FAR: Lone Sails

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:17. May. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
8

FAR: Lone Sails je pravi primer igre koja se vodi logikom da je putovanje bitnije od destinacije pošto je konačno odredište potpuno nepoznato. U pitanju je linearna 2D avantura koja ima nesvakidašnji prezentaciju. Igra vas stavlja u ulogu bezimenog tipa koji napušta dom i pronalazi čudno prevozno sredstvo koje podseća na mešavinu parne mašine i jedrilice.

FAR_ Lone Sails_1

Brod predstavlja glavnu atrakciju u igri, a može se upravljati preko parnog motora ili jedara. Parni motor je glavni način upravljanja, a funkcioniše preko kotla limitiranog kapaciteta koji se puni sagorevanjem stvari iz neposredne okoline. Upravljanje motora se vrši preko tri velika crvena svetla – prvo služi za pokretanje motora, drugo za ispuštanje pare, a treće kao kočnica. Prilikom oslobađanja pare, veći pritisak u kotlu daje veće trenutno ubrzanje, ali može da ošteti motor ukoliko se javi preveliki pritisak.

FAR: Lone Sails_2

U brodu je moguce skladištiti stvari

Vozilo može da se ošteti ako se ne pazi na dešavanja i prepreke u okruženju. Vremenske nepogode, kao što je oluja, mogu naneti direktnu štetu ili stvoriti požar. U jednom delu broda postoji crevo za vodu kojim se gasi požar, a u kasnijem delu igre dobija se modul za popravku vozila. Trenutno stanje vozila, kao i kilometraža se proveraju ispod palube, tako da su na lep način uklonjena grafička obaveštenja na ekranu (HUD). Okruženje nudi dovoljno izvora za gorvio, a na vrlo malo mesta će vas greška koštati života. Implementiran je veoma velikodušan checkpoint sistem, tako da nećete imati problema da lagano nastavite avanturu.

Far_Lone_Sails_3

Jedna od najboljih odlika ovog naslova je atmosfera koja naročito dolazi do izražaja kada se koriste jedra. Ako dovoljno duva vetar, možete da se opustite i uživate u pejzažu. Dizajn je veoma poseban, a oslikava usamljenu vožnju kroz napušteni svet. Atmosfera je upotpunjena odlično odabranom ambijentalnom muziku. Pored osnovne muzike, u jednom delu igre se dobija radio, koji emituje muziku u blizini napuštenih mesta, što na lep način opisuje nekadašnji ambijent naselja. Grafika nije na nekom visokom nivou, a ponekad se dogodi da se teksture na nekim objektima ne učitaju.

Far: Lone Sails je fokusiran na vizuelni doživljaj, što se retko viđa u današnjim igrama koje imaju veliki broj kompleksnih mehanika. Veći deo igre se svodi na uživanje u pejzažima, a manje na upravljanje brodom i rešavanje mozgalica. Zbog kratkog trajanja i jednostavnog pristupa, Far: Lone Sails omogućava da se doživi avantura koja se teško može opisati rečima.

Far_Lone_Sails_hud

Autor teksta: Milan Popović

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.4 GHz, AMD FX 8120 @ 3.1 GHz
Grafička:NVIDIA GTX 460 / 650m, AMD Radeon HD6570
RAM:4 GB
HDD:3 GB
OS:Windows 7 64-bit
DirectX:11.0

Preporučena

CPU:Intel i7 920 @ 2.7 GHz, AMD Phenom II 945 @ 3.0 GHz
Grafička:NVIDIA GTX 680, AMD Radeon R9-280X
RAM:8 GB
HDD:3 GB
OS:Windows 7 64-bit
DirectX:11.0
8
Pozitivno:
  • Dobro osmišljene zagonetke
  • Zabavno upravljanje vozilom
  • Odlična atmosfera i muzika
Negativno:
  • Neke od tekstura su niske rezolucije
  • Ne postoji razlog za ponovni prelazak igre