Saints Row: The Third Remastered

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:22. May. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:,
Žanr:, ,
Endžin:
7

U današnje vreme remasteri starijih igara su veoma česta pojava. Jedni su promenili gotovo celu igru, kao što je slučaj sa Shadow of the Colossus i Warcraft 3: Reforged, a drugi su doneli samo sitne izmene u vidu podrške za moderne sisteme, poput Baldur’s Gate i Starcraft remastera. Saints Row: The Third Remastered se nalazi negde u sredini, pošto je igra ostala prilično slična originalu, ali je zato grafički dobila fino unapređenje.

Saints Row: The Third Remastered 1

Saints Row: The Third Remastered je “GTA klon” u kojem su akcija i humor dovedeni do apsurda. Avantura u Steelportu počinje sa neuspešnim pokušajem pljačkanja banke, nakon čega se budite zarobljeni na avionu Sindikata. Sindikat je koalicija 3 bande: Lučadora (meksičkih rvača u zelenoj boji), Dekera (grupe hakera u neon boji) i Morningstara (mafijaša kojima je omiljena boja crvena). Vaš lik je deo Saints bande koja se bori protiv Sindikata, tako da nakon uspešnog bega sa aviona, Saintsi započinju preuzimanje Steelporta i traže osvetu za nastradalog Johnny Gatha.

Saints Row: The Third Remastered 2

Likovi sa kojima ćete se susresti su veoma zabavni – većina aktera su iskarikirani stereotipi, što u ovakvoj igri funkcioniše. Neki od njih su nezaboravni, a među njima bih izdvojio Olega (džinovskog Rusa koji je otporan na bilo kakvu štetu velikog intelekta), Kinzi (bivši FBI agenta koji služi kao tehnička podrška Saintsima), a bio bi greh izostaviti Shaundi, Pierce i Johnny Gatha koji su poster ličnosti ove franšize.

Saints Row: The Third Remastered 3

Na početku morate napraviti svog lika, a kreiranje i menjanje izgleda je impresivno i posle 9 godina. Moguće je igrati se sa svakim delom tela (uključujući muške i ženske genitalije). Osim toga, na raspolaganju je i ogroman broj kostima u koje je moguće obući vašeg lika.

Saints Row: The Third Remastered 4

Pored glavne kampanje za koju je potrebno potrošiti između 6 i 8 sati, Saints Row: The Third Remastered je pun stvari na kojima možete potrošiti sate i sate igranja. Ceo Steelport je moguće preoteti od protivničkih bandi čišćenjem njihovih baza, kupovinom radnji i različitih zgrada i završavanjem sporednih aktivnosti. Za svaki deo teritorije koji se osvoji dobija se novčana kompenzacija za svaki sat “radnog vremena”. Manja veličina grada omogućava da se većina lokacija zapamti, a i putovanje između različitih misija ne oduzima mnogo vremena.

Gotovo svaka scena u kojoj se vaš lik nađe je preuveličana i dovodi do apsurda. Za razliku od mnogih igara koje se oslanjaju isključivo na humor kroz dijalog, Saints Row: The Third Remastered ga provlači i kroz gejmplej. Na primer, u jednoj misiji je potrebno da se probijete kroz kompjutersku zaštitu, dok je vaš lik pretvoren u WC šolju. Slično, u nekoj od narednih misija, jedan od vaših ortaka vas nadrogira, pa je potrebno očistiti neprijateljsko uporište u kojem se nalazite. Ova situacija ne bi bila nimalo čudna da vaš lik nije potpuno go dok izvršava ovaj zadatak.

Vaš smisao za humor najviše utiče na to da li će vam se ova igra svideti ili ne. Humor je veoma vulgaran i sadrži dosta cenzurisane golotinje, pa samim tim nije prikladan za sve uzraste. Glasovna gluma svih likova, a pogotovo protagoniste, je fantastična, pa zbog toga šale mahom uspevaju da izmame osmeh na lice.

