Little Nightmares II

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:11. Feb. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7.8

Po izlasku Little Nightmares 2017. godine, Vlada je u svojoj recenziju izneo pozitivno mišljenje o prvom delu, a pošto je meni zapala čast da pišem recenziju za drugi, odlučio sam se najpre da obnovim gradivo i pređem prvi. Celokupno gledano, iako je bolovao od nekih problema, poput čudnog osećaja za kretanje u prostoru, prvi deo se pokazao kao lepa uvertira za početak nove franšize.

Little Nightmares II se već po uvodnom delu, gde vas neki manijak proganja sa sačmarom, ističe kao igra sa znatno većom dinamikom i bolje osmišljenim (strašnijim i jezivijim) protivnicima. Način igranja je osvežen tako što je ubačen novi lik, kako biste dobar deo košmarne avanture proveli kao dvojac. On će vama nabaciti lopovsku, odvratiti protivnike, aktivirati različite mehanizme, a vi ćete njega čupati iz najgorih mogućih situacija. U trenucima neizvesnosti, držaćete se za ruke i moliti Bogu da vas neki ludak ne otkrije i ne proguta, a šegačićete se u momentima kada se atmosfera stiša.

No, putešestvije ovog dvojca nisu ni malo prijatne- pored grotesknih i uvrnutih likova, mračnih i strašnih crta lica, ni okruženje nije gostoljubivo. Oronule zgrade, depresivnih tonova i dekoracije, ludare prepune leševa i đubreta, tihe i depresivne poljane i šume, same su po sebi dovoljne da uliju strah u kosti kod igrača. U odnosu na 2017. godinu, sve je grafički mnogo bolje prezentovano, uz dosta bolje animacije i zanimljivije scene i situacije. Gejmplej je obogaćen novim alatima koje možete da koristite, poput baterijske lampe i daljinca (da, dobro ste pročitali, daljinskog upravljača za televizor), čime je  igra osvežena, a mozgalice i zagonetke dobijaju drugu dimenziju.

Nažalost, dobar deo stvari koje su mi smetale u prvom delu, nisu ispravljene u drugom. I dalje ponekad, igrajući na kontroleru, izgubim osećaj za prostor, što najčešće rezultira padom sa velike visine. Odavno smatram da platformeri ne treba iziskuju preteranu preciznost od igrača, a mnogi popularni naslovi su to u praktičnom i pokazali. U jednom kraćem segmentu predstavljene su i borbe, čega nije bilo u prvom delu, ali nažalost nije mi se svideo način na koji funkcionišu. Mislim da fali i kratak tutorijal, gde bi se igrač upoznao sa osnovnim kontrolama, pošto su poprilično atipične za 2.5D platformere. Generalno gledano, imao sam zaista uzbudljivo iskustvo igrajući Little Nightmares II, a primetan je solidan napredak u odnosu na prethodnika. Jedina prava šteta je što se nisu odvažili da implementiraju lokal co-op, što bi bio samo šlag na tortu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.8
Pozitivno:
  • Protivnici mnogo bolje izgledaju, očigledna je razlika između dva dela
  • Sjajna vizuelna/muzička prezentacija
  • Svidelo mi se što je ubačen dvojac u igru
  • Znatno duže trajanje u odnosu na prvi deo
Negativno:
  • Loš osećaj za prostor
  • Kontrole ponekad zahtevaju preteranu preciznost
  • Nema lep tutorijal, gde bi bolje bile pojašnjene osnovne kontrole