Exit the Gungeon

Platforma: Nintendo Switch PC
Datum izlaska:17. Jan. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:,
Žanr:, ,
7

Roguelike žanr je odličan izbor za one željne pravog izazova u svetu video igra. U poslednje vreme je izgubio na popularnosti, dok je pre par godina bio jedan od najčešćih indie naslova. Enter the Gungeon je izašao na samom vrhuncu žanra i je jedan od najboljih predstavnika ovog tipa igara, a njegov mlađi brat, Exit the Gungeon, je prava igra za novajlije.

Ne treba očekivati previše od ovog naslova zato što je u pitanju “mali” spin-off Enter the Gungeona. Za razliku od svog prethodnika, Exit the Gungeon je arkadni dungeon climber, a naslov igre sam po sebi sugeriše da je glavni cilj bekstvo. Na putu do izlaza potrebno je da se očiste brojni raznoliki protivnici.

Svaka avantura se sastoji od pet nivoa, a na kraju svakog se nalazi jedan od četrnaest bossova. Iako se često ponavljaju, veoma su zabavni za prelaženje, jer poseduju posebne mehanike koje je neophodno naučiti i savladati. Za izbegavanje neprijateljske paljbe najbolje je koristiti dodge ili skok, što je ujedno i glavni odbrambeni mehanizam.

Exit the Gungeon ima na raspolaganju sedam likova, a na početku je dostupno njih četvoro. Svaki poseduje jedinstvene sposobnosti i veštine, a put kojim oni beže iz Gungeona se razlikuje. Dakle, prelazak sa samo jednim likom ne znači da ste videli sve što igra može da ponudi.

Na svakom nivou se nalazi prodavnica gde može da se kupi “život”, “štit” i razna poboljšanja. Nova avantura predstavlja i novu šansu za oslobađanje prijateljskih NPC likova. Uz pomoć njih otključavaju vam se nove prodavnice i različite mini igre.

Posle određenog vremena oružje se nasumično menja, što je zanimljiva mehanika, ali može da bude jako neugodna, pogotovu u borbi sa opasnijim protivnicima. Ako ste dovoljno vešti u ubijanju protivnika (a da vas oni pritom ne pogode), onda vam se povećava vaš “nivo sreće”, što znači da su samo bolje puške u rotaciji. Takođe treba istaći da su oružja veoma zanimljiva i raznovrsna, pa tako npr. na raspolaganju imate pušku koja prvo ispaljuje sačmare, pa zatim metke.

Exit the Gungeon ne pokušava da postigne mnogo toga, ali je zato svaki segment igre lepo ispoliran. Partije su veoma kratke, pa igra može da se pređe za samo pola sata. Međutim, raznovrsnost likova, protivnika i oružja motivišu vas da se ponovo vratite u avanturu. Ako ste uočili neke interesantne rougelike naslove, a plašite se da se u njih upustite, ovo je pravi izbor za vaš novi početak!

Autor teksta: Milan Popović

7
Pozitivno:
  • Raznovrsnost likova, protivnika i oružja
  • Dobar koncept nagrade za igranje bez greške
Negativno:
  • Igra može jako brzo da se završi
  • Ponekad vas loša sreća odvode u smrt, čak i ako dobro igrate