Juicy Realm

Platforma: PC
Datum izlaska:03. May. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
5.8

Da li ste ikada želeli da igrate Enter The Gungeon, ali da se umesto čudovišta borite protiv pomahnitalih voćki? Verovatno nikome do sad ta ideja nije pala na pamet, ali ovaj koncept neverovatno dobro funkcioniše. Za razliku od malopre pomenutog Enter The Gungeon, Juicy Realm je fokusiran više na casual igru tj. mnogo je lakše naučiti da igrate ovu igru u odnosu na njoj slične. SpaceCan Games čine dva čoveka i ovo je njihova prva igra koju su pustili u prodaju na Steam prodavnici. Veoma je impresivno da tako mali studio dostigne u nekim segmentima kvalitet visokobudžetnih studija.

Juicy Realm Glavni meni

Najbolji adut ove igre je njena grafika jer konstantno stvara osećaj kao da ste u visokobudžetnom crtanom filmu, a animacije su fluidne i odlično se nadovezuju na grafiku. Protivnici imaju upečatljiv dizajn i zabavno je gledati njihove pokrete. Posebno se ističu animacije pri smrti protivnika i izuzetno su komične, a time doprinose šarmu koji igra poseduje.

Juicy Realm Lepa grafika

Tonski dizajn je takođe na visokom nivou, tj. svako oružje ima svoj specifičan zvuk, a muzika je jako živahna i doprinosi atmosferi. Sve pohvale za zvuk i grafiku dobijaju na težini ako uzmemo u obzir da je na njima radio samo jedan čovek – što znači da je veliki trud uložen u ova dva segmenta i da se očigledno isplatio.

Juicy Realm Generic 1

Juicy Realm ima veoma jednostavnu priču – džinovsko voće se pojavilo i zavladalo svetom, a nikome nije jasno odakle dolazi. Vaš zadatak je da pratite otkrića nepoznatog naučnika i da saznate šta se zapravo dešava, a usput da očistite voće iz svake zone. Kako odmičete u igri, tako dobijate sve više informacija o svetu u kojem se nalazite i odakle te voćke dolaze. Za ovaj tip igara nije potrebna neka komplikovana priča tako da je potpuno adekvatna.

Juicy Realm Story Notes

Postoji četiri lika koja možete da igrate: Nindža, Botaničar, Plaćenik i Bokser. Svaki od likova ima svoju posebnu sposobnost, kao i određenu količinu energije za izbegavanje napada i određenu količinu zdravlja:

  • Nindža ima sposobnost da zbuni protivnike i samim tim omogućava lakše ubijanje neprijatelja.
  • Botaničar nakon što izgubi svo zdravlje dobija jednu dodatnu crtu zdravlja koja ga održava u životu, a poseduje i granatu kao dodatno oružje.
  • Bokser može da bije sa rukavicama kada potroši municiju i može da baci napitak na zemlju koji vraća zdravlje (u slučaju da igrate Co-Op, ovaj napitak leči i vašeg saigrača).
  • Plaćenik može da postavi malu igračku koja periodično puca na protivnike, tako da omogućava lakše čišćenje većih grupa protivnika.

Svaki lik ima svoj poseban stil igre i oružja koja mu najviše odgovaraju, a moguće je napraviti dobre kombinacije kada igrate zajedno sa prijateljem za maksimalnu efikasnost.

Juicy Realm sneg

Igru je moguće igrati preko miša i tastature ili kontrolera. Iako je ovakav tip igre napravljen za kontroler, sasvim je moguće normalno igrati i preko miša i tastature zato što su komande prilično intuitivne.

Juicy Realm kontrole

Glavne mehanike koje Juicy Realm poseduje su pucanje, sečenje i izbegavanja protivničkih metkova. Osim toga, postoji i dash sposobnost koja omogućava da brzo pobegnete u slučaju da u toku borbe više ne možete kontrolisati situaciju. Postoji veoma dobar izbor oružja, od urlajuće ptice, preko svetlosne sablje, pa sve do širokog asortimana vatrenog oružja. Isprobavanje svakog oružja je jedan od najboljih delova igre jer na taj način možete doći do nekoliko različitih rešenja za istu situaciju u toku borbe.

Juicy Realm Generic 2

Oružje za blisku borbu može da blokira protivničke metke ako se u pravom trenutku zamahne i ima neograničenu upotrebu. Vatreno oružje pruža veću bezbednost, ali morate konstantno da izbegavate protivničke projektile (jer ne možete da ih blokirate) i imate ograničenu municiju. Municija je jako retka, tako da je svaki metak bitan, tj. nekada nećete imati problema, dok u nekim pokušajima nećete dobiti municiju ili odgovarajuće oružje tokom cele zone.

