Dreams

Platforma: PlayStation 4
Datum izlaska:14. Feb. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
8.8

Dreams predstavlja jedan od najambicioznijih gejming projekata do sada. U pitanju je društvena mreža, koja u svojoj osnovi poseduje moćan i prost alat za pravljenje različitih stvari, poput muzike, filmova, slika i video igara. Sve što igrači naprave se deli na internetu, komentariše i ocenjuje. Sadržaj tuđih radova je moguće preuzeti i od njega napraviti nešto sasvim drugo. No, ukoliko ne posedujete istinsku maštovitost, uvek možete da isprobavate tuđe radove i da se lepo zabavljate.

Hoćeš li da stvaraš ili da igraš?

Prilikom prvog pokretanja, Dreams vas upoznaje sa vašim impom, slatkim stvorenjem koje služi za interakciju sa svetom i interfejsom. On vam omogućava da stvarate modele i likove, da uskačete u tela raznih objekata ili da vučete i hvatate predmete. Postoji više različitih načina kako možete da pomerate impa, a po difoltu to radite rotiranjem Dualshock ili PlayStation Move kontrolera. Ovaj način kontrolisanja je poprilično neprecizan i neintuitivan, ali ukoliko ne planirate da stvarate, već ste tu da biste se zabavlili, onda ćete se brzo navići na ovu postavku.

Impovci

Alati za pravljenje su zaista sjajni jer nude velike mogućnosti. Igra prvenstveno od vas traži kreativnost, a ostalo se lako i brzo nauči. Najbolja stvar je ta što je Dreams orijentisan na zajedničko stvaranje i pruža visok stepen slobode, bez ograničavajućih faktora, kao što su to obično autorska prava. Kada neko objavi nekakvu kreaciju u Dreamiverseu, ne samo da drugi mogu da je igraju, već najčešće mogu i da preuzmu dati sadržaj i da ga oblikuju po svom nahođenju.

Tako možete da iskoristite različite predmete različitih autora, i da ih iskombinujete i da stvorite nešto sasvim originalno i upečatljivo. Od jednog čoveka uzmete loptu, od drugog koš, a od trećeg model košarkaša i eto temelja za jednu basketašku igricu.

Imao sam prilike da isprobam dosta igara i zaista sam se impresionirao stepenom maštovitosti kod ljudi. Najviše sam se zabavio uz igre koje su predviđene za lokal co-op, ali sam takođe igrao i raznorazne singlplejer platformere koji su najdominantniji na Dreamiversu. Najmanje su mi se svidele pucačine iz prvog lica, ali treba odati priznanje da uglavnom izgledaju veoma lepo.

Prometej, jedan od najpopularnijih naslova u okviru Dreamsa

Najveća šteta je ta što se igra nigde ne promoviše, pa postoji velika šansa da posle nekog vremena komjuniti prestane da postoji. Za sada ima dosta autora, među kojima je i razvojni tim Media Molecule, koji stoji iza ove igre. Njihovi projekti unutar Dreamiversea su veoma upečatljivi (naročito bih istakao Art’s Dream) i donose igračima mnoštvo predmeta koje mogu da iskoriste za stvaranje nekih novih maštovitih zezancija. Odavno nismo imali prilike da za 40 evra dobijemo nešto tako originalno i sveže, kao što je to Dreams. Nadam se da igra neće zamreti i da će se Sony potruditi da je što bolje ispromoviše jer Dreams može da ponudi neograničen broj sati zabave. Možda se mnogim velikim razvojnim timovima takva ideja uopšte ne sviđa?

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranje igru ustupio PlayStation

8.8
Pozitivno:
  • Neograničen sadržaj
  • Jednostavna alatka za pravljenje različitih projekata
  • Gejming društvena mreža
  • Mmnoštvo interesantnih i originalnih stvari za videti i igrati
  • Postoji još dosta prostora za razvoj igre
Negativno:
  • Teško se navići na difolt kontrole
  • Igra se ne promoviše dovoljno