Planet of Lana

Platforma: PC Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:23. May. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, , ,
7

Jedan od žanrova koji najviše polarizuju gaming zajednicu su sigurno takozvani “Walking simulatori”. Ovaj tip igara se mnogo više oslanja na priču i lepe predele koje možete da gledate, a gameplay je ili gotovo nepostojeći ili je u drugom planu. Iako se zvanično Planet of Lana ne svrstava u ovaj tip video igara, sigurno ga najbolje opisuje. Najviše me podseća na jedan naslov koji sam davno recenzirao, Far: Lone Sails, ali na mene nije uspeo da ostavi jednako snažan utisak.

Gotovo ništa u priči nije eksplicitno prikazano, pa se mnogo toga svodi na slobodnu interpretaciju. Radnja započinje prikazivanjem sela u kome žive Lana i njena sestra. Posle jednog od mnogih odlazaka na groblje (verovatno kod svojih roditelja), nešto neobično kreće da pada sa neba. Ispostavlja se da su u pitanju roboti koji bacaju Laninu sestru i njeno selo u zatočeništvo. Na svom putu Lana nailazi na životinju nalik na mačku ili majmuna po imenu Miu i njih dvoje zajedno kreću u misiju spasavanja.

Iako je veoma kratak naslov u pojedinim navratima ume da bude poprilično dosadan. Celo putovanje se svodi na hodanje i rešavanje veoma prostih zagonetki. Ipak neke od njih su veoma zanimljive, pogotovu one koje uključuju vašeg malog slatkog saputnika. U par navrata komandovanjem Muia zna da bude zanimljivo, ali se često svodi na dodavanje konpca kako bi se Lana negde popela.

Prezentacija je veoma kvalitetna u svim aspektima, pogotovo za indie naslov. Ako biste napravili screenshot u bilo kom momentu, dobili biste sjajnu desktop pozadinu. Svaki detalj je ručno crtan i prosto je neverovatno koliko okruženja izgledaju lepo. Jedina mala zamerka na ovom polju jesu likovi ljudi – veoma su prosti i ne uklapaju se u ovako detaljan svet. Muzika je takođe fantastična, pogotovu jedna pesma koja se par puta koristi u nekim ključnim momentima u priči.

Sve u svemu Planet of Lana je igra koja je zaista lepa za gledanje, ali ne baš i najzabavnija za igranje. Osim par zanimljivih zagonetki, većina toga se svodi na trčanje ili rešavanje prostih mozgalica. Za završetak je potrebno nešto više od 3 sata, a kada za tako kratko vreme igra uspe da “smori”, onda je jasno da nije iskorišćen njen pun potencijal. Ipak bih preporučio da isprobate Planet of Lana, pogotovu ako imate GamePass, jer se radi o prelepom naslovu.

Autor teksa: Milan Popović

7
Pozitivno:
  • Celokupna prezentacija igre
  • Sladak i zanimljiv saputnik
Negativno:
  • Gameplay je u par navrata dosadan
  • Zagonetke su mahom veoma jednostavne za rešavanje