Ghostrunner 2

Platforma: PC PlayStation 5 Xbox Series X
Datum izlaska:26. Oct. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
8.5

U poslednjih par godina, nalet igara sa sajberpank tematikom nam je doneo brojne zanimljive naslove, među kojima je i Ghostrunner. Posle tačno tri godine od izlaska prvog dela, razvojni tim iz Poljske nam donosi novo osveženje. U pitanju je akciona igra iz prvog lica koja odiše surovim utopističkim tonom i zanimljivim protagonistom, futurističkim nindžom koji razvaljuje sve pred sobom. Ono što karakteriše igru jesu izazovni nivoi, gde jedan metak ili jedan udarac podrazumeva gubitak života. Doduše, ne treba da se plašite, nije sve tako crno, čekpointi su izuzetno česti!

Glavni protoganista po imenu Džek poseduje zanimljiv set veština, među kojima su usporavanje vremena, izbegavanje protivničkih projektila, raznorazni ludački skokovi i fenomenalno rukovanje mačem. Veliki deo poteza, ako izuzmemo skakanje, troše staminu, pa je jako bitno da se pažljivo i pravovremeno koriste. U odnosu na prethodni deo, mape su znatno šire i poseduju raznovrsnije neprijatelje i izazove. U okviru samog nivoa, postoje mnogobrojne arene, gde je potrebno da se kombinuje dobar parkur sa ubilačkim veštinama, kako bi se savladali protivnici.

Što se tiče specijalnih napada, moguće je bacati šurikene, praviti klonove, odguravati protivnike, ali sve to isisava energiju, pa kao i za prethodno pomenute veštine, jako je bitno da se prave pametne odluke u pravo vreme. Tu je i ultimativni potez, koji može da vas izvadi iz nezgodnih situacija, poput keca u rukavu. U okviru vašeg HQ-a, a kasnije i na samim nivoima, moći ćete da apgrejdujete svog lika novim sposobnostima, nekad na uštrb već postojećih karakteristika. Kombinacija svih prethodno pomenutih stvari je bitna kako bi se u okviru svake arene na pravi način pobedili neprijatelji.

Koncept igre dosta podseća na neke ozbiljnije naslove iz prvog lica koje smo imali prilike da srećemo dugi niz godina, kao što su naslovi izdavača 3D Realms. Meni lično prija ovaj tip igara, gde je potrebno da se dosta puta pogine, da bi se napredovalo. Jako mi je važno što se oseća progres, što kod izazovnih igara zna da bude potpuno suprotno (da govorim o igrama kao što je Elden Ring). Posebno bih istakao da je jako kvalitetno dočarana brzina u borbama i da je s te strane igra dobro optimizovana. Iako se događa da vas mnoštvo stvari obaspe u jednom trenutku, nikad nećete ostati u čudu šta vas je to progutalo ili ubilo.

Ono što me je najviše oduševilo jeste vožnja futurističkim motorom. Svaka čast razvojnom timu kako je lepo odradio kretanje, manevrisanje, pa i same borbe u toku vožnje. Brzina kretanja je ludačka i pruža zaista nesvakidašnji doživljaj, pri izbegavanju eksplozivnih burića, ograda i protivnika. Razvojni tim One More Level može komotno da napravi zasebnu igru gde bismo se samo vozikali i prelazili različite nivoe. Ovi nivoi su me podsetili na fantastičnu igru domaćeg studija T.E.C. 3001 koja je imala zaista fantastičnu osnovu i ideju, ali takođe i finu realizaciju.

Igrač može da iskoči sa motora, pa da se u letu grappling hookom ponovo na njega vrati, ludilo!

Ne bih nešto preterano dužio sa ovom recenzijom – smatram da Ghostrunner 2 je za svaku preporuku! Svi ljubitelji igara iz prvog lica ovo moraju da iskuse s obzirom da se radi o naslovu koji pored sjajnog gejmpleja nudi i kvalitetnu atmosferu i grafiku. Što se tiče same radnje, nisam se udubljivao u samu tematiku, ali mislim i da je na tom polju igra sasvim korektna.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

8.5
Pozitivno:
  • Sjajan gejmplej
  • Odlična grafika
  • Sjajna vožnja futurističkim motorom
  • Izuzetna muzička podloga
Negativno:
  • Nekad zna da cut-scene naruši dinamiku igranja, ali to je možda i do lične preferencije