Hearthstone: Kobolds and Catacombs

Platforma: Android iOS PC
Datum izlaska:11. Mar. 2014
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
Endžin:
7.7

Nakon prilično dobro prihvaćenog Knights of the Frozen Throne, Blizzard je odlučio da izbaci novu ekspanziju za Hearthstone pod imenom Kobolds and Catacombs. Ipak ova ekspanzija se razlikuje od prethodnih po jednoj bitnoj novini, a to je PvE mod koji se zove Dungeon Run.

Ovaj režim igranja je možda ne potpuno revolucionaran iz stanovišta da je Hearthstone nudio avanture poput Naxxramas, Blackrock Mountain, League of Explorers, Karazhan, pa i najnoviji Knights of the Frozen Throne (u nastavku teksta KotFT). Jedina razlika izmedju prve 4 pomenute ekspanzije i KotFT je pristup otključavanja sadržaja gde su se u starijim avantuarama delovi avanture otključavali zlatnicima ili novcem, a KotFT je potpuno besplatna avantura. Takođe postoji razlika i u dobijanju karata zato što ste u starijim avanturama znali iz kojeg dela avanture dobijate koje karte, a u KotTF se dobija pakovanje karata po odrađenom delu avanture i postoji dodatak da ako pobedite poslednjeg neprijatelja tj. Lich King-a sa svim klasama kao nagradu dobijate princa Arthasa u vidu skina za paladine.

Dungeon Run je zapravo jedna vrsta arene koju, kao i druge avanture, igrate protiv kompjutera. Ona je veoma inspirisana igrama poput Dungeons & Dragons i roguelike/dungeoncrawler žanrom. U ovom modu možete da odmerite snage protiv ukupno 50 boss-ova od kojih ćete po jednom run-u imati prilike da naiđete na 8 nasumično izabranih koji u zavisnosti od redosleda pojavljivanja imaju modifikovane vrednosti za helte i svoje herojske moći. Prvih dva do tri su uglavnom trivijalni (mada uz lošu sreću i loše odigrane poteze može da se dogodi da izgubite čak na drugom), ali nakon toga postaje veliki izazov čak i za bolje Hearthstone igrače. Nakon što pobedite svakog boss-a dobijate pravo da birate jedan od tri paketa karata koji sadrže po tri karte kojim ćete  se u nastavku avanture boriti. Pored toga, boss povremeno može da dropuje i treasure tj. blago. Ove karte su pasivni efekti koji Vas prate kroz celu avanturu i postoje razni efekti poput Spell Damage +3 ili umanjenje cene spell-ova ili npr. +1/+1 za svakog vašeg miniona.

Neki od mogućih pasivnih efekata koje možete da birate nakon što pobedite neprijatelja

Svaki put kada igrate Dungeon Run Vas očekuje drugačiji izazov i samim tim možete ovo da igrate više puta, a da Vam ne dosadi. Najveći problem je loša nagrada nakon što uspete da pobedite 8 boss-ova bez umiranja sa svim klasama – u ovom slučaju to je pozadina za vaše karte. Po mom mišljenju pošto ipak nije nimalo lako da se pobedi svih 8 bossova bez umiranja da su trebali da stave da nagrada bude npr 2-3 paketa karata da bi terali ljude da više igraju ovaj mod. Ali uzimajući u obzir da Hearthstone ipak živi od ljudi koji kupuju pakete karata i avanture, a pritom je ova avantura besplatna, donekle je logično zbog čega se blizzard odlučio da nagrada za ovaj poduhvat bude samo kozmetičke prirode. Ipak, kad se ulogujete u igru, dobijate 3 paketa iz ove ekspanzije besplatno, a nakon toga dobijete još dva do tri quest-a koji vam daju po jedan paket karata za uspešno izvršavanje.

Nakon što pobedite neprijatelja, pored blaga treba odabrati jedan od ponuđenih paketa karata kojim ćete unaprediti svoj špil za nastavak Dungeon Run-a

Naš gejmplej Dungeon Run možete pogledati ovde:

Iako je Dungeon Run možda i najveća stvar koja je ubačena vredi pomenuti i novu recruit mehaniku, spellstone mehaniku kao i unindentified karte koju su ubačene u igru, naravno, svaka klasa je dobila nove karte, ali ovo su ipak prilično unikatne mehanike do sada nepoznate Hearthstone igračima. Recruit mehanika funkcioniše tako što kad odigrate tu kartu, i ispunite neki od uslova koji je na njoj, nasumično igrate miniona iz špila. Spellstone mehanika funkcioniše tako što izvršavanjem zadatka koji piše na karti unapređujete magiju koju spellstone nosi. Poslednja, ali definitivno i prilično bitna mehanika su unindentified karte koje nakon izvlačenja dobijaju određeno svojstvo, npr. izvučete unindentified elixir i on se pretvori u Elixir of Purity koji daje određenom minionu +2/+2 i Divine Shield.

Da li ovo znači da možemo očekivati još neku vrstu dodatka za ovu ekspanziju?

Sve u svemu, Kobolds and Catacombs je prilično dobar korak za Hearthstone i otvara novu vrstu avanture za igrače koji hoće izazov, ali ne poseduju veliku kolekciju karata ili ih Arena i klasičan PvP ne ispunjavaju dovoljno. Pozitivno je što se Dungeon Run ne naplaćuje, ali ipak ostaje utisak da je moglo malo više da se poradi na nagradama, ili bar da dobijate nagradu u zlatnicima svaki put kada uspešno pređete jedan Run. Nove mehanike su prilično interesantne i nema sumnje da će se stvoriti nove ideje za špilove ili možda unaprediti trenutno najpopularnije špilove sa nekom od ovih karata.

Autor teksta: Vladimir Živković

7.7