Football Manager 2019

Platforma: Nintendo Switch PC
Datum izlaska:02. Nov. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
7.8

Svaki fudbalski entuzijasta je uvek, bar jednom u svom životu, maštao da postane trener, po mogućstvu svog omiljenog tima i da ga svojim superiornim intelektom i poznavanjem igre odvede do finala i pobede u prestižnim takmičenjima. Prethodne generacije su mogle samo o tome da maštaju, dok je našim dato da osete takvo jedno iskustvo kroz različite fudbalske simulacije, među kojima posebno mesto zauzima Football Manager, a koji pod tim imenom vlada od 2005. godine.

Football Manager 2019 opis

Svaka FM igra otvara prostor za nova istraživanja, nakon što se prethodni naslov temeljno prouči i doktorira. Izdanje za 2019. godinu donosi dobar i pregledan tutorijal koji na jednostavan način ukazuje šta, kako i gde, bez zalaženja duboko u materiju. Što se tiče novih mehanika, postoji dosta detaljnijih opcija u odnosu na prošlogodišnje izdanje, naročito po pitanju taktika, ali i trening centra koji vam daje veći opseg za razvoj igrača.

Football Manager 2019 opis

Kantanje jadnog Partizana

I dalje je prisutan dynamics sistem koji omogućava interakciju između trenera i tima. Preko njega može da se vidi kakvo je zadovoljstvo igrača trenutnim stanjem u klubu, kao i kakav je odnos trenera i igrača, odnosno kakvo je opšte zadovoljstvo. On daje jasan pregled kakvo je povezanost igrača na terenu, ali i van terena. Takođe pokazuje i kakav uticaj imaju pojedini fudbaleri na tim i koje sve grupacije u njemu postoje. Ukoliko niste igrali skorije naslove, ovaj sistem vam nije poznat, a videćete da se radi o jako korisnom alatu, veoma jednostavnom za korišćenjem.

Football Manager 2019 opis

Početni ekran gde mogu da se uređuju statistike i obaveštenja

Odnosi sa javnošću su jako bitna stavka u igri, a trener može da vrši interakciju sa novinarima putem konferencija za štampu ili davanjem pojedinačnih intervjua. Pored toga, za davanje intervjua može da se angažuje i pomoćnik trenera. Što se tiče informisanja, menadžer se prvenstveno obaveštava o najnovijim vestima putem inboksa, ali i preko društvenih mreža koje nisam imao potrebe da koristim.

Football Manager 2019 opis

Sastavi timova

Na početku angažmana trener se standardno opredeljuje za osnovne taktike koje će njegovi igrači uvežbavati. Njihovu korekciju može da vrši u toku sezone, pred sam meč, ali i tokom meča. Igra je po pitanju taktika znatno složenije u odnosu na prethodne delove, ali ta složenost ne znači da je igra izgubila na preglednosti, a za novajlije je  sve jako lepo pojašnjeno.

Football Manager 2019 opis

Taktičke opcije u toku meča

Vizuelno igra se nije ni malo unapredila već dugi niz godina, a novo dizajnersko rešenje u vidu crveno/ljubičastog menija je odvratno. Pravljenje sopstvenog lika (menadžera) je smešno i nepotrebno za ovakvu vrstu igre jer se ne uklapa u sam koncept trenerskog simulatora. Od zvaničnih modova, pored klasične karijere o kojoj sam govorio, postoji i fantasy draft, kao i onlajn karijera. Prvi funkcioniše po principu regrutacije (draftovanja) fudbalera od kojih se kasnije sastavlja fiktivni tim. Biranje igrača može da se podesi na mnoštvo načina – od podešavanja raspoloživog budžeta, pa do ograničavanja baze dostupnih igrača na neku konkretnu zemlju. Kasnije kada se timovi sastave, treneri se međusobno nadmeću u formi lige ili kupa. Ideja za fantasy draft je vrlo zanimljiva, ali u stvarnosti veoma loše funkcioniše jer je vreme učitavanja dosta dugačko. Nažalost, onlajn karijeru još nisam imao prilike da isprobam, a mislim da je to jako zabavan segment svake FM igre.

Za sve ljubitelje fudbala koji vole da organizuju svoj tim i da ga taktički pripremaju za osvajanje liga i kupova, Football Manager je obavezan naslov za igranje.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.8
Pozitivno:
  • Pregledan interfejs
  • Dosta ozbiljniji taktički segment
  • Unapređen trening centar
Negativno:
  • Pravljenje sopstvenog lika
  • Odvratna crveno/ljubičasta kombinacija koja prati igru