Grafička nadogradnja je u nekim momentima impresivna, pogotovo kada se uporedi sa svojom originalnom verzijom Saints Row: The Third, ali i dalje nije naročito spektakularna. Modeli likova, automobila, oružja i okruženja su unapređeni, a najupečatljivija promena je u osvetljenju i senkama, pa sada igra izgleda mnogo realističnije u odnosu na originalnu verziju. U sklopu remastera ubačena je i opcija za zaključavanje FPS na 30, ali implementacija ove opcije nije najsrećnija. Veliki problem je što PS4 Pro, Xbox One X i PC mogu da prikažu preko 30 FPS bez zaključavanja, ali na PS4 Pro igra će retko dostizati 60 FPS – što je sa aspekta optimizacije prilično poražavajuća činjenica.

Pored problema sa perfomansama, prisutan je i veliki broj bagova. Nekada će kompjuterski kontrolisani likovi zabagovati i gledati u sasvim nelogičnom smeru, a protivnici će prolaziti i zaglavljivati se u zidovima. U par misija nije moguće vršiti interakciju sa neophodnim stvarima za završetak misije, pa je potrebno počinjati misije iz početka. Očekivao bih da su ovakve stvari ispeglane u remaster verziji, ali nažalost to nije slučaj.

Kontrole su veoma konfuzne, pogotovo što je točak za izbor oružja podešen na krug (u PS4 vreziji igre). Ovo ne bi bio toliki problem da je kontrole moguće promeniti, pa je neophodno prilagoditi se na ovaj unapred definisan set komandi.

Izuzev par poznatih pesama kao što je Kanye West – Power, muzika se posebno ne ističe. Na svakoj od radio stanica se vrti oko 10-ak pesama, pa vrlo brzo dosade. Srećom tu je mogućnost pravljenja selekcije pesama koje želite da slušate uz pomoć Mixtapea, a na PC verziji je moguće ubaciti svoju muziku.

Saint Row: The Third je i posle 9 godina jedna od najboljih igara u ovom žanru. Humor i likovi su definitivno najupečatljiviji i čine ovaj naslov izvanrednim. Veliki broj misija je nezaboravan, dok su sporedne aktivnosti uglavnom zabavne. Grad je kompaktan, pa tempo ne ispašta tokom putovanja od misije do misije. Prilično je žalosno što je prisutan veliki broj bagova, a ova činjenica dobija na težini pošto je u pitanju remaster izdanje. Grafička unapređenja su impresivna sa tehničkog gledišta, ali za prosečnog igrača to ništa neće značiti pošto igra i dalje izgleda zastarelo u poređenju sa najnovijim naslovima. Kada Saints Row: The Third Remastered ne bi patio od velikog broja bagova, bio bi vredan cene od 40 evra, a pogotovo za igrače koji nisu imali prilike da iskuse čari Saints Row: The Third pre skoro deset godina. U trenutnom stanju je možda bolje sačekati da se nedostaci pečuju (ako se to ikada bude desilo) ili da se igra nađe na popustu.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:AMD FX 6000 series ili Intel Core i5-3000
Grafička:AMD Radeon 500 series ili NVIDIA GeForce GTX 660 (4GB VRAM)
RAM:8 GB
HDD:46 GB
OS:Windows 10 64-bit

Preporučena

CPU:AMD FX 8000 series ili Intel Core i5 4000 series
Grafička:AMD Radeon RX 5700 ili NVIDIA GeForce GTX 1000 series
RAM:16 GB
HDD:46 GB
OS:Windows 10 64-bit
7
Pozitivno:
  • Fenomenalni likovi i zabavna priča
  • Humor koji se provlači kroz priču i gejmplej
  • Grad je pun aktivnosti
  • Kreiranje likova i veliki izbor kostima
Negativno:
  • Gomila bagova
  • Loša optimizacija u pogledu FPS
  • Nedovoljna grafička unapređenja