8.8

Odmah na početku ovog opisa naglasio bih da nisam preterani ljubitelj Hari Poter franšize, kako u književnom, tako u filmskom smislu. Po pitanju fantastike, zagovornik sam Gospodara prstenova, ali ne mogu nikako da odbacim nesumnjiv uticaj Harija Potera i delo književnice Džej-Kej Rouling. Hari Poter se uvukao u sve pore kulturno-umetičnog života, a talas tog uticaja zapljusnuo je i gejming industriju. Bilo je osrednjih pokušaja da se napravi neki zanimljiv naslov, a jedino što mi ostaje u sećanju jesu prva dva dela čiji je izdavač bio Electronic Arts.

Upravo zbog tog neverovatnog uticaja, očekivalo se da će pre ili kasnije serijal dobiti i značajan gejming naslov. Od izlaska prve knjige, pa i filma, prošlo je mnogo godina, a tek smo pojavom Hogwarts Legacya dobili pravu priliku da se bolje upoznamo sa tim svetom u formi video igre. Cela ta moderna fantastika u prožeta je kroz englesko društvo kao da se zapravo radi o stvarnim istorijskim junacima, a ne o nečemu što je izašlo iz pera/kompjuterske tastature pre oko 20-30 godina. Gotovo na svakom ćošku u Engleskoj taj uticaj je vidljiv, pa zato ostaje čuđenje kako se do sada niko nije ozbiljnije potrudio da realizuje nešto kvalitetno.

Open world svet Hogwarts Legacya je uspeo da u svakom smislu dočara atmosferu Hogvortske škole magije i čarobnjaštva. Škola je prepuna interesantnih detalja – arhitektonski impozantna građevina, prepuna živopisnih likova, spontanih situacija i zanimljih predmeta. Svet prevazilazi samu školu i nudi raznolike predele koji mogu da se istraže. Putevi će vas navesti na svakakve zanimljive pojave, a raznoliki predeli izvan same civilizacije nude zabavne izazove. Istraživanje u igri je fantastično u svakom smislu, a svet je jedan od najživopisnijih, posebno ako uzmemo u obzir veličinu same igre. Jedina igra koja trenutno može da parira po pitanju sveta je God of War, a verovatno bi neki rekli i Elden Ring.

Mistična RPG avantura iz trećeg lica počinje time što vas šalju u Hogvorts kao učenika pete godine u formi veštice ili čarobnjaka. Opseg aktivnosti je zaista širok i uključuje sve, od prisustva časovima magije, letenja hipogrifima, pa do borbi sa goblinima, džinovskim trolovima, mračnim čarobnjacima i svakakvim čudesima. Posle dobro osmišljenog menija za pravljenje lika, igra vas odmah ubacuje u akciji, bez razvučenih i dosadnih dijaloga. Radnja se vrti oko konflikta između čarobnjaka i zlog goblina i nije nešto preterano interesantna, ali taj nedostatak nadoknađuje zanimljivim likovima.

Ono u čemu Hogwarts Legacy apsolutno briljira su borbe. Svaki sukob je fantastičan i izazovan, a neprijatelji su dovoljno raznoliki, zbog čega igra ne zaudara monotonošću. Aktivnosti u svakoj borbi uključuju izbegavanje napada, adekvatnu upotrebu odbrambenih čini, ispaljivanje svetlećih projektila i rokanje različitim magijama. Najbitnije od svega je što postoji pregršt kombinacija poteza, a svaki protivnik ima svoju slabu tačku. Jednostavno rečeno, spamovanje istih poteza nije bas najefikasnije. Vezivanje različitih veština u pravo vreme će vas učiniti superiornim čarobnjakom, a vremenom ćete otključavati mnoštvo kul poteza i magija.

Hogwarts Legacy se pokazao kao pravi primer kako treba da običan akcioni RPG izgleda. Stvarno ne mogu da verujem da se neko oduševlja CP 2077 pored igara kao što su God of War, Elden Ring i Hogwarts Legacy. Bezličnost svetova i likova je boljka mnogih igara ovog tipa, a Hogwarts Legacy sve to prevazilazi i nudi desetine kvalitetnih sati za igranje, što uključuje glavne i sporedne misije. Zaista mi je teško da nađem neku ozbiljniju zamerku, sem da je radnja po malo blentava i da je igra tehnički mogla da bude ispeglanija, odnosno optimizovanija.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i5-6600 (3.3Ghz) ili AMD
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 960 4Gili AMD Radeon RX 470 4GB
RAM:16 GB RAM
HDD:85 GB slobodnog prostora
OS:64-bit Windows 10
DirectX:Verzija 12

Preporučena

CPU:Intel Core i7-8700 (3.2Ghz) ili AMD Ryzen 5 3600 (3.6 Ghz)
Grafička:NVIDIA GeForce 1080 Ti or AMD Radeon RX 5700 XT ili INTEL Arc A770
RAM:16 GB RAM
HDD:85 GB slobodnog prostora
OS:64-bit Windows 10
DirectX:Verzija 12
8.8
Pozitivno:
  • Neverovatno interaktivan svet, prepun živopisnih likova i poduhvata
  • Odlične borbe i raznovrstan izbor magija
  • Zabavni questovi
  • Istraživanje sveta je jako zanimljivo
Negativno:
  • Tanka priča
  • Optimizacija