Team Sonic Racing

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:21. May. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
7.8

Kada uključim novu igru strašno mrzim da prolazim kroz sijaset dosadnih tutorijala, već mi je želja da sve o igri saznam tokom igranja. Mnogi naslovi bespotrebno narušavaju fluidnost gejmpleja glupim pop-up prozorima, dosadnom pričom, kao i nepreglednim i zakomplikovanim menijima. Team Sonic Racing pruža sve potpuno suprotno od toga! U pitanju je arkadna karting trka koja nosi u sebi jednu od najboljih ideja – “brzo nauči, teško savladaj”. Retko kada kod publike taj recept ne prođe dobro, a takve igre se uglavnom osvrću na zabavuizazov.

Gejmplej je osmišljen tako da se u najvećem broju trka takmiči dvanaestorica vozača u timovima od po troje. Postoji mnoštvo različitih staza, a svaka staza ima dve kombinacije, što daje dozu neizvesnosti dok se sve mape ne nauče i uvežbaju. U klasičnim trkama saigrači mogu da pomažu jedni drugima na različite načine, a jako je bitan timski duh, odnoso sarađivanje i koordinacija između igrača. Tokom trke prvi vozač u timu ostavlja žuti trag, preko koga ostali saigrači treba da se kreću, a funkcioniše poput praćke i daje ubrzanje. Takođe, ako se neki igrač u timu sporije kreće, kompanjeros može da mu pomognu, tako što će proći pored njega i dati mu potreban boost za nastavak trke.

Na stazama su raspoređeni prepoznatljivi Sonic novčići u obliku prstena, kao i različiti buffovi koji daju igraču potrebno oružje i dodatke. Prikupljenu opremu saigrači dele između sebe, a ako je efikasno iskoriste, onda brže pune svoj ultimate potez. Nažalost, svaki lik ima isti ultimate, a njegovim aktiviranjem dobija se veća brzina i jačina vozila. Postoji petnaest dostupnih likova koji su podeljeni u tri tipa – speed, technique i power, a svaka kategorija je po nečemu posebna. Za sva tri tipa razlikuju se osnovni parametri i njihove vrednosti, poput ubrazanja, odbrane, rukovanja vozilom brzine.

Sonic spada u speed-type likove, a svi parametri su mu srednje jačine

Što se tiče modova, igra je sastavljena iz avanture, gde je fokus stavljen na priču Sonic univerzuma, kao i na custom trke koje igrači mogu da igraju u lokalu ili na internetu. Takođe, postoji i mnoštvo tipova trka, od osnovnih timskih, pa do solo varijanti koje uključuju i nadmetanje za najbolje vreme. U okviru avanture ima i dosta specifičnih nivoa koji nude posebne izazove, a definitivno najteže je driftovanje i skupljanje prstenova. Najveća zamerka kod avanture je ta da ne postoji dovoljno različitih izazova, pa jedni te isti zamore posle nekog vremena. U okviru različitih tipova trki najdosadniji je grand prix, koji je sastavljen iz četiri različite staze, a ukoliko uradite restart, igra vas vraća na prvu trku.

Team Sonic Racing je grafički prelepo osmišljen, a posebno se ističu prijatne i vedre boje u duhu Sonica, kao i dobro modelirani likovi. No, na pojedinim mapa boje znaju da budu isuviše jake, što narušava preglednost same staze. Takođe na rad igre loše utiču mnogobrojni efekti, pa se dogodi da na PlayStation 4 konzoli FPS vidno opadne. Meniji su vizuelno lepi i veoma brzi, bez suvišnih detalja, dok je vreme učitavanja partije veoma kratko. Dobra strana onlajn multiplejera je u tome što može da se igra i u split-screen varijanti, dok je loša strana što je teško naći meč usled manjeg broja igrača.

Definitivno najgluplja stvar je loot box sistem preko koga mogu da se otključaju skinovi i delovi za vozila. Svaka partija donosi određen broj poena, odnosno žetona koji služe za aktiviranje aparatakoji izbacuje dodatke za vozila. Žetoni koštaju po 10 poena, a prelaskom igre može da se skupi oko 2000. Genijalci koji su pravili igru nisu omogućili da se stavi više žetona od jednom, nego svaki put mora da se stavlja po jedan. Ako primenimo jednostavan matematički račun, možemo da vidimo koliko bismo vremena izgubili na ovome. Dakle, ako ubacivanje žetona traje prosečno 4 sekunde, a mi ih imamo 200, onda gubimo otprilike 13 minuta dragocenog vremena.

Kao što možete da vidite u donjem levom uglu, ubacivanje jednog žetona košta 10 poena

Team Sonic Racing objedinjuje mnoštvo zabavnih elemenata, a monotonost ubija različitim stazama i likovima. Treba pohvaliti i to da su kontrole jednostavne, kao i da je AI izuzetno inteligentan, pa trke protiv kompa nisu uopšte dosadne. Iako je loot box sistem katastrofalan, on ne utiče mnogo na samo igranje, pa mu ne dajem značaj prilikom ocenjivanja ovog naslova. Ukoliko planirate da pazarite igru, a posedujete konzolu, možda je najbolje da sačekate kraj juna da vidite kakav će biti Crash Team Racing.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.8
Pozitivno:
  • Jednostavan i brz gejmplej
  • Lepa grafika
  • Dobar izbor staza
  • Split-screen
Negativno:
  • Odvratan loot-box sistem
  • Povremeni pad FPS-a na PS4
  • Nedovoljno igrača na internetu