Omensight

Platforma: PC PlayStation 4
Datum izlaska:15. May. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
8

Originalnost je sastojak koji visokobudžetni developeri u skorije vreme izostavljaju iz svog recepta za dobru igru. Srećom, manji timovi su tu da ponude spektar ideja koji zauzvrat daje igraču unikatna iskustva, a Omenisight definitivno nudi takav doživljaj.

Ovaj naslov predstavlja duhovnog naslednika “Stories: The Path of Destinies”, a priča se odvija u istom, tj. “širem” univerzumu. U prvi plan se stavlja izbor igrača koji utiče na razvoj priče i zbog toga Omensight nudi jedinstven način igranja.

Priča počinje intenzivno – saznajemo da rat između dva tabora i misteriozna smrt jedne sveštenice vode do potpunog uništenja sveta od strane mračnih sila. Naš lik, Harbinger, se pojavljuje kao poslednja linija odbrane i njen jedini cilj je da otkrije splet okolnosti koji dovodi do ovakve sudbine. Harbinger ima sposobnost da proživi sudnji dan iz perspektive drugih bitnih likova iz uloge posmatrača. Svaki dan se završava sa istim epilogom, ali nas drugi ugao gledanja dovodi do novih zaključaka. Nakon nekoliko ključnih događaja dinamika igre se potpuno obrće i dobijamo sposobnost da delimo sve što smo do tada saznali sa likovima koje smo posmatrali i na taj način igrač bira kako će dalje da napreduje kroz priču.

Pisci su ovde odradili brilijantan posao i postoje veoma uzbudljivi momenti koji nas dovode do trenutaka gde igrač mora da stane i razmisli kako dalje da postupi jer neke od izbora igrač ne želi da uradi, ali ubrzo postaje jasno da je to jedini način da se napreduje dalje.

Još jedna činjenica koja se dobro nadovezuje na prethodno je odluka dizajnerskog tima da Harbinger po izgledu nema definisano lice, ne pokazuje emocije, ne bira stranu i nikada ne progovara. To dovodi do ličnog proživljavanja događaja glavnog lika.

Dizajneri su napravili prelep, jednostavan i originalan svet kojeg krase jarke boje, a likovi u njemu su čovekolike životinje (antropomorfične). Njihovi karakteri se obično vezuju za njihov izgled.
Naravno, uz dobro osmišljen svet mora da ide i dobra muzika, a to je ovde definitivno slučaj jer se sve lepo uklapa u atmosferu i nije monotono. Iako je glasovna gluma dobro odrađena, stiče se utisak da je ipak bilo potrebno da glumci prilagođavaju govor u skladu sa izgledom životinje koju tumače.

Najveći problem sa ovom igrom su kontrole na tastaturi. Tačno je da su tvorci igre napomenuli da je preporučeno koristiti gamepad, ali to nije izgovor da se kontrole za miš i tastaturu ovako loše implementiraju. Iz nekog razloga, lik se okreće mišem, a pomera tipkom “W”, što je veoma neintuitivan i nepromišljen pristup. Zbog jako brzog tempa igre, ova mana se posebno ističe.
U borbi je stavljen akcenat na brzo izbegavanje napada zbog velikog broja (više od 10) neprijatelja u istom trenutku. Harbinger raspolaže kombinacijom sporih/brzih i laganih/jakih napada, kao i sa nekoliko magičnih sposobnosti, poput usporavanja vremena, brzog kretanja i sl. Iako nema ničeg inovativnog u vezi boss borbi i stiče se utisak repetitivnosti, ali zanimljivo je da je svaka bitka incirana od strane igrača u zavisnosti od prethodno napravljenih izbora.

Omensight odlikuje kratka avanatura, a zbog odlične priče pune preokreta, neizvesnosti i misterije vreme provedeno u njoj još brže prolazi. Pored toga, vrlo jednostavan i stilizovan izgled igre propraćen muzikom i ambijentima koji se uklapaju u trenutni osećaj scene, odaju utisak veoma dobro osmišljenog projekta. Cena igre je oko 17 evra i ako uzmemo u obzir cenu, kvalitet i trajanje (8-12h), kao i da je moguće ponovo igrati za drugačijim izborima, dobija se rešenje jednačine – vredno je uloženog novca.

Autor teksta: Aleksandar Bursać

8
Pozitivno:
  • Zanimljiva priča puna preokreta
  • Replay value
  • Kvalitetan soundtrack
  • Interesantan grafički stil
Negativno:
  • Kontrole na tastaturi i mišu
  • Repetitivna borba