Mr. Driller Drillland

Platforma: Nintendo Switch PC
Datum izlaska:25. Jul. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
6.5

Mr. Driller Drillland predstavlja jedan veoma čudan fenomen u gejming svetu. Igra je inicijalno izašla 2002. godine za Nintendo GameCube i to isključivo za japansko tržište, a publika van Japana nije imala prilike da isproba veći deo igara iz ovog serijala. Franšiza Mr. Driller je bila popularna pre petnaestak godina, a Bandai Namco je tek sada odlučio da jedan naslov vrati iz mrtvih i da ga remasterovanog predstavi ostatku sveta.

Priča prati grupu od šest bušioca okupljenih oko Susumija Horija, maskote ove franšize. Oni odlaze u zabavni park po imenu Drilland, smešten 500 metara ispod zemlje, kako bi se zabavili. U okviru zabavnog parka postoje razne atrakcije, ali tu je i tim “zlikovaca” koji gleda da našim junacima zagorča život.

Mr Driller Drilland je dobra mešavina puzzle i akcionih elemenata. Ceo korisnički interfejs izgleda kao tipična “poveži četiri” igra, ali je ovde razlika to što se upravlja likom koji zauzima jedan kvadrat na ekranu. Uglavnom je neophodno dostići određenu dubinu uz ispuvanjavanje nekog od dopunskih zadataka. Glavni junak može da demolira blokove koji se direktno nalaze oko njega, a kad uništi jedan blok svi blokovi iste boje takođe nestaju. Neki blokovi zahtevaju više od jednog udarca i generalno je najbolje izbegavati ih. Kada se unište blokovi, svi ostali koji se nalaze iznad njega, a nemaju oslonac, padaju na zemlju, što može da nagnječi vašeg lika.

Park Drilland ne bi bio dobar zabavan park da ne poseduje svoje glavne atrakcije. Njih ima ukupno pet, a najviše se ističu Hole of Druaga i Horror Night House, dok je ostatak veoma sličan i svodi se na dostizanje određene dubine. Ukleta kuća po imenu Horror Night House traži od vas da ubijate duhove i da skupljate njihove ostatke. Duhovi se kriju u blokovima koji se mogu razbiti samo kada kod sebe imate svetu vodu. Najteža atrakcija u parku je Hole of Druaga koja obuhvata lutanje kroz zamak, pronalaženje ključa, ubijanje zmaja i na posletku likvidiranje Druaga. Za lakše prelaženje modova moguće je kupiti različite vrste olakšica. Veliki nedostatak je to što ima veoma malo stvari koje se ističu i koje mogu da privuku pažnju, pa igra nakon par sati postaje dosadna.

Najveći adut Mr. Driller Drilland je način na koji je prezentovana, pošto poseduje određeni šarm, iako je grafički veoma zastarela. To će možda odbiti neke igrače, ali zbog svog retro fazona će isto tako i privući specifičnu publiku. Igra poseduje prepoznatljiv anime stil iz tog doba koji odlikuje veseli i šarenolik svet, kao i zabavne i prenaglašene reakcije likova.

Mr. Driller Drilland je veoma interesantan i zabavan koncept koji gubi pažnju igrača zbog frustracije koju izaziva nakon višesatnog igranja. Stiče se osećaj da je razvojni tim pokušao da igru nepotrebno oteža stavljajući vas u bezizlazne situacije. Broj dostupnih režima daje prividnu raznovrsnost gejmpleja, kroz koju je lako prozreti. Smatram da ovaj tip igara mnogo bolje funkcioniše na Switchu i da je prava šteta što nije uloženo više truda u veću različitost modova.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

6.5
Pozitivno:
  • Zabavan gameplay
  • Šarmantna prezentacija
  • Dobra kombinacija puzzle i akcionih elemenata
Negativno:
  • Igra zna da vas postavi u bezizlaznu situaciju
  • Modovi su previše slični
  • Zastarela grafika