Just Cause 3

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:01. Dec. 2015
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
7.2

Just Cause je igra sa možda najvećom slobodom u kretanju i istraživanju u jednom virtuelnom svetu. Da bi to postigla, morala je da se oslobodi ozbiljnog sadržaja i da krene drugačijim putem. Poput filmova režisera Roberta Rodrigeza i Just Cause donosi dosta akcije, neverovatnih momenata, ekslopozije i neobičnu, po malo tupavu priču s razlogom da atmosfera bude što interesantnija i zabavnija. Square Enix uspešno prenosi tu ideju i u treći deo Just Causea.

Kampanja u odnosu na prethodni deo nudi dosta više sadržaja. Najveća promena i dodatak je bez sumnje wing suit. On je najzanimljivija stvar za korišćenje i praktično izbacuje iz upotrebe vozila. Korišćenje wingsuita pruža osećaj slobode i pravo je uživanje leteti sa njim, a koristi se u vazduhu umesto padobrana. Tu je naravno i dalje padobran koji možete da aktivirate u svakom trenutku i kuka s kojom se privlačite za zemlju ili neku drugu površinu. Kombinacija kuke i wing suita omogućava igraču da leti koliko želi i da brzo dođe do određenih lokacija. Ukoliko se pred njim nađe nekakvo uzvišenje, onda u pomoć dolazi padobran i kuka za privlačenje. Takođe kuke donose mnogo zanimljivih i zaista ludih momenata, pa s njom možete da prikačite dva objekta, npr. vojnika i zgradu i da ih privučete. (ako vojnik nema tvrdu glavu, zna se ko je ovde žrtva). Na mapi postoji mnogo oblasti, a gradiće i vojne baze kontrolišu neprijateljske snage. Vaš cilj je da ih oslobodite, a to radite uništavanjem određenih objekata. Da biste oslobodili grad obično morate da uništite propagandne objekte, naftna postrojenja, statue sa likom Di Ravela i da oslobodite policijsku stanicu. Da biste u igri napredovali potrebno je da radite ove sporedne misije koje vremenom postaju monotone. Takođe tu su i „nasumični događaji“ (random eventovi) koji nisu obavezni, a od vas se traži da pomognete određenoj grupi NPC-ova. Glavne misije su uglavnom interesantne, a svaki put od vas traže nešto novo. Igra nema multiplejer, ali se vrši statistika i upoređivanje između igrača.

Najveći problem kod igre je očajna optimizacija i igrači sa solidnim konfiguracija, uključujući i mene, ne mogu u potpunosti da uživaju u lepoj grafici i animacijama zbog neočekivanih padova frejmrejta. Just Cause 3 je davao dosta glavobolja igračima sa AMD grafičkim karticama, a ni ja se nisam susretao sa manje problema, a korisnik sam GeForce GTX 650 Ti BOOST grafičke karte. Grafički igra izgleda odlično, ali nije mnogo naprednija u odnosu na neke druge manje zahtevne naslove. Takođe zvučni efekti su fantastični, a naročito bih pohvalio efekat ekslopzije, kao jedne od najbitnijih stavki svake Just Cause igre u kojoj je destrukcija najbitnija.

Just Cause 3 donosi dosta toga novog i zabavnog za igrače. Igra nudi neverovatnu slobodu kretanja i istraživanja i što je najbitnije nije dosadna. Ono što je koči, barem po pitanju PC verzije, je loša optimizacija koja nažalost kvari doživljaj. Ukoliko posedujete jak kompjuter, a ujedno ste i ljubitelj prethodna dva dela, trojka će vas oduševiti i dati vam dosta sati zabave!

Autor teksta: Filip Kojić

7.2