Scars Above

Platforma: PC
Datum izlaska:28. Feb. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
Endžin:
6

Uvek se obradujem kada vidim da kod nas napreduje industrija video igara. Od izlaska Genesis Risinga davne 2007., po mom mišljenju najbolje igre koja je izašla kod nas, prošlo je dosta vremena. Konačno imamo nove ambiciozne projekte, a još od prvog predstavljanja Scars Abovea, željno sam iščekivao da dobijem priliku da odigram ovaj naslov.

Ogromna piramida Metahedron se misteriozno pojavila u orbiti zemlje, a SCARs tim je dobio zadatak da otkrije njeno poreklo. Kako se njihova letelica polako približava objektu, došlo je do eksplozije i protagonista Sam se budi na drugoj planeti. Brzo otkriva da je zapravo prošlo dosta vremena otkako se svemirski brod srušio i sada je neophodno da pronađe ostale članove tima. Ne bih želeo da otkrivam ostatak priče, ali moram da napomenem da je glavni zlikovac komično zao i jednostavno nezanimljiv.

Najbolji aspekt ovog naslova su četiri elementa koja se koriste u borbi. Primera radi, protivnika je moguće zalediti, što omogućava nanošenje veće štete električnim oružjem ili topljenjem leda ispod neprijatelja, što ih potapa u vodu i automatski ubija. Pored toga na raspolaganju je gomila alata za lakše izlaženje na kraj sa protivnicima, poput gravitacione bombe koja zaustavlja kretanje neprijatelja u određenoj oblasti.

Najveći deo protivnika samo bezumno jurca na vas, pa je taktika u borbi veoma prosta. Svi bossovi su u suštini gimik borbe, gde je samo neophodno da koristite najnovije alate koje ste dobili. Jedina borba koja je zapravo interesantna je sa Alluvian Kingom, zato što se ispod vas nalaze pijavice koje će vas brzo ubiti ako ih ne zaledite, a svaki napad bossa lomi led.

Lokacije koje posećujete su u početku jako zanimljive, ali kada shvatite da su svi nivoi jako linearni, brzo se gubi želja za bilo kakvim istraživanjem. Scars Above je kratka igra, a za završetak je neophodno oko 7 sati. Nažalost, dobar deo tog vremena se provodi u vraćanju na stare lokacije. Skeniranje određenih delova okoline i neprijatelja je zanimljivo, iako ne tako često, a otkriva detalje vezane za svet u kom se nalazite. Animacije pokreta baš dosta seckaju i nekako odudaraju od okoline.

Vidi se da je Mad Head Games imao veliku želju da napravi kvalitetnu video igru. Znakovi truda su prisutni u svakom smislu, ali ponekad želja i trud jednostavno nisu dovoljni. Scars Above se nažalost ne ističe previše od pregršt sci-fi naslova koji su izašli u poslednjih 10ak godina. Problem sa ovako ambicioznim projektima je što se upoređuju sa igrama koje imaju mnogo veće budžete i iskusnije razvojne timove. Siguran sam da će sa ovim iskustvo sledeća igra Mad Head Gamesa ostaviti mnogo jači trag na gejming industriju.

Autor teksta: Milan Popović

 

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i5-4440
Grafička:GeForce GTX 670
RAM:8 GB
HDD:18 GB
OS:Windows 10
DirectX:Verzija 11

Preporučena

CPU:Intel Core i7'4770k
Grafička:GeForce GTX 1070
RAM:16 GB
HDD:20 GB
OS:Windows 10
DirectX:Verzija 12
6
Pozitivno:
  • Interakcija elemenata u borbama
  • Ozbiljniji gejming projekat u Srbiji
Negativno:
  • Ponovno vraćanje na stare lokacije
  • Animacije previše seckaju
  • Nezanimljiv glavni zlikovac