača. To bi donelo potpuno novu dimenziju ovom naslovu kao i razlog više da se posveti još vremena igri.

Šta nam donosi novi DLC paket Turmoil The Heat Is On?

Pre svega, novi grad – pojavljuju se alati i objekti iz osnovne igre (štala, fabrika, radionica i banka). Kao novitet se ističe šupa koja se koristi za nadogradnju alata za magmu, koja predstavlja novu mehaniku u igri, nalik kamenju. Takođe tu je i salon u kojem mogu da se ulože pare za kockanje i otvara nove mogućnosti za povećanje profita. Sada je promenjen sistem kupovine akcija, tako što se sad licitira za njih. Ovoga puta se polazi sa 200 hiljada zlata, za razliku od osnovne igre gde je početna suma tričavih 20 hiljada. Nova kampanja se preporučuje igračima koji su već iskusili osnovnu igru.

The Heat Is On je popravio dosta nedostataka u osnovnoj igri. Jedna od bitnijih stvari je već pomenuta aukcija, a kao drugo bitno unapređenje bih istakao način funkcionisanja prirodnog gasa koji se pojavljuje u kasnijem delu kampanje i značajno je poboljšan. Umesto dijamanata je ubačeno 9 podzemnih blaga, a kada se sva blaga skupe dobijaju se različiti benefiti. Uvedena su i dva nova lika Kai (kineski imigrant) i Isabele, samo što su oni su zamenili Rikarda i Dejzi. Sve u svemu dodato je dosta poboljšanja koja menjaju način igre.

Treba istaći da su opcije jako oskudne. Pored rezolucije, anti-aliasinga, ograničenja FPS i jačine tona, tu je još par manje bitnih opcija koje nisu vredne pomena. Dosta zamerki koje su postojale u osnovnoj igri je otklonjeno, mada i dalje ostaje činjenica da je nedostatak multiplayer režima prepreka koja ovoj igri ne dozvoljava da drži pažnju na duže staze.

Autor: Milan Popović

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:2,5 GHz
RAM:2 GB
HDD:100 MB slobodnog prostora
OS:Windows Vista/7/8/8.1/10 - Mac OS X 10.9 - Ubuntu 12.04
6.8
Pozitivno:
  • Zabavne mehanike koje moraju konstantno da se balansiraju
  • Odličan spoj grafike i muzike koji stavra unikatnu atmosferu
Negativno:
  • Nakon određenog vremena igra počinje da postaje monotona (pogotovo u prvih par trening nivoa)
  • Nedostatak multiplayera i promene nivoa težine je veliki nedostatak