Jumanji: The Video Game

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:08. Nov. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
3.4

Video igre po filmovima su bile veoma česta pojava tokom prethodnih generacija konzola, ali u poslednjih nekoliko godina, ovaj trend gubi na popularnosti. Kvalitet tih igara je uvek bio na niskom nivou sa retkim izuzecima, zbog toga što je to lak i brz način da se dođe do novca.

Jumanji: The Video game je pucačina iz trećeg lica u kojoj je cilj da se odnese dragulj Jumanjija do statue jaguara. Igra se sastoji od četiri nivoa, a svaki od njih ima skoro identičan set zadataka. Potrebno je pronaći četiri dela dragulja (Jumanji pieces), zadržati i odbraniti dragulj na polju određeno vreme i nakon toga izbeći smrtonosne zamke. Ako ponovo pokrenete nivo jedina će se promeniti lokacije dragulja, ali postoji veoma limitiran broj mesta na kojima mogu da se pojave.

Na raspolagnju su četiri glavna lika iz filma, a svaki od njih poseduje svoje pojedinačno oružje, bombe i specijalnu sposobnost. Kao i kod većine pucačina iz trećeg lica, moguće je koristiti zaklon i proklizavati. Za razliku od filma gde svaki lik ima svoje prednosti i mane, ovde to nije slučaj. Jedna zanimljiva mehanika je dragulj Jumanjija koji nosiocu daje veliki bonus na štetu koju nanosi, ali ako ga kod sebe zadrži predugo, onda mu nanosi veliku količinu štete. Zbog toga je potrebno da se unutar tima balansira nošenje dragulja, nalik na igru vrućih krompirića.

Raznovrsnost protivnika je gotovo nepostojeća jer postoje samo dva tipa protivnika: obični i nabildovani vojnici. Postoje dve potklase ovih vojnika, od kojih je jedna specijalizovana za borbu prsa u prsa, a druga je vešta sa puškom. Veštačka inteligencija protivnika je veoma loša, pa će vam se dešavati da vas ni ne primete kada pucate na njih. Osim što su neobazrivi i snalaženje u prostoru im nije jača strana tako da je čest slučaj da se zaglave na različite objekte. S druge strane, prijateljski botovi pokazuju znake inteligencije, što je za svaku pohvalu. Oni će često raditi u skladu sa namerama igrača i prilagođovati se u datoj situaciji.

Igrači će se duboko razočarati jer igra ne prati scenario iz filma, niti pruža neku zasebnu priču u Jumanji univerzumu. Jumanji: The Video Game zadržava neke elemente iz filma, ali se otarasio većine takvih detalja. Nažalost, sav šarm i humor filma je potpuno izostavljen, a likovi međusobno ni ne komuniciraju. Prezentacija igre nije na zavidnom nivou, a zvučni efekti i animacije su takođe zastarele. Grafika podseća na igre od pre dve generacije, dok je muzika autentična, ali često ima nelogične prekide u toku nivoa. Pozitivna stvar je ta što sve kozmetičke stvari mogu da se otključaju samo igranjem, za razliku od većine današnjih igara.

Uzimajući u obzir sve do sada navedeno, teško je proceniti kome je ova igra zapravo namenjena. Ljubitelji filma će odmah primetiti da atmosfera i dešavanja nemaju veze sa filmom, a gejmeri koji traže dobru kooperativnu igru neće iskusiti ništa što do sada već nisu. Repetitivan gejmplej, nedostatak bilo kakve raznovrsnosti i mali izbor nivoa čine ovu igru ni malo zabavnom.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

*NAPOMENA: U TRENUTKU RECENZIRANJA ONLAJN MOD NIJE BIO DOSTUPAN

3.4
Pozitivno:
  • Nema mikrotranskcija
  • Veštačka inteligencija prijateljskih botova
Negativno:
  • Kratka igra
  • Repetitivan gejmplej
  • Ne postoji konkretna radnja
  • Zastarela grafika i animacije