Humankind

Platforma: PC
Datum izlaska:17. Aug. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7.5

4X strategije su oduvek imale malu, ali veoma lojalnu bazu ljubitelja, koja je spremna da provede veliku količinu vremena uz ekran. Civilizacija je od svog nastanka dominirala specifičnim podžanrom razvoja čovečanstva kroz razdoblja, ali posle pet godina suše pojavio se prostor za neki novi naslov. Na radost svih, Humankind se pojavio i uspešno popunio taj prazan prostor.

Za razliku od većine ovakvih igara, Humankind je jednostavniji za snalaženje i to zahvaljujući odlično osmišljenom tutorijalu. Svaka partija započinje u dobu nomadskih plemena, gde je glavni cilj istraživanje okoline i izbor mesta gde će vaš prvi grad da se nalazi. Posle toga sledi glavni deo igre, gde upravljate svojim carstvom, od antičkog, pa do modernog doba. Ukupno postoji 6 razdoblja, a prelaskom iz jednog u drugo progresivno se produbljuje način funkcionisanja carstva. Za napredovanje u narednu fazu neophodno je ispuniti dovoljan broj zadataka, poput veličine teritorije kojom upravljate, stepena razvoja tehnologije ili količine prikupljenih resursa. U određenom razdoblju svaki zadatak je podeljen na nekoliko nivoa, pa je moguće fokusirati se samo na određene aspekte napretka civilizacije.

Glavni resursi u igri su novac i uticaj. Uticaj služi da se kolonizuju slobodne teritorije, spajaju zauzete teritorije sa gradovima i širi uticaj na nezavisne gradove. Vremenom mogu da se donesu odluke o tome kako će civilizacija biti uređena, a za svaki naredni izbor je neophodno potrošiti veću količinu uticaja. Novac može da se iskoristi za ubrzavanje bilo kog procesa, poput stvaranja i regrutacije vojske, a koristan je i za potkupljivanje suseda. Međutim, nije komplikovano da se skupe resursi, koliko je bitno kako sa njima baratate.

Preko gradova igrač upravlja osvojenim teritorijama, a njima se mogu pripojiti zauzete oblasti u neposrednoj okolini. No, za tako nešto neophodno je investirati veću količinu uticaja. Adekvatno pozicioniranje gradova i njihovih teritorija unutar oblasti važno je da bi se optimalno iskoristili resursi. Na mapi se takođe nalaze specijalni resursi koji omogoćavaju izgradnju naprednijih jedinica i građevina, a mogu se koristiti i za trgovinu sa ostalim civilizacijama. Neophodno je pratiti količinu populacije u svakom od gradova, a stanovništvo je u mogućnosti da se orijentiše na gradnju, istraživanje, uzgoj hrane i sl.

Kada je reč o okršajima, Humankind ide korak napred. Jedinice je moguće grupisati, što smanjuje prenatrpanost na mapi, a ujedno olakšava i upravljanje. Borbe traju 3 poteza, gde obe strane naizmenično biraju kako će se strateški pozicionirati i napadati. Najviše treba obratiti pažnju na visinu terena, pošto jedinice na višem terenu imaju značajnu prednost. Ako imate jaku armiju na vašoj strani, nekad je mnogo lakše ostaviti kompjuteru da odigra borbu umesto vas jer će često biti rešena u vašu korist.

Kao i kod većine igara ovog žanra, posle prvih par početnih razdoblja igra počinje da se oteže i rasteže. Posle prvobitnog haosa oko zauzimanja teritorija, igra se polako pretvara u čekanje da se nešto zanimljivo dogodi. Sistem gradova ovde igra ključnu ulogu jer onemogućava igraču da se brzo širi. Čak i kada ste nadmoćniji od protivnika, preuzimanje njihovih gradova zna da naškodi. Mogućnost spajanja gradova dobijate tek od srednjeg veka, a i tada je potrebno da se potroši velika količina resursa.

Prezentacija je ono gde Humankind zaista blista. Svaki prelazak u naredno razdoblje je prikazan kroz kratak film, gde se igraču daje istorijski kontekst toga doba. Igra para oči živopisnim bojama i detaljno napravljenom mapom. Animacije različitih jedinica tokom borbi su raznovrsne i zanimljive za gledanje. Muzika je takođe na visokom nivou, i neverovatno dobro prati svako razdoblje, a ujedno daje dodatni osećaj autentičnosti.

Humankind je odličan primer da je ponekad neophodna dobra konkurencija da bi se postigao neki značajan napredak. Pored sitnih mana i propusta, postoji kapacitet da se parira CIV igrama, što naravno nije lako dostižno. Oseti se da je razvojni tim ostavio mnogo prostora za dodatni sadržaj, od čega “pati” većina 4X igara, ali to ne znači da Humankind sam po sebi nema šta da ponudi. Ako studio nastavi da radi na ovom naslovu, kroz godinu-dve igra će moći da se popne na tron koji trenutno Civilizacija i dalje čvrsto drži.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.5
Pozitivno:
  • U naslovu mogu da uživaju i početnici i veterani
  • Fantastična grafička prezentacija
  • Borbe su dobro koncipirane
Negativno:
  • Na pola partije gejmplej se usporava, posle čega igra polako počinje da zamara