It Takes Two

Platforma: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:26. Mar. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
9.1

U današnje vreme teško je naći dobru kooperativnu igru, a da pritom podržava opciju za split-screen. Mnogi razvojni timovi beže od takvog koncepta, čak i kod trkačkih igara, koje su nekad bile po tome prepoznatljive. Hazelight Studios je primetio da postoji snažan vapaj gejmerskih duša za takvim naslovima, pa smo od njih 2018. godine dobili zanimljivu co-op akcionu avanturu A Way Out. Uspeh tog naslova doneo je studiju svojevrsnu prepoznatljivost, koju su iskoristili i u razvoju najnovijeg naslova po imenu It Takes Two, u kom igrači proživljavaju avanture i brodolome jednog bračnog para koji se susreće sa razvodom.

Centralni lik ove priče je devojčica, čiji se roditelji razvode, a kao i kod svakog deteta, ova situacija proizvodi traumu i negodovanje. Njena jedina uteha je priručnik izvesnog doktora Hakima koji tvrdi da može da razreši sve bračne probleme. Umesto da se roditeljima direktno obrati, ona jednog dana nad figuricama, koje predstavljaju njene roditelje, zaželi da joj se mama i tata pomire. Iskrena želja se od tog trenutka pretvara u magiju, a roditelji u glinene figurice. Ti roditelji, to ste vi, a da biste se vratili u svoja tela, potrebno je da radite na svojoj vezi. U tome vam pomaže doktor Hakim, tako što vam deli izazove širom vaše kuće, po čarobnim svetovima, koje običan čovek ne može da vidi.

Postoji mnoštvo zanimljivih mini igara 1 na 1

Upravo ti čarobni svetovi nude mogućnost za raznovrstan gejmplej, kakav ima Super Mario Odyssey. Svaki svet poseduje svoja pravila igre, svoje moći i svoje izazove – skijaćete, letećete, vozićete se vozićima i avionima, leteće uz pomoć ptica, klizaćete, sankaćete se, grudvati, vraćati vreme unazad, teleportovati se – spisak je zaista dugačak, jer je sama postavka to omogućila. Osećaj dosade nikad neće biti prisutan, ne samo zbog pomenute raznovrsnosti, već i zato što igra često menja i sam žanr (spisak je i ovde zaista dugačak). U osnovi u pitanju je običan platformer, ali u pojedinim momentima postaje 2D tabačina, trkačka igra, pa čak i roguelike, dungeon crawler.

To je taj roguelike, dungeon crawler

Odavno se nisam ovoliko oduševio jednom igrom, a duž cele avanture moja devojka i ja smo uživali. Poslednji put smo se ovako zabavili igrajući Portal 2, koji je već odavno stekao kultni status. Igra obiluje pametnim i zanimljivim mozgalicama, koje vas ni u jednom momentu neće opteretiti, štaviše mislim da ćete biti oduševljeni idejama i maštovitošću tvoraca ovog naslova. Bagovi su retki i najčešće su vezani za kameru, koja zna da zabode ili da pruži loš pregled. U odnosu na A Way Out, smatram da je ovo daleko ozbiljnija, zabavnija i dinamičnija igra, ali to ne znači da je njihov prvenac bio loš, već da je It Takes Two igra koja će se sigurno pamtiti.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

9.1
Pozitivno:
  • Raznovrsnost magija, predela i izazova
  • Simpatična grafika, propraćena kvalitetnom glasovnom glumom
  • Split-screen opcija
  • Igra za parove
  • Kvalitetne mozgalice
Negativno:
  • Povremeni problemi sa kamerom
  • U nekim delovima zna da opadne FPS (testirano na PS4 konzoli)