Totally Accurate Battle Simulator

Platforma: PC
Datum izlaska:01. Apr. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
7.2

Prvi april generalno nije dobar dan za izbacivanje igara ili najavljivanje novih proizvoda. Uprkos tome, studio Landfall već nekoliko godina koristi ovaj datum da izbaci igru šaljivog karaktera (jedan od boljih primera je Totally Accurate Battlegrounds). Sada je situacija malo drugačija pošto je Totally Accurate Battle Simulator igra koja je u Early Access programu i očigledno je da razvojni tim planira da uloži još više truda i napravi jedan dugotrajan projekat.

Totally accurate battle screenshot 1

U osnovi, ova igra je upravo ono što piše u naslovu tj. simulator borbi, pa je sam koncept veoma jednostavan. U pitanju je klasičan strateški gejmplej gde nakon što postavite jedinice na željena mesta na bojištu, one prelaze pod kotrolu kompjutera koji odlučuje ishod borbe. Za sada je moguće igrati četiri kampanje kao i slobodan režim u kojem su dostupne sve mape iz kampanje i moguće je praviti svoje bitke ili igrati lokalno sa svojim prijateljima na istom kompjuteru. Svaka kampanja poseduje sasvim solidan broj misija različitih težina, a za njihov prelazak je neophodno poštovati zacrtani budžet za kupovinu trupa. Na raspolaganju imate više frakcija koje su podeljene po različitim vremenskim erama (kameno doba, antička Grčka, srednji vek, daleki istok…) i svaka od frakcija sadrži različite trupe (obične ratnike, strelce, katapulte i tako dalje). Tako da je dostupan veliki broj opcija pri prelaženju nivoa jer možete koristiti mešavinu trupa iz različitih vremenskih razdoblja. Fin detalj su specijalne trupe koje postoje u svakoj frakciji: kameno doba ima mamuta, stara Grčka ima Zevsa, a srednji vek ima kralja. Iako su ove trupe izuzetno efikasne pri razbijanju protivničkih redova, njihova cena je značajno veća od klasičnih trupa tako da je uvek potrebno proceniti da li vredi imati jednog Zevsa umesto nekoliko kopljanika.

Totally accurate battle screenshot 2

Pošto je u pitanju šaljiva igra, animacije svih likova su veoma šašave i stvarno je interesantno gledati kako se borbe odvijaju. Najveći problem je što ogromne bitke u slobodnom režimu često dovode do pada FPS, tako da je logično da se u kampanji retko javlja više od 50 jedinica ukupno na obe strane. Takođe, postoje i određeni problemi sa balansiranjem gde borbe u kampanji postaju veoma lake jer su neke kombinacije trupa poput kralja i tri sveštenika jače od desetak običnih vojnika. Ipak, postoje i misije koje su veoma izazovne i zahtevaju više vremena za prelazak što svakako održava pažnju igraču.

Totally accurate battle screenshot 3

Kao što je često slučaj sa Early Access igrama, nepoznato je šta sve tačno razvojni tim planira da pridoda igri u budućnosti. Trenutno se najviše oseća izostanak onlajn režima u kojem dva ili više igrača mogu da se nadmeću sa budžetima za trupe koji sami dogovore. To bi dalo još jednu dodatnu dimenziju ovom naslovu i podiglo ga na viši nivo. Bez onlajn režima veoma brzo se dolazi do zasićenja, pogotovo jer još uvek nije implementirana podrška za Steam Workshop. Tako da ne postoje ni mape, ni misije koje prave igrači i dele međusobno, što stavlja dodatno opterećenje na razvojni tim da stalno ubacuje nov sadržaj kako bi održao svežinu igre.

Totally accurate battle screenshot 4

Totally Accurate Battle Simulator je moguće nabaviti na Steam prodavnici po ceni od 12,5€ što je sasvim pristojna cena. Iako je koncept jednostavan i zabavan uz dobro odrađene animacije i propratne zvukove, u pitanju je igra koja još uvek nije dovršena i tek treba da dostigne svoj pun potencijal. Ipak, zbog pristupačne cene i dobre reputacije razvojnog tima, definitivno vredi probati ovaj naslov pošto poseduje sve predispozicije da u budućnosti bude izuzetan.

Autor teksta: Vladimir Živković

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i5-2400 @ 3.1 GHz ili AMD FX-6300 @ 3.5 GHz ili ekvivalent
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 670 ili AMD R9 270 (2GB VRAM sa Shader Model 5.0)
RAM:8 GB
HDD:3 GB
OS:Windows 7 64-bit
DirectX:9.0c

Preporučena

CPU:Intel Core i7-4770 @ 3.4 GHz ili AMD Ryzen 5 1600 @ 3.2 GHz ili ekvivalent
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 970 ili AMD R9 290X (4GB VRAM sa Shader Model 5.0)
RAM:8 GB
HDD:3 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:9.0c
7.2
Pozitivno:
  • Šašave animacije
  • Solidan izbor trupa
  • Pravljenje bitaka po izboru igrača
  • Kampanja zahteva strateško planiranje
Negativno:
  • Nebalansiranost određenih trupa
  • Ne postoji onlajn režim za više igrača
  • Performanse drastično opadaju kod ogromnih bitaka