Total War: Warhammer III

Platforma: PC
Datum izlaska:17. Feb. 2022
Izdavač:,
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
8.5

Bilo je mnogo pokušaja do sada da se fantasy Warhammer univerzum prebaci u svet video igara. Dawn of War je godinama unazad bio zlatno merilo za igre iz 40k serijala, ali do izlaska Total War: Warhammer i Vermintide, standardni Warhammer je uglavnom imao samo neslavna izdanja. Total War: Warhammer je bio jedan ogroman poduhvat, pogotovo jer je originalni plan podrazumevao tri zasebne igre koje će moći da se povežu u jednu celinu.

Prolog kampanja predstavlja odličan uvod u priču, a isto tako objašnjava najbitnije gameplay mehanike. Razlika između tri nastavka je što je svaki deo imao svoju glavnu kampanju koja je bila direktno povezana sa rasama koje su bile dostupne u igri. Glavni akteri trećeg dela su: demoni (koji su u službi bogova haosa), istočnjačka civilizacija i civilizacija koja vuče inspiraciju iz ruske kulture, kao i prva DLC rasa – ogrovi. Obično je zadatak u Total War igrama ratovanje sa susednim teritorijama, ali u slučaju ovog naslova kampanja se svodi na ispunjenje višeg cilja. Neophodno je biti prvi koji će pobediti sva 4 šampiona bogova haosa i doći do vrhovnog božanstva, Ursona.

Total War: Warhammer je strategija koja ima dva glavna segmenta: upravljanje teritorijama i vojskama na mapi (potezni/strateški segment) i vođenje armija u borbama (RTS/taktički segment). Mapa sveta je najbitniji segment gde upravljate gradovima, regrutujete vojsku, pomerate svoje armije, uspostavljate diplomatske odnose i objavljujete ratove. Skoro svaka oblast na mapi sadrži jedan veliki grad i nekoliko malih naselja, što značajno uprošćava i ubrzava kontrolisanje teritorija i smanjuje gubljenje vremena u ovom aspektu.

U toku borbi sam oduševljeno posmatrao kako se moja vojska bori, a posebno su mi bile interesantne situacije u kojima generali uništavaju pola neprijateljske armije. Zaista je ogromna raznovrsnost taktičkih opcija i interakcija između različitih jedinica. Pošto je odnos jedinica na bojnom polju regulisan po principu papir-kamen-makaze, uvek je moguće naći odgovarajuće rešenje u toku borbe. U slučaju da situacija zagusti, generali i naprednije jedinice su u mogućnosti da donesu neophodnu prevagu.

Total War: Warhammer može da izgleda impresivno kada su svi detalji na maksimumu, ali retko ko može sebi to da priušti. Čak i na srednjim detaljima bez 4K rezolucije, prezentacija i dalje izgleda dovoljno lepo da ne smanjuje užitak igranja. Kratki filmovi koji se pojavljuju tokom kampanje su veoma kvalitetno napravljeni i zabavni su za gledanje. Muzika je veoma dobro uklopljena, ali celokupni soundtrack nećete verovatno slušati van igre. Učitavanje ponekad dugo traje, pa čak i po par minuta uprkos tome što posedujem SSD. Ako imate HDD spremite se i na po pola sata čekanja. Srećom kada prvi put računar učita igru, značajno se smanjuje vreme čekanja ubuduće.

Iako sam proveo nebrojane sate igrajući Total War: Warhammer 2, ovaj nastavak je uspeo da osveži franšizu. Ne postoji nijedan aspekt za koji može da se kaže da je čak i osrednji. Gejmplej se drastično razlikuje između rasa, tako da ima poente prelaziti igru više puta. Impresivno je da svaka od njih podjednako može da se nosi u međusobnoj borbi. Mislim da su do sada svi ljubitelji Total War igara već dali šansu ovom naslovu, ali bih je preporučio i onima koji do sada nisu imali prilike da to učine. Velika je pogodnost što se u ovom trenutku igra nalazi na Gamepassu, pa možete da je isprobate pre nego što je kupite.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel i3/Ryzen 3 serija
Grafička:Nvidia GTX 900/AMD RX 400 series | Intel Iris Xe
RAM:6 GB
HDD:120 GB
OS:Windows 7 64-bit
DirectX:11

Preporučena

CPU:Intel i5/Ryzen 5 serija
Grafička:Nvidia GeForce GTX 1660 Ti/AMD RX 5600-XT
RAM:8 GB
HDD:120 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:11
8.5
Pozitivno:
  • Efikasno i zabavno upravljanje resursima i jedinicama na mapi
  • Borbe su uvek zabavne za kontrolisanje
  • Cela prezentacija igre je na visokom nivou
  • Velika raznovrsnost rasa
  • Odlično osmišljena uvodna kampanja
Negativno:
  • Učitavanje ponekad predugo traje