Hot Wheels Unleashed

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:30. Sep. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
7.6

Milestone, čuveni izdavač trkačkih simulacija motocikala, odlučio je da se oproba u razvoju arkadnih/karting trka. Tako smo pre dve nedelje dobili Hot Wheels Unleashed – naslov koji poseduje licencu čuvenih američkih automobilčića. Zaista se retko sreće da se studio, posle decenijske posvećenosti jednom tipu igara, preobrati i krene u drugačiji pravac razvoja. Po izlasku igre pozitivni utisci su me ohrabrili da pozdravim taj potez, a posle sam se i lično uverio da se radi o dobrom naslovu.

Kada je vožnja u pitanju, Milestone je uspeo da napravi odličnu mehaniku kretanja, a tutorijal vas na pravi način uvodi u osnovne kontrole. Automobilčići su u stanju da se prevrću, ubrzavaju, preleću, u vašu ili protivničku korist, u zavisnosti od toga kako kontrolišete auto. U letu vozila mogu da se nagnu u levu ili desnu stranu, napred ili nazad, dok na zemlji je glavno driftovanje i ubrzavanje. Kola se otključavaju preko omraženih lootboxova (za koje srećom ne morate da provlačite MasterCard karticu), no postoji i opcija kupovine in-game poenima (izbor se svodi na samo pet automobilčića koji se menjaju na svakih par sati).

Nažalost, trke nisu ni malo raznovrsne i svode se na Quick-Race i Time Attack modove. Prvi je zasnovan na klasičnom nadmetanju sa drugim kolima, dok kod drugog je potrebno da se postigne dobro vreme. Sužen izbor tipova trka je nadoknađen interesantnim stazama, kojih ima optrilike pedesetak, ako izuzmemo Boss Race misije. Svaka poseduje i različit set izazova, poput paukovih mreža, toksičnih barica i zmajevih plamenova. Postoji šest tematskih “parkova” na kojima se odvijaju trke: podrum, gradilište, skejtpark, fakultetski dom i specijalna prostorija po imenu Track Room. Igra nudi i vlastiti editor za pravljenje različitih staza, a svaki “park” pruža posebne mogućnosti za kreiranje trka.

U suštini ponašanje veštačke inteligencije zapravo presuđuje da li je trkačka igra dobra ili ne. Milestone je uspeo da našteluje protivnike da se ponašaju poprilično prirodno i smisleno. Jedini problem je što same težine nisu najbolje izbalansirane i lako mogu da odvrate igrača. Prelazak sa easy na medium nije ni malo naivan izazov, a tranzicija sa medium na hard je priča za sebe. Žao mi je što nisu jasno definisali razliku između različitih nivoa težina, zato što i sad dok pišem ove redove nisam uopšte siguran šta da očekujem od koje težine. Pozitivno je što igra poseduje i opciju za split-screen, ali je negativno to što je mod za samo dva igrača.

Grafički igra je sasvim solidna, automobilčići su verno odrađeni, a jasno je uočljiva razlika između materijala od kojih su napravljeni. Tematski “parkovi” mi se nisu naročito svideli zbog kilavih modela, iako su detalji veoma interesantni. Igra uspeva da odlično dočara minijaturne automobile u prostranim enterijerima, što pruža igraču jedinstven doživljaj. Tokom vožnje realistično osvetljenje ukombinovano sa interesantnom muzikom daje dobru atmosferu. Po pitanju sadržaja Hot Wheels Unleashed ne pruža mnogo toga, ali ono što nudi ima ozbiljan potencijal za unapređenje. Ostaje još samo da vidimo da li će Milestone da to iskoristi investiranjem svojih kapaciteta u dalji razvoj putem različitih pečeva i novih eventova.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i5-2500K / AMD FX-6350
Grafička:GeForce GTX 960 / GeForce GTX 1050
RAM:8 GB RAM
HDD:22 GB slobodnog prostora
DirectX:Verzija 11

Preporučena

CPU:Intel Core i7-5820K / AMD Ryzen 5 2600
Grafička:GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580
RAM:16 GB RAM
HDD:22 GB slobodnog prostora
DirectX:Verzija 11
7.6
Pozitivno:
  • Dobar izbor vozila i staza
  • Odlična mehanika vožnje
  • Solidna veštačka inteligencija
Negativno:
  • Slab izbor režima trkanja
  • Loše definisani nivoi težine