Q.U.B.E. 2

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:13. Mar. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
7.2

Portal je igra koja je formirala specifičan žanr “mozgalica” i postavila visok standard, pa su kasnije po ugledu na nju izašle igre po kvalitetu dosta slabije, ali ipak i dalje interesantne, kao što su Chroma Gun, Quantum Conundrum i Q.U.B.E. Zbog pozitivnih recenzija i velikog potencijala, razvojni tim po imenu Toxic Games je odlučio da izbaci Q.U.B.E. 2  i da ponudi igračima nešto novo u ovom žanru.

Za razliku od prvog dela, Q.U.B.E. 2 ima interesantniju atmosferu. Igra prati arheologa Emiliju Kros, koja se budi u nekakvom vanzemaljskom hramu. Uz pomoć još jedne preživele osobe, ona pokušava da izađe iz tog hrama i da pronađe put ka kući.

U odnosu na Portal, Q.U.B.E. 2 nema tako živopisne likove, kao što su npr. GLaDOS i Vitli. Emilija Kros i njena sagovornica nisu toliko upečatljivi. To može da se vidi i po tome što nisam bio zainteresovan da zapamtim ime drugog lika . Takođe i sama okolina u Portalu je daleko bolje urađena – setimo se samo svih tih različitih soba i zidova koji se u njima pomeraju. Iako je Portal visokobudžetni naslov, treba uzeti u obzir da je igra izašla 2011. godine!

Q.U.B.E. 2 se i dalje svodi na to da igrač reši zagonetku unutar jedne sobe i da pređe u narednu, uglavnom nešto izazovniju prostoriju. U “međuprostoru” – periodu između dve mozgalice, često se javi i kratak dijalog između glavnog lika i još jedne preživele osobe. Ono što igru čini zanimljivijom po pitanju atmosfere u odnosu na prethodni deo jeste daleko bolje osvetljenje i animacije. Iako držanje ruku izgleda neprirodno, same animacije pomeranja ruku su interesantne. Treba pohvaliti i kvalitetan soundtrack koji igri daje dozu misterioznosti.

Što se tiče samog gameplaya, on se svodi na postavljanje različitih vrsta boja na određena polja. Svaka od tih boja ima i konkretnu funkciju, pa tako uz pomoć plave možete da katapultirate sebe ili neki drugi objekat, dok vam zelena i narandžasta omogućavaju da postavite platforme na koje uglavnom treba da skočite. Takođe, pored tih osnovnih mehanika, igrač u kasnijim nivoima ima različite vrste prekidača koje može da aktivira i da tako pomera određene platforme. Nivoi jesu izazovni, ali ne toliko da će vam igra spržiti mozak. Ono što može da vam zasmeta je to što se težina ne povećava progresivno, pa tako neki nivoi sa početka mogu da vam deluju izazovnije od onih koji slede. Dakle, igra nudi dosta inovativnih mozgalica, a njihovo rešavanje nije monotono. Ono što najviše igraču može da zasmeta jeste što igra nema save slotove, pa tako npr. vi i vaš burazer nećete moći da igrate zasebno priču, što je izuzetno glupo.

Za kraj ove recenzije bih istakao da Q.U.B.E. 2 ne može da se nazove kopijom Portala. Igra je samo uzela osnovnu ideju, tj. žanr, ali nikako i sam sadržaj. To znači da se radi se sličnim sastojcima, ali gotov proizvod nije isti! Cena igre je na prihvatljivih 15 evra, a odnos cena/kvalitet je pozitivan, što znači da ćete kupiti nešto novo i izazovno. Q.U.B.E. 2 je dobro optimizovan, tako da ne morate da brinete jer igra radi fluidno i na slabijim konfiguracijama. Pored PC verzije, igra je dostupna i za PS4 i Xbox One od 13. marta.

Autor: Filip Kojić

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Quad-core Intel ili AMD processor, 2.5 GHz
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 470 ili AMD Radeon 6870 HD series card
RAM:4 GB
HDD:4 GB
OS:Windows 7 64-bit ili novije
DirectX:Verzija 11

Preporučena

CPU:Quad-core Intel ili AMD processor, 2.5 GHz
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 780 ili AMD R9 290X series card ili jače
RAM:8 GB
HDD:4 GB
OS:Windows 7 64-bit ili novije
DirectX:Verzija 11
7.2
Pozitivno:
  • Izazovne i raznovrsne mozgalice
  • Dobra optimizacija
  • Lepa grafika
  • Kvalitetan soundtrack
Negativno:
  • Ne postoje save slotovi, već samo autosave opcija
  • Već viđena priča