Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:18. Oct. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
7

Plants vs. Zombies je zahvaljujući prepoznatljivom nazivu i jednostavnom gejmpleju stekao veliku popularnost među igračima. Iz te velike popularnosti je proisteklo i mnoštvo delova, a interesovanje za ovom igrom je i dalje ogromno, o čemu svedoče i tri visokobudžetna nastavka, među kojima je i Battle for Neighborville. U pitanju je veoma simpatičan i duhovit naslov koji objedinjuje mnoštvo elemenata iz najpopularnijih igara današnjice. Ako bih morao da izdvojim jedan konkretan naslov kao uzor ovoj igri, onda bi to definitivno bio Overwatch.

Svaki lik ima poseban set veština, a koje su prikazane u donjem desnom uglu

Battle for Neighborville je mnogo kompleksnija igra od Overwatcha, a kada to kažem ne mislim po načinu igranja, već po broju različitih opcija za igranje. Što bi prosečan recezent rekao, “igra nudi za svakoga po nešto”. A to “nešto” podrazumeva kampanju sa mnoštvo misija, a koju je moguće igrati u solo varijanti ili kooperativno. Takođe to “nešto” podrazumeva i split-screen za igranje u dvoje, kao i multiplejer za one takmičarskog duha. Tu su i omražene mikrotransakcije, neizostavni segment gotovo svake igre čiji je izdavač Electronic Arts.

Prva stvar koja povezuje Overwatch i Battle for Neighborville je sličan sistem klasifikacije likova prema ulogama koje imaju na terenu. U mogućnosti ste da igrate i biljke i zombije, a obe frakcije imaju po deset heroja. Od ukupnog broja, čak petorica su napadači, a ogledaju se po ofanzivnom karakteru, okrenutom ka nanošenju velike štete protivniku. Uglavnom su korisni ako treba da se nešto zauzme na brzinu ili ako je potrebno da se eliminiše neka meta. Za razliku od odbrambenih likova, napadači su veoma brzi i okretni, ali su i zato veoma ranjivi. Pomoćni tip heroja služi kao ispomoć saigračima u kriznim situacijama. U većini slučaja za uspešno rešavanje misije, ili za uspešno savladanje protivnika u onlajn mečevima, obavezna je sinhronizacija odbrambenog i pomoćnog tipa igrača.

Kampanja je podeljena na više različitih oblasti, a sama podela me jako podseća na Psychonauts. U okviru jedne oblasti igrač može da obavlja mnoštvo aktivnosti, među kojima se posebno ističu glavne misije, kao i različiti izazovi raštrkani po mapi. Posle par pročitanih dijaloga shvatio sam da ću preskakati naredne razgovore, pa vam ne mogu tačno reći kakva je priča. Ono što treba da znate jeste da igra nema glasovnu glumu, što me je malo razočaralo s obzirom na prekrasnu grafiku koju poseduje Battle for Neighborville. Misije su drugačije u zavisnosti od toga koju ste frakciju izabrali, a čak je i atmosfera potpuno različita. Npr. u oblasti Town Center ako igrate biljke, onda će se radnja odvijati po danju, i suprotno, ako igrate zombije, onda će se stvari odvijati po noći.

Ako me dobro sećanje služi u prethodna dva dela nije moglo da se sprinta

Modovi za multiplejer su veoma interesantni i uključuju mnoštvo različitih tipova mečeva. Meni se posebno svideo 4vs4 mod zbog toga što se često javljaju napete situacije. Naime, igrači imaju jedan život po rundi, a pobednički je tim onaj koji pobije sve protivnike ili onaj koji zauzme određenu tačku na mapi. Pošto su mape male, a život je samo jedan, mečevi zato mogu biti veoma napeti, naročito ako su dva tima sličnog kvaliteta. Takođe bih istakao i mod po imenu Turf Takeover u kom može tim koji koji napada mora da osvoji određene tačke, dok tim koji se brani ima za cilj da ih odbrani.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville se pokazao kao solidan naslov, ali nažalost ne preterano originalan. Ono što posebno igru ističe jeste prelepa grafika, kao i sjajan dizajn likova. Muzika je fantastična, a soundtrack dosta podseća na onaj iz Psychonautsa. Naročito mi je zasmetalo to što su meniji nepregledni i prenatrpani različitim ponudama. Prava šteta je i što nisu uradili glasove za likove, naročito jer je igra vizuelno veoma kvalitetna. Za cenu od 30 evra, Battle for Neighborville nudi zaista puno stvari, čak i više nego neki duplo skuplji naslovi. Doduše, dosta toga smo već i ranije videli, pa mislim da je ipak najbolje igru pazariti na nekom popustu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7
Pozitivno:
  • Sjajna grafika
  • Odlična muzička podloga
  • Dobri likovi
Negativno:
  • Nepregledni meniji
  • Glasovna gluma
  • Monotone misije