Sword Art Online Alicization Lycoris

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:09. Jul. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
6

Sword Art Online je popularna anime serija koja je začetnik Isekai žanra kod koga je glavni lik zaglavljen u virtuelnom svetu. Serijal je imao veliki potencijal da postane anime klasik, ali je već nakon par epizoda izgubio na kvalitetu. Video igre vezane za ovu franšizu nisu imale bolju sudbinu i bile su gotovo neigrive. Poslednja sezona serije se ističe u odnosu na prethodne, pa se javila nada će se taj uspeh pretočiti i u Alicization Lycoris, igru baziranu na ovoj sezoni. Naziv vuče inspiraciju iz “Alise u zemlji čuda”, odakle preuzima imena pojedinih likova i lokacija.

Sword Art Online Alicization Lycoris je mešavina JRPG-a i vizuelne novele. Veliki deo vremena provedenog u igri, a pogotovo u uvodu, je fokusiran više na naraciju, a mnogo manje na akciju. Priča prati Kirita, veterana u VR MMORPG žanru, koji se budi u nepoznatom svetu virtuelne realnosti. Ubrzo po dolasku u ovaj svet, koji se zove Podzemlje, upoznaje Eugija sa kojim se sprijateljuje. Zajedno odlaze u glavni grad kako bi postali vitezovi i spasili Eugijevu prijateljicu iz detinjstva, Alisu. Uvod predstavlja gotovo identično prepričavanje prethodne sezone animea, sa nekim sitnim izmenama i dodatim likovima.

Najveći problem je u načinu na koji se naracija prezentuje igraču, zbog toga što je veliki deo glavne priče mogao da bude upakovan u sporedni sadržaj. Ponekad segmenti dijaloga traju i po sat vremena, što ne bi bio problem da radnja nije često ispresecana nebitnim pričama sporednih likova. Drugi veliki problem kod pripovedanja je što 3D modeli ne mogu da prenesu izvorne emocije iz serije. Izrazi lica se svode na nekoliko prostih i neupečatljivih varijanti, dok likovi često stoje poput panjeva u toku dijaloga. U kasnijim poglavljima dijalozi su predstavljeni crtanim likovima, što donekle rešava problem.

Segment u kome Sword Art Online Alicization Lycoris briljira jesu velika ponuda oružja i sposobnosti za njih, kao i sistem magija. Na raspolaganju je 9 tipova oružja, a svaki od njih poseduje i sopstveno razgranato drvo sposobnosti. Sistem magija se posebno ističe zato što ima prost način korišćenja i daje igraču veliki broj opcija u toku borbi. Kroz vašu avanturu vodite četvoročlani tim, a na raspolaganju su gotovi svi junaci iz ove franšize. U toku borbe igrač upravlja jednim likom u realnom vremenu, a u mogućnosti je da izda naređenje saborcu ili celom timu. Veoma je bitno da se pravovremeno izdaju komande kako ostali članovi tima ne bi bili beskorisni.

Postoji određeni potencijal koji Alicization Lycoris poseduje, pogotovo kada uzmemo u obzir dešavanja u animeu, ali je nažalost  kompletno protraćen. Borbe su definitivno najupečatljiviji segment igre, ali su bačene u senku dugačkim i nepotrebnim dijalozima. Doduše, naracija je osmišljena tako da nije potrebno poznavati anime serijal i mogla bi da bude dobar uvod onima koji nisu upoznati sa tematikom. No, bilo bi potrebno zanemariti veliki broj nedostaka i problema kako bi se u potpunosti uživalo u ovom naslovu.

Autor teksta: Milan Popović

6
Pozitivno:
  • Raznovrsnost u borbi
  • Timska taktika
  • Nije potrebno prethodno poznavanje serijala
Negativno:
  • Previše nepotrebnog dijaloga
  • Često se gubi fokus priče
  • Težina igre je neizbalansirana
  • Ubačeno je dosta neinteresantnih sporednih likova