Resident Evil 4

Platforma: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox Series X
Datum izlaska:23. Mar. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
8.4

Vaskrnsuće Resident Evil serijala od pre par godina u vidu rimejkova pokazalo je kako može da se na valjan i savremen način predstavi kultni serijal. Igra je tokom značajnog dela prošle decenije puzila za drugim naslovima i onda bum – za otvaranje apetita Capcom posluži odličan Resident Evil 7, a kao glavno jelo sjajni Resident Evil 2 Remake. Očigledan uspeh doveo je do toga da izađu treći (2020), pa i četvrti deo (2023) u vidu rimejkova. Ne postoji godina od 2019. u kojoj nije bilo nove Resident Evil igre, bilo u vidu novog ili ponovno oživljenog naslova.

U ovoj recenziji ogradio bih se od nekih površnih kritika koje sam imao prilike da vidim na internetu. Dve stvari uopšte neću da komentarišem. Prva se tiče upoređivanja starog i novog izdanja, a druga je vezana za sam tip igre i poređenje sa The Last of Us. Zašto ne želim da poredim staro i novo izdanje? Razlog je prost, mislim da je prošlo dosta godina između dve verzije, ne mora sve da bude isto, bitno da je osnovna radnja tu. Neke sekcije su s razlogom izbačene, prvenstveno jer je u njima prisutan zastareli način igranja. Što se tiče poređenja sa TLOU, jednostavno ova dva naslova nisu uporediva jer se radi o dve različite škole akcionih avantura.

Resident Evil 4 Remake prati Leona, agenta SAD poslatog u Španiju da spasi predsednikovu ćerku. Leon po dolasku odlazi u selo u ruralnoj Španiji, čiji su stanovnici obuzeti opakim parazitom Las Plagas i opsednuti rečima jednog religijskog kulta. Priča je u suštini kretenska, ali u potpunsti odgovara stilu i poreklu igre. Posebno mi se dopada to što praktično postoje tri sveta, a svaki ima specifičan set neprijatelja i zagonetki. Radnja teče na linearan način, od tačke A do tačke B, ali svaki kutak nudi dovoljno prostora za istraživanje.

Izbor oružja je od početka sjajan, a definitvno najzanimljivije je baratanje nožem. Naime, nož vam služi za odbijanje znatnog dela protivničkih napada, ali njegovim korišćenjem se skraćuje i vek njegove upotrebe. Postoje situacije u kojima je pametnije da boljom kretnjom izbegnete protivnički udarac. Nož se troši i ubijanjem neprijatelja iz zasede, ali i prilikom odbijanja protivničkih stunova (tada imate izbor – da ih se brzo otarasite i da pohabate nož ili da ih rukama odgurate/odbacite od sebe). U zavisnosti od istraživačkog entuzijazma barataćete sa različitim arsenalom tokom igranja, ali ćete moći i da znatan deo tog oružja kupite u prodavnicama.

Od jedne, do druge sekcije nailazićete na svakakve frikove, jedni će imati vilu, drugi testeru, treći mač, četvrti neku magiju, a svaki će biti željan da vas oduva od svakog pokušaja da spasete predsednikovu ćerku. Igrač mora da bude izrazito pažljiv i da prati broj metkova, uočava zamke raštrkane po mapi, ali i potencijalne odbrambene elemente. Početak igre je zaista uzbudljiv, tempo je lagan, pravi horor uvod, a tokom igranje uvek je tu nešto novo da igru učini uzbudljivijom. Vremenom se tempo ubrzava, radnja postaje sve zanimljivija, a izbor oružja se uvećava.

Grafička prezentacija je na sjajnom nivou, stvarno nemam šta tu da zamerim. Teško je vaskrsnuti stari naslov, tu su svakakva očekivanja vernih obožavatelja – nemoj samo da im skrnaviš čajldhud memoriz! Kada je reč o nešto lošijoj strani igre, ono što mi je zasmetalo jesu isti komentari pojedinih likova, loša i zastarela stealth mehanika i monotona muzika. Što se tiče zagonetki, i one znaju nekad da budu iritirajuće, ali nikako ne smem da ih odbacim kao bitan element ovog naslova. Postoje i neke druge aktivnosti, poput streljanja i sporednih misija, koje su mi bile kul.

Mislim da Capcom radi valjan posao po pitanju svih dosadašnjih Resident Evil rimejkova. Tu je za svakog po nešto, stari igrači mogu da se prisete nekadašnjeg naslovak kroz prizmu moderne igre, novi mogu da se upoznaju sa kultnim serijalom na drugačiji način, a svi dobijaju kvalitetnu i uzbudljivu akcioni igru. Žao mi je što možda na neki način nije implementiran co-op, mislim da bi bilo interesantno da se ovakvi naslovi ponekad opikaju u dvoje. Svako ko je željan dobre horor akcije, mislim da nema šta da čeka, Resident Evil 4 Remake je tu, spreman da vas na neko vreme veže za stolicu opakim parazitom Las Plagas.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.

8.4
Pozitivno:
  • Dobra akciona avantura i pucnjava
  • Sjajna grafika
  • Uzbudljiv tempo
Negativno:
  • Muzika
  • Stealth je zastareo