IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad

Platforma: PC
Datum izlaska:22. Aug. 2014
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
7

IL-2 Sturmovik je stari serijal za koji ste sigurno već čuli ako ste imalo zainteresovani za igre sa avionima. Međutim, za razliku od hiljadu i jedne avionske arkade koju možete naći, IL-2 Sturmovik je hardkor realistična simulacija letenja koju da biste igrali na najvećim težinama, verovatno morate biti pitomac akademije ratnog vazduhoplovstva. Izdavač 1C Company je najavio rad na novom Šturmoviku, koji će po svemu sudeći biti najbolja simulacija letenja u zadnjih nekoliko godina, ali i predstavio nekoliko kupovnih edicija. Standard Edition po ceni od 49,99$ donosi “standardni” sadržaj dok Premium Edition, od 89,99$, donosi mnogo dodatnog sadržaja u igri i van nje, namenjenog isključivo za ljubitelje serijala.

Igru razvija jedan odsek 1C kompanije, ali 90% projekta vodi 777 Studios, zaslužan za sjajnu WW1 simulaciju letenja pod nazivom Rise of Flight: The First Great Air War koja se pojavila 2009. godine. U čast 70-godišnjice pobede u Staljingradskoj bici, 3. februara ove godine je zapravo i zvanično počeo rad na igri. IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad nas vodi u vremensko razdoblje od avgusta 1942. do februara 1943. međutim, kao i u ranijim igrama u serijalu, igra donosi vrlo sadržajnu bazu letelica od dvokrilaca pa do prvih mlaznjaka.

Razvojni tim je najavio i nekoliko prinova u serijalu koje će ispratiti moderne standarde. Singlplejer kampanja je vrlo jedinstvena, dinamična ali i istorijski tačna pa ćemo imati priliku da učestvujemo u nekim grandioznim vazdušnim okršajima koji su se odigrali na Staljingradskom ratištu. Kao i u ranijim igrama, mape će biti ogromne a misije od vas zahtevati poletanje, kruženje oko aerodroma dok ostatak eskadrile ne uzleti, zatim letenje desetinama kilometara do vašeg cilja, let nazad i sletanje. Vrlo realistično ali nimalo zamarajuće jer igra ima opciju ubrzavanja pa ako niste raspoloženi za dugo letenje, uključite autopilota i ubrzajte igru nekih 8 puta i zavalite se u fotelju na minut-dva.

Što se tiče ozbiljnijih prinova, novi Šturmovik će imati mnogo detaljniji gejmplej koji vam neće sve servirati na tacni već ćete nove bombe, bolje mitraljeze i jače motore morati da otključavate kroz igru! Veštačka inteligencija protivnika je znatno poboljšana u tom smislu da obaranje pojedinačnog aviona nije toliko teško ali sada će se neprijatelji često držati u formaciji i štiti jedni druge što će vas primorati da i vi činite isto. Mini editor misija i full editor su i dalje prisutni što je odlično ako vam dosade linearne misije u kampanji, možete sami sebi napraviti misiju i uživati u većem ili manjem izazovu koji sebi postavite. Grafika u igri je odlična i doterana po najmodernijim standardima, ali po svemu sudeći ponovo će avioni i nebo biti fokus dok će zemlja, objekti i kopnene jedinice izgledati za nijansu lošije. Multiplejer komponenta bi trebalo da ostane slična ali ovog puta sa e-sports karakterom i globalnim statistikama gde će se igrači danonoćno boriti za viša mesta na tabeli.

Sve u svemu, uvek je lepo videti stare, klasične igre poput ove da dobijaju nastavak sa mnogo modernijom grafikom i bogatijim gejmplejom. IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad bi trebalo da se pojavi na proleće 2014. a oni koji naruče unapred neku od gore pomenutih edicija dobiće mogućnost da zaigraju rane verzije igre već krajem jeseni.

Autor teksta: Stefan Jevtić

7