Dredge

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:30. Apr. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
8

Od početka godine imao sam prilike da igram nekoliko iznenađujuće dobrih naslova koji su se pojavili bez neke velike medijske fame. Nisam imao prilike da čujem ništa vezano za ovu igru sve do momenta kada sam preuzeo ključ za recenziranje, pa sam ostao prijatno iznenađen kada sam video kvalitet u gotovo svim poljima. Još pre nego što sam pokrenuo Dredge, mogao sam da osetim pozitivan uticaj Lavkrafta. Mislim da je ovo jedan od najsvetlijih primera kako ga predstaviti i iskoristiti na pravi način.

Dredge započinje time što se protagonista, neimenovani ribar, probudi bez sećanja. On dolazi u mali gradić po imenu Little Marrow, gde mu gradonačelnik, u nedostatku ljudstva, pozajmljuje brod koji mora da otplati. Vremenom ribar se susreće sa misterioznim Kolektorom koji obećava da će ga nagraditi ako pronađe nekoliko misterioznih stvari. Tokom avanture, protagonista nailazi na nekoliko zanimljivih likova, koji ga očigledno poznaju, ali iz nekog nepoznatog razlog ne žele da ostvare kontakt s njim. Radnja se razotkriva kroz različita pisma tokom putovanja, a postoje dva završetka i oba su fantastično osmišljena.

Lavkraftovska atmosfera je prožeta u gotovo svakom aspektu igre. Danju je sigurno, vidljivost je normalna, a u pozadini je opuštajuća muzika. Međutim, noću se sve okreće naglavačke. Vidljivost je veoma niska, a muzika prestaje da svira, što vam jasno govori da treba da što pre odete na sigurno. Ovde sanity mehanika dolazi do izražaja. Što duže provodite vreme noću, to vaš ribar sve više gubi razum. Proganjaju ga lebdeće oči iz mraka, počinje da ne razlikuje brodove od opasnih riba, a nailazi i na dodatne prepreke u vidu kamenja.

Ribolov obično asocira na opuštanje i odmor, ali u Dredgeu pecanje je uzbudljivo i napeto. Postoji stotinak riba koje mogu da se ulove, a gotovo svaka ima svoje aberativne varijante (mutirane ribe koje su mnogo vrednije od običnih). Vreme protiče samo kada pomerate brod ili pecate, a pecanje je predstavljeno u formi mini igre. Taj pritisak vas tera da budete što efikasniji, da biste što manje vremena protraćili i na vreme se vratili na sigurno. Pored riba često se sreću i olupine brodova sa kojih mogu da se uzmu skupe drangulije ili materijal za unapređivanje broda.

More je najopasnije na početku igre kada imate osnovni brod i opremu. Vremenom kada vaš brod dobro opremite i unapredite, gotovo ništa vam neće stajati na putu. Brod ima određeni prostor koji može da se napuni ribom, a svaka vrsta ribe ima drugačiji oblik, pa je neophodno dobro upravljati inventarom. Ovo dodaje još jedan nivo razmišljanja pri svakom izlasku na more. Svako čukanje broda može da ošteti svetla, motor ili štap za pecanje, pa treba biti oprezan kako se ne bi završilo na dnu mora.

Posle prvih 15ak minuta bio sam oduševljen celokupnim paketom stvari koje igra donosi. Atmosfere u kojoj se opasnost krije iza svakog ćoška i stila same igre je nešto što će vas privući i vezati za stolicu. Jedina zamerka koju imam je po pitanju težine – kada sam unapredio motor broda imao sam osećaj da sam neuzastavljiv. Srećom, igra je veoma kratka, pa nećete biti u stanju da u potpunosti unapredite brod do kraja. Ako ste ljubitelj Lavkrafta, Dredgeu treba da date priliku, a ako nikada niste čuli za njega, nema boljeg uvoda u kosmički horor o ovog naslova.

Autor teksta: Milan Popović

Za potrebe testiranja, igru ustupio Team17

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i3-2100 | AMD Phenom II X4 965
Grafička:Nvidia 8800 GT 512MB | Radeon HD 6570 1GB
RAM:4 GB
HDD:2 GB
OS:Windows 10
DirectX:Verzija 11

Preporučena

CPU:Intel Core i5-2550K | AMD FX-8370
Grafička:Nvidia GTS 450 1GB | Radeon HD 5770 1GB
RAM:6 GB
HDD:2 GB
OS:Windows 10
DirectX:Verzija 11
8
Pozitivno:
  • Atmosfera
  • Istraživanje i zagonetke
  • Priča
Negativno:
  • Posle nekog vremena nema opasnosti