King’s Bounty 2

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:24. Aug. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
Endžin:
7.5

Od kada je najavljen King’s Bounty 2 željno sam iščekivao da probam igru. Veliki sam fan naslova iz 2008. i njenih ekspanzija jer su predstavljale jedinstveno iskustvo koje spaja RPG i poteznu strategiju. Ako nikada niste čuli za ovaj serijal, radi se o igri koja je usko povezana sa “poznatijim rođakom” – Heroes of Might and Magic. Iako je King’s Bounty izašao prvi, njegova popularnost nije ni približna popularnosti koju su dobili Heroji. Najnoviji deo je imao veliku šansu da povrati pažnju publike i da serijal prikaže u najboljem svetlu, ali preuranjen izlazak i velika količina bagova odrazila se loše na celokupan naslov.

King’s Bounty 2 je potezna RPG strategija u kojoj istražujete svet kao u tipičnom RPG-u iz trećeg lica, dok se borbe odigravaju na bojištu koje je podeljeno na heksagonalna polja. Za današnje standarde svet nije uopšte veliki, ali se iza svakog ćoška nalazi neki novi izazov ili skriveno blago. Osim toga postoji i dosta sporednog sadržaja, jako važnog za brzo unapređivanje lika.

Vaša avantura započinje neočekivanim otpustom iz zatvora u kojem ste proveli 6 meseci, uz naređenje kralja da sa vojskom i ratnom opremom što pre stignete do njega. Vremenom otkrivate da se neko veliko zlo, Blight, sprema da uništi kraljevstvo, a po proročanstvu vi ste jedina nada koja može to da spreči. Uvod je konkretan i kratko traje, pa vas igra već od samog starta baca u akciju.

Na početku možete da izaberete jednog od trojice likova: plaćenika Eivara, paladina Elisu i maga Katarinu. U zavisnosti kog junaka odaberete, značajno se menja način na koji se borite. Eivar ne može da se osloni na magiju, već na svitke koje pronalazi u svetu, ali zato poseduje sposobnost da pojača moć svojih jedinica, dok Katarina predstavlja potpunu suprotnost, odnosno maga koji magijom može da prevagne svaku borbu u svoju korist. Elisa je neki balans između njih dvoje, poseduje njihove darove, ali nije ni u jednom previše vična. Pored svojih jedinstvenih veština, heroju je na raspolaganju i različita oprema koja može da pomogne pri ojačavanju vojske i magije.

U svaku borbu moguće je povesti petočlanu jedinicu, dok se ostatak vojske nalazi u rezervi, što omogućava igraču da se prilagodi svakoj situaciji. Borbe su podeljene na poteze, a svaka jedinica može da se kreće, baca magije ili da udara. Dobar moral daje veću šansu za dupli potez, dok loš moral može da natera vaše vojnike da preskoče potez. U zavisnosti od liderske sposobnosti koju nosi vaš heroj, moguće je voditi i veću količinu vojnika u svakoj jedinici. Borbe kasnije postaju veoma izazovne. pa je pravi odabir vojske ključan za preživljavanje.

Moral je podeljen na dva dijametralno suprotna izbora. Sa jedne strane se nalaze red i anarhija, a sa druge moć i diskrecija. Ako želite da pravično rešavate situacije onda odabirate red, dok izbori za anarhiju redovno nanose štetu ljudima oko vas. Moć generalno dovodi do bitaka, dok diskrecija pruža različite načine za izbegavanje sukoba. U pitanju je glavni sistem od kojeg zavisi kako ćete rešavati situacije, ali on takođe direktno utiče i na sistem talenata vašeg heroja. Gotovo svaki zadatak u igri može da se reši na više načina, ali nažalost kada jednom odaberete dva moguća puta, neophodno je držati se njih.

Grafika izgleda kao da se radi o igri od pre desetak godina. Kretanje kroz svet je veoma kruto, a redovno ćete nailaziti i na nevidljive zidove. King’s Bounty 2 sa sobom vuče ogromnu količinu bagova: od nekih nebitnih, kao što je zaglavljivanje u objektima, do toga da protivnici nekad ne poštuju pravila igre. Primera radi kompjuter može da zanemari vaš taunt (primoravanje protivničkih jedinica da se fokusiraju na određenu metu), čime taktika nema nikakvog značaja u partiji. Barem je moguće sačuvati igru pre svake borbe, pa kada se nešto ovako desi, lako se učita prethodni sejv.

King’s Bounty 2 ima mnogo toga pozitivnog, pogotovo sa taktičke strane (kada kompjuter poštuje pravila), pa ako tražite neku poteznu strategiju ovo je pravi izbor za vas. Igrač na raspolaganju ima mnoštvo načina na koje može nešto da reši, a tu je prisutan i veliki izbor jedinica, magija i opreme koju može da koristi. Mislim da je najveća greška razvojnog tima ideja da se kroz svet igrač kreće iz trećeg lica, umesto dosadašnje proverene formule – izometrijske kamere. Znam da ovaj naslov nije za sve, ali ako možete da zažmurite na bagove, možda ćete pronaći ovde nešto izazovno i zabavno što retko koji drugi naslov zna da ponudi.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.5
Pozitivno:
  • Izazovne taktičke borbe
  • Veliki izbor načina igranja
  • Odličan uvod u igru bez mnogo otezanja
Negativno:
  • Velika količina bugova
  • Moralni sistem onemogućava izbor u određenim situacijama