Lego 2K Drive

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:19. May. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7

Zemlja se okreće oko Sunca, a 2K oko Monetizacije. Njihova odlučnost da zarade koji „dinar“ više i pored standardne cene od 60 dolara nije zaprepašćujuća. U poslednje vreme kroz igre kao što su NBA i WWE, naplaćivanje dodatnog sadržaja se gura u prvi plan. Problematična stvar je što su sada svoju opskurnu poslovnu filozifiju gurnuli u igru za još mlađe naraštaje. Nažalost, Lego 2K Drive na to nije ostao imun, a čini se da neće ni novčanici pojedinih roditelja.

Igra je faktički podeljena u tri segmenta: story mod, radionica za sklapanje vozila i online play. U trenutku kada ovo pišem prošlo je 10 dana od zvaničnog izlaska, a online play praktično nije u funkciji. Steam statistika ne beleži broj aktivnih igrača, pa je definitivno po tom pitanju igra potpuno zamrla. Za prelaženje priče mi je bilo potrebno oko 10 sati igranja, a u to uključujem istraživanje svetova i prelaženje sporednih misija i izazova.

U radionici se nisam preterano zadržavao, ali moram da priznam da igra poseduje impresivan editor. Lego 2K Drive je nalik na The Crew franšizu, što znači da igrači mogu da voze različite tipove vozila. U zavisnosti od podloge, vaše vozilo će se transformisati. Pošto postoji tri tipa podloge, onda to znači da postoji i tri tipa vozila – ulična, off-road i čamci. Ti prelazi, odnosno transformacije vozila, u toku samih trka, daju određenu dinamiku samoj vožnji i čine je uzbudljivom.

Upravljanje vozilima je malo tromo, iskreno očekivao sam mehaniku približniju Forza naslovima. Srećom, raznovrstan set sposobnosti daje agilnost vozilima, pa tako igrač može da odskoči, ubrza vozilo ili da ga okrene za 180 stepeni. Što se tiče driftovanja, ono je interesantno, ali kontrole su malo neobične. Naime, da biste driftovali potrebno je da držite u isto vreme i gas i kočnicu, što ume da bude malo čudno na početku, dok se ne naviknete.

Svet je podeljen u četiri različita dela, a svaki od njih ima svoje specifično okruženje i izazove. Ukupno ima oko 25 glavnih trka, a tu su i različiti izazovi i sporedne misije, koje su mi retko kada bile interesantne. Tokom trka igrač ima na raspolaganju različite power-upove – jedni mogu biti defanzivnog, a drugi ofanzivnog karaktera. Ako izuzmemo finalnu trku, retko se kažnjava loša vožnja, a power-upovi kao da jedino mogu da naprave neku razliku.

Lego 2K Drive zasigurno nije iskoristio svoj puni potencijal. Sve je nekako polovično odrađeno, pa čak i segmenti koji su interesantni. Zamislite nisu omogućili igračima da razmenjuju svoje radove iz radionice na internetu?! Ne treba da budete Lego entuzijasta, pa da vidite šta je sve ovakva igra mogla da postigne. Umesto Lego Forze, dobili smo Lego Monetizaciju. In-game novac se sporo zarađuje, pa i kupovina nekih „naprednijih“ delova iziskuje nepotrebno grindovanje (ili plaćanje realnim novcem). Za cenu od 60 evra dobićete nedovoljno sadržaja, koji nije krš, ali daleko je od nekog standardna.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel i5 4690 / Ryzen 5 1500x
Grafička:Nvidia 960 2GB / AMD R9 380
RAM:8 GB RAM
HDD:12 GB slobodnog prostora
OS:Windows 10

Preporučena

CPU:Intel i7-4790 / AMD Ryzen 5 3500
Grafička:Nvidia GeForce 1070 4GB / AMD RX Vega-56
RAM:8 GB RAM
HDD:12 GB slobodnog prostora
OS:Windows 10
7
Pozitivno:
  • Izvrstan editor
  • Trke znaju da budu zabavne, ali nisu preterano izazovne
Negativno:
  • Dosadne sporedne misije i izazovi
  • Monetizacija
  • Nije se formirala nikakva baza igrača