Maelstrom

Platforma: PC
Datum izlaska:11. Apr. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7.3

Retko se sreće naslov tako dobro doteran, a da je u early access fazi na Steamu, kao što je to Maelstorm. U pitanju je morska borba brodova, nalik na Sid Meier’s Pirates, postavljena u battle royale žanr. Trenutno je igra u fazi razvoja, pa svi planovi razvojnog tima vezani za njen sadržaj još nisu realizovani. Za sada je dostupna isključivo multiplejer borba, ali se planira uvođenje i singlplejer kampanje.

Maelstrom screenshot

Igra je smeštena u fiktivan svet, nalik na Gospodar Prstenova, gde se tri rase (ljudi, orkovi i patuljci) i njihovi kapetani bore za prevlast u morskim bitkama. Ono što je karakteristično za igru jeste fokus na komandovanje jednog broda iz trećeg lica. Borbe se dešavaju na dve potpuno različite mape, prva je nešto otvorenija i ima vir i jedno veliko čudovište željno da proguta brod koji mu se nađe na putu, dok je druga sastavljena iz uskih prolaza okruženih stenama i zatvorenijeg je tipa.

Maelstrom screenshot

Glavni meni igre

Način igranje je vrlo jednostavan – brod se upravlja kombinacijom WSAD, a levim i desnim klikom miša se ispaljuju različiti tipovi projektila na neprijateljske brodove. Pored standardnih brodova, čiji su vlasnici pravi igrači, na mapi postoje i manji AI brodovi koji nose sa sobom određene dodatke i blago koje možete da pokupite. Na početku svakog meča počinjete bez dodataka, pa vam je početni cilj da uništite što više AI brodova kako biste pojačali vaš brod za dalji tok meča. Pošto je u pitanju battle royale žanr, postoji dva osnovna principa – pobednik je onaj ko poslednji ostane živ, a mapa se kako vreme odmiče konstatno sužava ka centru. U zabranjenim zonama se uvek pojavljuju čudovišta, pa nije preporučljivo provoditi vreme u njima. Posle svake smrti, možete da nastavite da gledate meč, tako što plovite sa nekim brodićem.

Maelstrom screenshot

Mečevi se brzo učitavaju ukoliko je u igri dosta igrača, a u proseku je u istom trenutku u igri oko 900 igrača. Pre nego što se učita partija, “zagrevanje” možete da iskoristite da vežbate gađanje neprijateljskih igrača bez posledica, sve dok zvanično ne počne meč. Ovo smo imali prilike da vidimo i kod drugih battle royale igara, rađenih u Unreal Engine 4, kao što su Fortnite, PUBG ili Darwin Project. Igra podržava do 15 igrača po meču, ali ta brojka ne mora svaki put da se napuni jer postoji određeno vreme do kada meč mora da počne.

Što se tiče brodova, dostupno je trenutno devet (svaka rasa ima tri broda). Kod ljudskih brodova je karakteristično to što su po svim karakteristikama izbalansirani, pa tako imaju i brzinu, ali i jačinu u vidu napada i/ili odbrane. Orkovi su slični ljudima i karakteriše ih najbolje manevrisanje, kao i jaka posada, dok su patuljci autentični. Naime, njihovi brodovi mogu da idu i u nazad, što im daje mogućnost da se u pojedinim situacijama bolje pozicioniraju, ali su zato obično spori, što donekle nadoknađuju topovima sa prednje i zadnje strane trupa broda. U zavisnosti od tipa broda, jedan npr. ima dobar oklop trupa, izdržljivu posadu i veliku brzinu, dok drugi poseduje odličnu mogućnost manevrisanja, jake topove ili snažna jedra. Doduše, patuljci i njihovi brodovi nemaju jedra, pa ne moraju da se za to mnogo brinu.

Maelstrom screenshot

Svaki brod za napad ima na raspolaganju 3 vrste topova – u zavisnotsi od toga da li želite da pogodite trup, jedro ili posadu. Četvrta opcija je interesantna i omogućava vam da se zakačite za drugi brod i da tako odmerite snage vaše posade. Nudi vam se takođe i peta mogućnost u vidu “ultimate” napada u zavisnosti od toga kakvog kapetana odaberete. Pored kapetana možete da imate i specijalnu posadu, čiji je zadatak da ojača pojedine delove vašeg broda. Kapetane otključavate igranjem, tj. napredovanjem po nivoima, a specijalnu posadu dobrim rangiranjem u meču. Brodovi se rangiranju od prvog do desetog nivoa, a svaki nivo nudi pojedina poboljšanja ili ograničenja samom brodu. Rangovi za brod se kupuju novcem koji skupljate tokom mečeva, tako što igrate i uništavate neprijateljske brodove. Postoje različiti pristupi u borbama, pa tako npr. neki igrači se prvo fokusiraju na gađanje jedra, da bi smanjili brzinu neprijateljskog broda, a zatim mu uništavaju oklop trupa i sam trup (health bar). Moj pristup je jednostavan, gađam prvo oklop trupa i onda pokušavam da gađam tu gde sam uništio oklop.

Maelstrom screenshot

Jedna od mojih retkih pobeda

Maelstrom je dobro optimizovana igra, što znači da radi i na slabijim konfiguracija, bez mnogo problema. Retko kada se viđaju neki bagovi, a i kada se pojave često su bezazleni. Doduše, desilo mi se jednom da mi nestane poslednji protivnik, a da se meč tada ne završi, ali to se desilo samo u jednoj partiji. Grafički igra izgleda veoma lepo, a naročito je interesantno stenovito okruženje i na njemu različita utvrđenja, kao i džinovski monstrumi u moru. Soundtrack se uklapa u ambijent igre, ali posle nekog vremena postane poprilično iritantan.

Maelstrom screenshot

Specijalan napad

Ukoliko ste ljubitelj battle-royale žanra, poput mene, a umorni ste od standardnih pucačina kao što su PUBG i Fornite, Maelstrom vam nudi nešto potpuno novo i originalno. Igra je prepuna neizvesnih momenata, kada niste sigurni da li ste jači od svog protivnika i da li treba da se upuštate u borbu ili da čekate, što daje dozu napetosti i uzbudljivosti. Maelstrom je dostupan od 11. aprila i može da se nađe na Steam platformi za oko 17 evra.

Autor teksta: Filip Kojić

Video recenzija

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Quad-core Intel ili AMD procesor, 2.5 GHz ili brži
Grafička:NVIDIA GeForce 470 GTX ili AMD Radeon 6870 HD ili jače
RAM:8 GB
HDD:7 GB available space
OS:Windows 7 64-bit ili noviji
7.3
Pozitivno:
  • Optimizovanost
  • Originalan koncept
  • Neizvesnost i uzbudljivost
  • Lepa grafika
Negativno:
  • Iritantan soundtrack
  • Loš interfejs