Spider-Man: Miles Morales

Platforma: PlayStation 4 PlayStation 5
Datum izlaska:12. Nov. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
8.4

Spider-Man: Miles Morales predstavlja jedan od prvih PlayStation 5 naslova, ali takođe i “sredstvo” koje će nam pokazati razliku između starog (PS4) i novog (PS5) igračkog sistema. Nažalost, imao sam prilike samo da igram verziju starije generacije, a ko zna kada ću biti u mogućnosti da igru testiram i na novoj konzoli. No, verzija za PlayStation 4 se pokazala kao jako stabilna – FPS je bio uglavnom konstatan, vreme učitavanja kratko, a grafička prezentacija je bila sjajna i natprosečna.

Moram da napomenem da je Miles Morales dosta kraći u poređenju sa prvim delom i to nekih desetak sati! Priča se nastavlja na igru iz 2018. godine, ali se ovoga puta radnja vrti oko Majls Moralesa. U pitanju je simpatičan Afroamerikanac iz Njujorka, koga jednom prilikom ujeda genetski modifikovan pauk, čime dobija moći slične pravom Spajdermenu. Udruženi, Spajdermen i njegov novi ortak Majls, kreću u borbu protiv protuva i bandita širom Njujorka. Posle nekog vremena Piter Parker odlazi na zasluženi odmor, a njegov drugar Majls stupa na scenu, kao jedini pravi zaštitnik grada, koga uskoro očekuju novi problemi. Radnja igre je postavljena u standardan kalup superherojskih igara i filmova, čime je priča šablonizirana, pa je samim tim predvidiva i puna klišea. No, ne može se poreći, igra većim delom drži pažnju, a jedino zna da omane u scenama kada je Majls u civilu.

Dobra stvar je što niste primorani da tokom singlplejer kampanje upravljate sporednim likovima, što je meni bilo poprilično iritantno u prvom delu. Akcija, jurnjava po gradu, letenje od zgrade do zgrade, lemanje protivnika – to je ono zbog čega želite da igrate ovakav naslov. U prošlom Spajdermenu, igra vas je povremeno ograničavala, tako što vam je davala da igrate slabašne i dosadne likove. Ovde to nije slučaj – najveći deo ćete provesti u Spajdermenovoj odeći, sa svim moćima jednog superheroja. Majls Morales, za razliku od Piter Parkera, poseduje nove veštine u vidu nekakve električne sile, kojom razvaljuje i uništava sve pred sobom. Takođe i oprema kojom se služi je drugačija, pa tako uz pomoć paukove mreže, u stanju ste da ispalite drugačije vrste projektila.

Primetio sam da je na dosta mesta komentarisano da je Miles Morales za Spider-Man, ono što je Lost Legacy za Uncharted 4. U pitanju je suvislo objašnjenje koje na jednostavan i sveobuhvatan način opisuje igru. Od novog Spajdermena ne treba očekivati ne znam kakvo grafičko unapređenje, već proširenje na postojeću radnju i na postojeći gejmplej. Ispravljena su pojedina ograničenja koja sprečavala konstantnu zabavu, a dodati su novi i nešto interesantniji tipovi sporednih misija. Igra i dalje spektakularno izgleda i prepuna je sjajnih scena akcije i jurnjave širom Njujorka, u kojima ćete definitivno uživati.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranje igru ustupio PlayStation

8.4