Greedfall

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:10. Sep. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
7.4

Kompanija po imenu Spiders ima dosta naslova iza sebe, ali nijedan do sada nije uspeo da pridobije toliku publiku, kao što je to uspela njihova najnovija igra po imenu Greedfall. U pitanju je akcioni RPG koji dosta podseća na Dragon Age serijal, naročito kada je reč o donošenju različitih odluka i predvođenju malog, ali ubitačnog tima. Igra takođe ima sličnosti i sa Fable franšizom od koje je preuzela zanimljivu atmosferu, akciju i grafički stil. Greedfall se pojavio u pravo vreme kao odgovor na manjak naslova kao što su Dragon Age i Fable, pa ne treba da čudi to što se među igračima javilo veliko oduševljenje povodom izlaska ove igre. Što se tiče samog sadržaja, igra ima originalnu priču i likove, ali recept za gejmplej je preuzet iz velikog broja raznoraznih akcionih RPG naslova.

Greedfall

Na karti iznad dat je prelep prikaz ostrva na kome se odvija radnja igre, a koje je kolonizovano od strane trgovačke kolacije, čiji ste građanin i plemić. U vašem rodnom gradu javila se opaka bolest koja pustoši stanovništvo, a gradske vlasti sumnjaju da je direktno došla sa ostrva i da jedino tamo može da se pronađe lek. Ali problem je u tome što ostrvo nije prazno, već je takođe kolonizovano od strane dva druga tabora, koji imaju isti problem, ali suprotna shvatanja u rešavanju istog. Jedni se predstavljaju kao grupa naučnika željna da prouči ostvrvo i pronađe lek, dok se drugi predstavljaju kao religijska organizacija koja smatra da su glavni krivci za širenje bolesti domoroci i njihovi paganski bogovi.

Desno rođak, levo vi.

Vi kao predstavnik treće strane treba da odvedete rođaka na ostvrvo i da mu tamo služite kao glavni pomoćnik, što će se odmah pri dolasku pokazati kao težak i naporan posao. Pitate se koja su sve vaša zaduženja? Bukvalno bavićete se svime i svačime, od sitnih gradskih problema, pa do krupnih pitanja koja se tiču diplomatije i politike. Glavni cilj je naravno pronalaženje leka koji će sprečiti dalje širenje bolesti na starom kontinentu i koji će spasiti vaše sunarodnike. Cela priča jako podseća na period nakon Kolumbovog otkrića Amerike, kada su otkrivene čari novog kontinenta, ali i nove boleštine poput sifilisa.

Na početku igre vam je dat meni za pravljenje lika koji sadrži kvalitetan broj opcija, od osnovnih kao što je odabir pola, pa do nešto detaljnijih kao što su boje očiju. Posle pravljenja lika na redu je odabir klase, što uključuje ratnika, tehničara ili čarobnjaka. Na kraju sledi standardno podešavanje karakteristika i veština vašeg lika, što je sve klasična procedura kod većine akcionih RPG naslova. Prelaženje igre se svodi na rešavanje glavnih misija, dok su sporedne tu da ojačaju vašeg lika, ali su zato veoma dosadne. Da se odmah razumemo, glavne misije nemaju raznolik sadržaj, već su interesantnije zbog boljeg scenarija i dinamičnijih dijaloga. Zadaci se uglavnom svode na to da zajedno sa vašim timom odete do jedne tačke, gde treba da preuzmete određeni predmet, ispregovarate nešto u vašu korist ili da poubijate gomilu neprijatelja. Dobra stvar je što u rešavanju jedne misije ne morate da koristite jedan te isti pristup, već vam je dato dosta različitih opcija koje je nekad potrebno istražiti.

Što se tiče borbi, njih možete nekad da izbegnete šunjanjem, a ako dođe do obračuna onda imate na raspolaganju vaše saborce. Borbe se svode na jednostavno korišćenje odbrambenih poteza, izbegavanje udaraca, bacanje magija ili kombinovanje vatrenih oružja i hladnih oružja. U toku makljanja vam se puni fury koji prilikom aktivacije nanosi veću štetu protivnicima. Nepijatelji kada poginu ispuštaju različite vrste predmeta koje možete prodati, dati nekom članu vašeg tima ili iskoristiti za sopostvene potrebe. Takođe, korisne predmete možete pronaći istraživanjem po ostvrvu, ali u različitim naseljima. Ostrvo je podeljeno u više zona, što znači da Greedfall ne pripada open world žanru, što i nije tako loša stvar jer je razvojni tim imao više vremena da se posveti dizajniranju manjeg sveta.

Greedfall poseduje jako lep dizjan likova, kao i vrhunsku glasovnu glumu, što je iznenađujuće za tako mali razvojni tim, kao što je to francuski Spiders. Nažalost s obzirom da se ne radi o visokobudžetnom studiju, glasovna gluma je katastrofalno usklađena sa animacijom otvaranja usta, što zajedno sa lošom pozadinskom muzikom kvari celokupni doživljaj. Ono što vas sve vreme drži u igri je sama priča koja stvara konsantnu želju za razotkrivanjem tajne misteriozne bolesti. Ako ste više zainteresovani za akciju, onda vam ne preporučujem ovaj naslov, zbog toga što ima mnogo boljih opcija, a jedna od njih je i pomenuta Fable franšiza.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

 

7.4
Pozitivno:
  • Zanimljiva priča sa interesantnim likovima
  • Dobri dijalozi u glavnim misija koji su propraćeni kvalitetnom glasovnom glumom
  • Mnoštvo opcija za rešavanje jedne misije
Negativno:
  • Loše usklađeni glasovi i animacija otvaranja usta
  • Borbe vremenom postanu dosadne
  • Iako postoji mnoštvo opcija za rešavanje misije, sve se svode na isto
  • Loša muzika