Juicy Realm Treasure Chest

Mapa se deli na 4 zone i u svakoj zoni imate odrađeni broj oblasti koji morate da prođete kako bi doši do glavne voćke. Kada očistite svaku oblast dobijete kovčeg u kojem može da bude oružje, energija ili zdravlje. Svaki protivnik se drugačije ponaša pa je potrebno konstantno menjati način pristupa protivniku. Prva oblast je veoma laka i njena svrha je da vas uvede u mehanike igre. Od druge oblasti počinju problemi – veliki broj protivnika može da eksplodira, a zamke predstavljaju sve veću prepreku. Logično, cilj ovih prepreka je da uspore vaš napredak, a pored njih na kraju svake zone vas čeka glavna voćka. Glavni protivnici tj. glavne voćke i ne predstavljaju toliko veliki problem nakon što shvatite kako funkcionišu, ali to ne znači da nisu izazovniji od ostalih neprijatelja.

Juicy Realm Boss

Naravno, kao i u ostalim roguelike igrama, cela igra treba da se pređe u jednom sedenju sa jednim životom. Kada umrete, gubite sve što ste skupili do tog momenta. Jedini vid napretka je otključavanje jedne nove prodavnice kojoj ćete imati pristup između zona. Takođe, možete sačuvati pare u kasici, do 200 novčića, što otprilike možete da sakupite u jednoj zoni.

Juicy Realm Prodavnica

Neko je možda do sad stekao utisak da se radi o kandidatu za igru godine, ali to je prilično daleko od istine pošto Juicy Realm poseduje solidan broj problema. Jedan od ključnih problema je nedostatak raznolikosti u odnosu na druge roguelike igre, pošto je svaka oblast ručno pravljena. Kada jednom pređete igru, nemate više šta da radite u njoj. Takođe, još jedan bitan problem je nedostatak proceduralno generisanih zona tj. da nema nekog vida nepredvidivosti u zonama. Ako dovoljno igrate naučićete svaku zonu kako izgleda i samim tim izazov nestaje skoro u potpunosti, a u zavisnosti od toga koliko ste vešti i na kojem nivou težine igrate, za prelazak igre će vam trebati samo nekoliko sati.

Juicy Realm Gunfire

Još jedna mana je nedostatak endless moda, gde pokušavate što dalje da stignete dok ne umrete ili gauntlet moda gde se borite protiv niza boss protivnika. Trenutni broj težih protivnika je veoma ograničen tako da bi uvođenje malopre pomenutih režima nadomestilo veoma mali broj izazovnih borbi.

Juicy Realm Generic 3

Sve u svemu, igra je jako zabavna, laka i namenjana za causal publiku. Grafika je prelepa i definitivno se ističe u odnosu na ostatak igre. Treba napomenuti da tim koji stoji iza ovog naslova ga konstantno poboljšava i ažurira svake nedelje, tako da igra vremenom postaje sve bolja i manje bagovita.

Juicy Realm Druga Baza

Ipak, stiče se utisak da je najveći problem to što Juicy Realm, iako spada u roguelike žanr, ne poseduje dovoljno roguelike elemenata i karakterističnih režima. Nažalost, problem koji se nadovezuje na prethodni je dužina trajanja igre i manjak raznovrsnosti sveta koji bi vas naterao da je pređete više puta. Za završetak igre na srednjem nivou težine bilo mi je potrebno par pokušaja, a vreme prelaska je bilo 49 minuta. Sa samo jednim režimom i sa ukupno provedenih 2 sata, više nemam nikakav razlog da poželim da je zaigram ponovo.

Juicy Realm Završen

Ako razvojni tim doda nove modove ili nove zone – Juicy Realm može imati mnogo veći potencijal, ali u trenutnom stanju sumnjam da igra zaslužuje ozbiljniju preporuku.

Autor teksta: Milan Popović

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:1.8 GHz Processor
Grafička:Intel(R) HD Graphics 5500
RAM:4 GB RAM
OS:Windows 7+

Preporučena

CPU:1.8 GHz Processor
Grafička:nVidia GeForce GTX 560 series or higher / AMD HD 6870 ili bolje
RAM:4 GB RAM
OS:Windows 7+
5.8
Pozitivno:
  • Zabavan gameplay
  • Prelepa grafika
Negativno:
  • Veoma kratka igra
  • Nedostatak dodatnih režima
  • Roguelike igra bez osnovnih roguelike elemenata